HJK Akatemian valmennus etenee tiiviissä yhteistyössä

HJK Akatemian joukkueet ovat jälleen päässeet aloittamaan sarjansa. Sarjoihin on lähdetty tuttuun tapaan monialaisten valmennustiimien johdolla pelaajien kokonaisvaltaisen kehittymisen varmistamiseksi.

Kalle Heltonen - HJK Helsinki. Photo: © Mira Lönnqvist
HJK:n maalivahteja valmentava Kalle Heltonen.

Kunkin HJK Akatemian joukkueen valmennustiimiin kuuluu vastuuvalmentajan ja valmentajan lisäksi seuran tiettyyn valmennuksen osa-alueeseen erikoistuneita valmentajia, kuten maalivahtivalmentaja ja suorituskykyvalmentaja. HJK P08 Akatemian tiimissä staffia johtaa vastuuvalmentaja Ilari Aho, jonka kanssa kauteen ovat valmistautuneet mm. maalivahtivalmentaja Kalle Heltonen ja suorituskykyvalmentaja Siiri Tura.

– Vastuuvalmentajana minulla on vastuu joukkueen kokonaisuuden pyörittämisestä. Vastuuvalmentajalla pitää tietenkin olla tietty osaaminen kaikista osa-alueista, mutta pitää myös ymmärtää oma rajallisuutensa. Vastuuvalmentajan ei tarvitse eikä kuulu olla paras jokaisella osa-alueella, vaan osata hyödyntää HJK:ssa olevaa erikoisosaamista mahdollisimman paljon. Olemme staffin kanssa yhdessä enemmän kuin mitä voisin yksin olla, Ilari Aho kuvailee.

Joukkueen arjessa valmennustiimi tekee tiiviisti yhteistyötä. Maalivahti- ja suorituskykyvalmennuksella on omat vastuualueensa, mutta joukkueen pelaamista mietitään kokonaisuutena koko valmennustiimin voimin.

– Esimerkiksi Kallella on paljon annettavaa meidän pelin avaamiseen ja puolustamiseen mv-valmennuksen lisäksi. Totta kai haluamme hyödyntää sitä osaamista, Aho lisää.

– HJK:n maalivahtien pelitapa on määritelty seuratasolla ja leikkaa läpi ikäluokkien. Nuorimpien ikäluokkien kanssa aloitamme lajitaidoista ja esimerkiksi juuri 2008 syntyneiden kanssa mietimme myös jo aika paljon joukkuekollektiivia, seuran akatemiajoukkueiden maalivahteja valmentava Kalle Heltonen kertoo.

– Pelipaikkakohtaisia asioita ja ominaisuuksia miettiessäni hyödynnän myös joukkueen staffin suorituskykyosaamista. Jos tiedän, miten haluan maalivahdin heittäytyvän, voin käydä Siirin kanssa läpi mitä juuri tämän pelaajan lihaksiston kehityksessä pitäisi huomioida, jotta pääsemme tähän tilanteeseen, Heltonen lisää.

Samoilla linjoilla on myös joukkueen suorituskykyvalmennuksesta ja fysioterapiasta vastaava Siiri Tura.

– Ikäluokkakohtaiset suorituskykysisällöt ja kehitystavoitteet on määritelty seuratasolla. Kussakin joukkueessa mietimme, miten yhdistämme nämä optimaalisella tavalla joukkueharjoitteluun. Esimerkiksi harjoituskerran sisällä olevien suorituskykyharjoitusten ja pelillisten harjoitteiden on hyvä tukea samaa tematiikkaa.

– Se, että olen mukana määrittelemässä ja toteuttamassa joukkueen suorituskykyharjoittelua tuo mahdollisuuden kiinnittää tarkempaa huomiota pelaajan kokonaiskuormitukseen, mikä edesauttaa myös vammariskin alentamisessa. Jos kuitenkin jotain tulee, pääsen fysioterapiapuolella jatkamaan saman pelaajan kanssa kuntoutusta, jolloin pelaaja ei irtoa joukkueesta edes kuntoutuessaan, vaan jalkapallo- ja joukkuespesifit vaatimukset pidetään aina mielessä, Tura painottaa.

Tsemppiä jokaiselle HJK:n joukkueelle sarjakauteen!