Kausikatsaus: UEFA Eurooppa-liiga

HJK Euroopassa: Urheilullisuus

Kaudella 2014 HJK selvitti historiallisesti tiensä Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen. Lohkovaiheen paikka varmistui, kun Klubi kaatoi Eurooppa-liigan playoff-kierroksella Rapid Wienin yhteismaalein 5-4. Samaan lohkoon HJK:n kanssa arvottiin Serie A:n Torino FC, Tanskan liigan F.C. København ja Belgian liigassa pelaava Club Brugge.

HJK:n lohkovaiheen ensimmäinen peli pelattiin syyskuun puolessa välissä Kööpenhaminassa FCK:ta vastaan. Pelillisesti HJK aloitti pelin hyvin, mutta ei saanut hyödynnettyä ensimmäisen jakson paikkojaan ja lopulta isännät ratkaisivat pelin kahdella toisen puoliajan maalillaan. Toisella puoliajalla København pakotti HJK:n tiukkaan puolustustaisteluun, eikä Klubi päässyt luomaan tekopaikkoja toisella jaksolla.

Ensimmäisessä kotiottelussa vastaan asettui belgialainen Club Brugge. Hyytävässä säässä iltakymmeneltä pelattu kamppailu oli ensimmäinen Suomessa pelattu lohkovaiheen kamppailu sitten HJK:n Mestarien liigan visiitin kaudella 1998-1999. Ottelun alku oli todella tasainen ja molemmat joukkueet loivat tekopaikkoja vastustajansa maalille. Noin 20 minuutin pelin jälkeen vierailijat siirtyivät 0-1 johtoon, kun pallo kimposi Markus Heikkisen jalasta omaan maaliin maalinedusruuhkan päätteeksi. HJK ei maalista lannistunut, vaan kamppaili koko ottelun ajan tasaväkisesti Bruggen kanssa. Toisella jaksolla Brugge viimeisteli tehokkaasti molemmista maalipaikoistaan ja voitti ottelun 0-3. Lukemat eivät kuitenkaan kertoneet ottelusta koko totuutta, vaan Töölössä nähtiin tasainen vääntö pisteistä.

Lohkovaiheen kolmannella kierroksella vastassa oli Serie A:n kivenkova Torino. Torino tuli heti ottelun alusta saakka kovalla tempolla Klubin kimppuun ja HJK joutuikin vetäytymään pääasiallisesti puolustusasetelmiin ja varjelemaan omaa maaliaan. Torino onnistui avauspuolikkaalla kertaalleen ja pääsi tauolle 1-0 johdossa. Klubilla oli epäonneakin matkassa, kun maalivahti Antonio Doblas jouduttiin vaihtamaan loukkaantumisen vuoksi kentältä. Toisella jaksolla Torino lisäsi johtoaan ja ottelu päättyi lopulta 2-0.

Neljännessä pelissä räjähti todellinen pommi, kun Klubi kaatoi kotonaan aseettoman Torinon 2-1. Ottelussa Klubi ansaitsi voittonsa pelaamalla tasapainoisen hyvän ottelun. HJK esitti aiempiin peleihin verrattuna iloisempaa hyökkäyspelaamista ja prässäsi vastustajaansa aggressiivisesti vieden kaiken tilan italialaisilta vastustajiltaan. Klubin ehjän esityksen kruunasivat kaksi tehtyä maalia. Kautta aikain ensimmäisen suomalaisen joukkueen Eurooppa-liigassa tekemän maalin pääsi iskemään Gideon Baah, joka suti irtopallon Torinon verkkoihin maalin edustalta. Valtteri Moren lisäsi Klubin johdon 2-0:aan noin kymmenen minuuttia ennen loppua, eikä Torino enää noussut rinnalle, vaikka se pääsikin viimeisellä minuutilla vielä kaventamaan loppunumeroiksi 2-1.

HJK:n hyvä vire jatkui myös lohkovaiheen viimeisessä kotiottelussa, kun joukkue kohtasi Pohjoismaisten seurojen kovassa kamppailussa F.C. Københavnin. Molemmat joukkueet tarvitsivat kamppailusta kipeästi pisteitä pitääkseen jatkohaaveensa elossa. Suuret panokset eivät näkyneet kotijoukkueen otteissa, vaan Klubi painoi avauspuolikkaalla hirmuisella sykkeellä pelin kohti Københavnin maalia. HJK onnistuikin avauspuolikkaalla kertaalleen maalinteossa, kun Gideon Baah pääsi laukomaan maalin edestä Mika Väyrysen laukauksesta seuranneen irtopallon FCK:n verkkoon. Toisella jaksolla FCK painoi väkevästi päälle ja kotijoukkue keskittyi enimmäkseen puolustamaan omaa maaliaan. Aivan loppuun asti kotijoukkueen nolla ei pitänyt, vaan FCK nousi ottelun viimeisellä minuutilla tasoihin. Samalla näytti murskautuvan Klubin jatkohaaveet, sillä HJK:n oli voitettava ottelu pitääkseen jatkomahdollisuutensa vielä elossa. Mac Kandji oli kuitenkin eri mieltä ja syöksypuski HJK:n upeaan voittoon lisäajan kolmannella minuutilla. Täydellisen keskityksen Kandjin ikimuistettavaan maaliin tarjoili Robin Lod.

Lohkovaiheen viimeisessä kamppailussa vastassa oli Belgiassa Club Brugge. HJK aloitti ottelun ennakkoluulottomasti ja vyörytti ensimmäisen vartin hyökkäyksiä belgialaisten maalia kohti. Anthony Annanille aukesi yhdeksän minuutin kohdalla loistava paikka, mutta ghanalaisen laukaus suuntautui päin vastustajan maalivahtia. Brugge sai heikon alkunsa jälkeen lisää otetta pelistä ja tilanteita alkoi syntyä myös HJK:n maalille. Lopulta pelikellon näyttäessä 28 minuuttia iski Brugge 1-0 maalin rangaistuspotkusta. Valtteri Moren oli hetkeä aiemmin joutunut rikkomaan Bruggen hyökkääjää rankkarialueella, eikä Toni Doblasistakaan ollut tällä kertaa pelastajaksi. HJK tuli hyvällä ilmeellä toiselle jaksolle ja tuttu Lod-Kandji kaksikko juoni 51. minuutin kohdalla Klubin tasoituksen. Lod lähetti oikeasta laidasta loistavan keskityksen maalille ja Kandji nikkasi pallon päällään maaliin. Maali oli HJK:n ensimmäinen vieraskentällä Eurooppa-liigassa. Lopulta Brugge venyi kuitenkin ottelun voittoon, kun se iski aivan loppuhetkillä pallon vielä kertaalleen vieraidensa verkkoon. Näin HJK:n viimeinen ottelu päättyi niukkaan 2-1 tappioon.

Eurooppa-liigan lohkovaiheessa HJK näytti epäilijöilleen, että se pystyy pelaamaan Euroopan huippujoukkueita vastaan tasaisia otteluita. Samalla HJK osoitti, että Eurooppa-liigan taso ei ole liian korkea helsinkiläisille, vaan Klubi pystyi kamppailemaan jatkopaikoista vielä viimeisessä ottelussaankin. Lohkosta irtosi lopulta hienosti kolmas sija, kun København jäi HJK:n taakse sarjataulukossa. Club Brugge otti ansaitun lohkovoiton 12 pisteellä, Torino nappasi toisen jatkopaikan 11 pisteellään ja HJK oli lohkon kolmonen 6 pisteellä. København jäi lohkon hännille voitettuaan vain yhden ottelun ja kerättyään yhteensä neljä pistettä.

-Paransimme peliämme näiden kuuden pelin aikana koko ajan. Ensimmäisen kotiottelumme hävisimme, mutta seuraavat kotiottelut voitettiin ja pelattiin hienoa futista. Vieraspeleistä kaksi ensimmäistä oli vähän heikompia, mutta Brugge-peli oli jo hyvää peliä. Pienestä oli kiinni, ettei Belgiastakin olisi saatu pisteitä. Olen todella ylpeä koko joukkueesta ja myös pelaajat saavat olla itse ylpeitä siitä, että paransimme koko ajan, summaa HJK:n päävalmentaja Mika Lehkosuo lohkovaiheen kamppailut.

HJK Euroopassa: Talous

Eurooppa-liiga oli HJK:lle lopulta menestys. Vielä viimeisessä ottelussa HJK pelasi jatkopaikasta, ja sijoittui lopulta kunniakkaasti lohkossa kolmanneksi. Kun katsoo Eurooppa-liigassa pelaavien joukkueiden pelaajabudjetteja, nousee HJK:n hyvän pelillisen suorituksen arvo entisestään. Vaikka HJK hankki kesällä loukkaantuneiden ja lähteneiden pelaajien tilalle uusia pelaajia, pysyi HJK:n pelaajapalkkabudjetti pelikaudella 2014 samassa kuin se on ollut edellisilläkin kausilla, eli noin 1,1 miljoonaa euroa ilman menestysbonuksia. Toisiksi pienin palkkabudjetti B-lohkossa oli Club Bruggella, jonka pelaajapalkkabudjetti oli noin 25 miljoonaa euroa. Huolimatta huimista eroista, HJK pystyi haastamaan jokaisen joukkueen ja onnistui nappaamaan jopa kaksi voittoa lohkovaiheen otteluista.

-Puhtaasti palkkauksen keinoin emme pysty taistelemaan tällä tasolla. Vaikka nostaisimme pelaajabudjettia tuntuvasti, emme pääsisi silti tästä markkinasta valitsemaan taloudellisin edellytyksin ennen muita Eurooppa-liigan tasolla pelaavia seuroja. Suomessa toki asemamme on hyvä. Meidän kilpailuedut ovat muissa asioissa ja junioritoimintaan pitää satsata entistä enemmän, HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahti sanoo.

Eurooppa-liigan ja kesällä järjestetyn Barcelona –pelin myötä HJK:n liikevaihto kasvaa tänä vuonna. HJK:n tulot Barcelona –projektista mahdollistivat nuorisohallin rakentamisen. HJK:n strategian keskiössä on pysyä jatkossakin sekä taloudellisesti että urheilullisesti kestävällä pohjalla, mistä syystä HJK:ssa on käytössä varsin bonuspainotteinen palkkiomalli.

”Se, että pystyimme rakentamaan ja jatkossakin pitämään näin hyviä joukkueita, liittyy meidän palkkiomalliin. Peruspalkkaus kestää urheilullisen vuosivaihtelun, mutta menestyksen myötä myös bonukset ovat merkittäviä, mikä on täysin ansaittua”.

UEFA maksaa kaikille Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen selviytyneille joukkueille 1,3 miljoonaa euroa palkintorahaa. Lohkovaiheessa jokaisesta voitosta saa 200 000€ arvoisen, ja jokaisesta tasapelistä 100 000€ suoritusbonuksen. Vastaavasti UEFA:n vaatimukset ja Europelien järjestelykustannukset ovat HJK:n kokoiselle seuralle todella valtavia.

-Kun ottaa seuran maksamat bonukset sosiaalikuluineen ja järjestelykustannukset huomioon, keskimäärin Eurooppa-liigan tuomista rahoista seuralle jää kassaan noin 30% tuloista, kun esim. pelaajamyynneissä se on usein noin 80% tuloista. Joka tapauksessa tämä on ollut taloudellisestikin hyvä vuosi, Riihilahti jatkaa.

HJK on ainoa suomalainen seura, joka on nyt pelannut sekä Mestarien liigan ja nyt Eurooppa-liigan lohkovaiheessa. Pohjoismaisista seuroista vain AaB jatkaa lohkovaiheesta pudotuspeleihin. AaB hävisi Mestarien liigan playoff-kierroksella yhteismaalein 5-1 samaiselle APOELille, joka tiputti edellisellä kierroksella HJK:n.

-Urheilullinen uskottavuus on ylivoimaisesti tärkeintä mitä jäi käteen. Meillä on nyt tarpeeksi iso otos pelejä tavoitetasollamme, jotta pystymme analysoimaan mitä siellä menestymiseen tarvitaan ja mitä pitää vielä tehdä paremmin, summaa Riihilahti.