HJK:n akatemiajohtajaksi Niko Rajala

HJK:n uudeksi akatemiajohtajaksi on valittu Niko Rajala. Pitkään Klubissa työskennellyt Rajala on toiminut vt. akatemiajohtajana syyskuun lopusta alkaen ja ryhtyi akatemiajohtajaksi 12. marraskuuta.

– Eniten olen innoissani siitä, että pääsen loistavan tiimin kanssa yhdessä luomaan yhteistä tulevaisuutta – alkaen yhteneväisistä toimintatavoista. Yksilötason pelaajakehitys on se ykkösasia: tässä positiossa pääsee kehittämään yksilöitä huipulle.

Peli- ja pelaajaidentiteetin edistäminen on yksi ensimmäisiä asioita, joihin Rajala aikoo tarttua.

– Pelaajien ja valmentajien hyvinvointi on etusijalla kaikessa. Voin myös luvata, että akatemia- ja haastejoukkueiden yhteistyö vahvistuu ja muuttuu systemaattisemmaksi. Tämän kehittäminen on seuraavan vuoden haaste.

Uuden akatemiajohtajan rekrytointi oli seuralle tärkeä prosessi: haussa oli henkilö, joka pystyy viemään toimintaa eteenpäin päivittyneen strategian mukaisesti, kertoo toiminnanjohtaja Veli-Matti Rinnetmäki.

– Niko erottui erinomaisten hakijoiden joukosta. Hänen näkemyksensä siitä, miten luodaan ympäristö, josta pelaajat voivat ponnistaa huipulle, ja kuinka tietoa hyödynnetään johtamisessa samalla kun johtaminen on ihmislähtöistä tiimityötä, teki meihin vaikutuksen. Nikon intohimo ja näkemyksellisyys vakuuttivat meidät, Rinnetmäki kertoo.

– Niko on pitkän linjan klubilainen, joka tuntee HJK:n juniorityön ja Veikkausliiga-joukkueemme arjen ja haluaa myös ymmärtää, missä naisten kansainvälisen huippujalkapallon vaatimukset menevät. Hänen kokemuksensa ja ymmärryksensä siitä, mitä huipulle ponnistaminen vaatii, yhdistettynä selkeään visioon akatemiamme kehittämisestä, tarjoaa meille ja hänelle täydellisen lähtökohdan, kun uusi strategiakausi alkaa, Rinnetmäki sanoo.

Rajala on ollut töissä HJK:ssa vuodesta 2011 alkaen: hän on käynyt läpi koko Klubi-putken aloittavasta ikäluokasta aikuisiin.

– Aloitin kaupunginosavalmentajana Arabianrannassa, sitten ryhdyin siellä kaupunginosavastaavaksi ja iltapäiväkerhon ohjaajaksi sekä vedin taitokouluja. Etenin haastejoukkueen päävalmentajaksi ja sieltä akatemiamaailmaan. Valmennusosaamisen kehittäjänä työskentelin vuonna 2020. Sittemmin olen ollut mukana A- ja B-juniorien valmennuksessa. Lisäksi olen ollut Klubi 04:n joukkueenjohtajana, ja liigajoukkueen nuorten pelaajien extraharjoittelua tekemässä satunnaisesti viimeisen vuoden ajan.

Rajala on suorittanut UEFA A -lisenssin ja valmentajan ammattitutkinnon. Aiemmin hän on myös opiskellut ammattikorkeakoulussa ilmaisutaidon ohjausta sekä tehnyt nuoriso-ohjaajan töitä. Näistä on ollut hyötyä myös valmennustyössä.

– Vahvuuteni on ollut aina se, että pääsen lähelle pelaajia. Vuorovaikutustaidoista on hyötyä nuorten kuuntelemisessa: miten saa herätettyä keskustelua ja luottamusta.

Jatkuva halu kehittyä ohjaa kaikkea tekemistä HJK:n akatemiassa. Rajalan mielestä Klubissa ovat kohdallaan niin ilmapiiri, olosuhteet kuin puitteet sille, että tulevaisuutta pystytään työstämään yhdessä.

– Iloitsen siitä, että olemme saaneet käyttöön Bolt Arenalle valmentajatilan. Haluan, että olemme paljon yhdessä samassa tilassa, jotta voimme jakaa joka päivä kokemuksia ja keskusteluja myös spontaanisti. On tärkeää kommunikoida muiden kanssa, jakaa tietoa ja kuunnella, miten muut näkevät ja kokevat asiat.

Kansainvälinen verkosto on Rajalan mielestä ylivoimaisesti paras paikka kehittyä ja kouluttautua.

– Haluan kehittää kansainvälisiä suhteita edelleen ja laajentaa verkostoamme muualla Euroopassa. Tavoitteena olisi saada hieman meitä parempi virallinen yhteistyöseura, jonka avulla määritettäisiin laatukriteereitä. Seuraavasta stepistä olisi hyvä olla jokin tuntuma, ettei se ole vain pelkkää intuitiota.

HJK:n akatemiassa Rajala haluaa yhtenäistää enemmän poikien ja tyttöjen toimintaa ja tuoda valmentajat lähemmäs toisiaan.

– Tyttöjen puolella on jo hyvin selkeä punainen lanka Kansallisesta liigasta T18-joukkueeseen. Tavoitteena on samanlainen putki myös poikien puolelle: meidän pitää tuoda Klubi 04 ja B-juniorit lähemmäksi toisiaan, ja siitä alaspäin yhtenäistää toimintatapoja ja malleja.

Olennainen osa tätä on tiedolla johtaminen. Rajalan mukaan myös tämän osalta HJK oy:n ja HJK ry:n yhteistyö näyttää valoisalta.

– Meillä on suorituskyky-yksikkö, johon tulee nyt myös Head of Sports Science. Isoin duuni on löytää ne yhteiset mittarit kaikelle tekemiselle: sekä fyysisellä tasolla että myös operatiiviset mittarit, joilla mitataan omaa toimintaamme.

Akatemiatoiminnan keskiössä ovat Rajalan mukaan myös yksilöharjoittelun lisääminen ja sen kehittäminen.

– Minusta on tärkeää, että valmentajien ja pelaajien väliset keskustelut käydään systemaattisesti ja säännöllisesti. Haluan olla lähellä pelaajia ja valmentajia.

Lisätietoja:

Niko Rajala, HJK:n akatemiajohtaja, [email protected]
Veli-Matti Rinnetmäki, HJK:n toiminnanjohtaja, puh. 0408448077