HJK Akatemian joukkueet menestyksekkäitä kv-kentillä

HJK Akatemian joukkueet ovat keränneet viime viikkoina kokemusta kovatasoisista kansainvälisistä turnauksista.

HJK P12 Akatemia - HJK Helsinki.  Photo: © HJK P12 Akatemia
HJK P12 Akatemia Hollannissa. Kuva: © HJK P12 Akatemia

Osalla joukkueista puolestaan kauden kansainväliset kokemukset ovat vielä edessäpäin. Jo nyt on kuitenkin nähty hienoja suorituksia ja saatu arvokasta tietoa siitä, miten HJK Akatemia vertautuu kansainvälisiin verrokkeihinsa.

– Kansainväliset turnaukset ovat yksi osa Akatemian pelaajakehityspolkua. HJK joukkueet ovat hyvillä esityksillään saaneet jalansijaa kovatasoista turnauksista, joissa on monia eurooppalaisten huippuseurojen aktemiajoukkueita: On tärkeää päästä vuosittain mittaamaan missä mennemme suhteessa kansainväliseen kärkeen, HJK:n urheilu- ja kehitysjohtaja Miika Takkula taustoittaa ja jatkaa:

– Hyvät turnausesitykset laajalla rintamalla kertovat HJK:n akatemiavalmentajien ja pelaajien laadukkaasta arkityöstä sekä siitä, että seuran päävalinnat pelaajakehitysohjelmassa ovat kansainvälisesti kilpailukykyiset. 

HJK Akatemian nuorimmaisten, HJK P13 Akatemian,kauden ensimmäinen ulkomaanturnaus oli Italian Bardolinossa pelattu U10-ikäluokan Euroopan huipputurnaus.  Klubi kohtasi turnauksessa mm. AC Milanin, Manchester Cityn, Atalantan, Ajaxin ja Liverpoolin. 21 joukkueen turnauksessa Klubin sijoitus oli 14.

– Näin kova turnaus paljastaa ihan eri tavalla meidän isoimpia kehityskohteitamme kuin pelit Suomessa. Pystyimme kuitenkin adaptoitumaan turnauksen vauhtiin pelien edetessä ja kehityimme jo turnauksen aikana, valmennuspäällikkö Marko Hirvonen kiteyttää.

HJK P12 Akatemia kohtasi Hollannin Oldenzaalissa järjestetyssä turnauksessa useita huippuseuroja, joihin lukeutuivat mm. PSV, AJAX, Heerenveen, Schalke, KRC Genk ja Club Brugge. Klubilaiset kamppailivat hienosti huippujoukkueita vastaan ja sijoittuivat lopulta viidenneksi 28 joukkueen turnauksessa.

Myös HJK P11 Akatemia matkasi turnaukseen Italiaan, Arezzoon. Turnauksessa Klubi pääsi testaamaan tasoaan Olmopontea, Bonolis Teramoa, Bolognaa, Laziota ja Bohemians Prahaa vastaan. Joukkue pääsi alkulohkosta jatkoon, mutta hävisi ensimmäisen jatkopelin. Sijoitusottelusta tuli voitto ja sijoitus lopulta 9–12. Positiivisena tuomisena oli etenkin huomio siitä, että joukkueen parhaimpien pelaajien taitotaso oli kv-vastustajien tasolla.

HJK T09 Akatemia osallistui alkuvuodesta Ruotsissa pelattuun tasokkaaseen Lux Cupiin, jossa vastassa oli useita joukkueita Norjasta, Tanskasta ja Ruotsista. Joukkue sijoittui kovassa sarjassa viidenneksi 16 joukkueen joukosta.

HJK 09 Akatemia puolestaan oli mukana huhtikuun Abano Football Trophy -turnauksessa Italiassa, jossa se kohtasi jo alkulohkossa Napolin, Fiorentinan ja Luganon. Alkulohkossa Klubi voitti Napolin 1–0 tiukan taistelun päätteeksi ja sijoittui lohkon toiseksi. Pudotuspelissä Klubi taipui Red Bull Salzburgille vasta rangaistuspotkukilpailussa ja sijoitusottelussa joukkue voitti Malmö IFF:n 4–1 näytöstyyliin. Lopullinen sijoitus viides.

– Pelaajat syttyivät pelaamaan eri tavalla, kun joukkue pelasi nimekkäitä joukkueita vastaan. Pelaajat olivat rohkeita ja pistivät kaiken peliin, jolloin jokainen pelaaja nosti tasoa. Tämä oli loistava huomata ja nähdä, että pelaajilla on potentiaalia vielä kovemman tason suorittamiseen. Tätä ei valitettavasti näe tarpeeksi paljon pelatessa kotimaassa, akatemiajohtaja Hans Lahti pohtii ja jatkaa:

– Valmentajat ovat ison haasteen edessä ratkoessaan millä tavalla motivoida ja vaatia pelaajia pelaamaan samanlaisella tasolla harjoituksissa ja peleissä myös kotimaassa. 

HJK T08 Akatemia kohtasi toukokuussa Malmössä jo alkulohkossa nimekkäät Sporting Clube de Portugalin ja Arsenal FC:n. Klubin lopullinen sijoitus seitsemäs.

– Joukkueen pelaajat saivat valtavasti oppia Euroopan kovimpia ikäluokan joukkueita vastaan pelaamisen intensiteetistä ja kovemmasta kamppailusta. Harmittavasti koronan aiheuttama ajanjakso näkyi hieman siinä, että kun joukkue ei ole saanut riittävää määrää kovia otteluita ulkomaalaisia vastaan, niin pelaajat jännittivät turhan paljon varsinkin nimekkäitä joukkueita vastaan. Parhaimmillaan joukkue pelasi näyttävää klubilaista jalkapalloa, jota kehuttiin myös muiden toimesta, Lahti kertaa.

HJK P08 Akatemia sijoittui loistavasti kolmanneksi saksalaisessa Internationales C-Jugend Pfingstturnier Langförden -turnauksessa. Joukkue pelasi tasaisen kovatasoisen turnauksen ja Klubin Bruno Katz palkittiin turnauksen parhaana maalintekijänä.