Joonas Rantanen – HJK:n liikuntakoordinaattorista liigajoukkueiden valmennukseen

Moni suomalainen huippuvalmentaja on kulkenut HJK:n valmentajapolun läpi. Yksi heistä on Klubissa edelleen valmentava Joonas Rantanen, joka haluaa rohkaista innokkaita valmentajia jakamalla oman tarinansa.

Joonas Rantanen - HJK Helsinki. Photo: Jussi Eskola.

HJK Miesten liigajoukkueessa valmentava Joonas Rantanen aloitti HJK:ssa vuonna 2009 liikuntakoordinaattorina. Pääasiallisena tehtävänä oli organisoida seuran kaupunginosatoimintaa yhdessä valmennuspäällikön kanssa. Tehtävänkuva laajeni pian silloiseen Nappulaklubiin eli poikien kolmen nuorimman akatemiajoukkueen toimintaan.

Työ junioritoiminnan parissa jatkui vuoteen 2015 saakka. Vajaan vuoden opintovapaalla Rantanen syvensi osaamistaan kasvatustieteen opintojen parissa. Opintovapaalta paluu oli uuteen rooliin, HJK Naisten päävalmentajaksi. Viime kauden Rantanen luotsasi HJK Klubi 04 -joukkuetta. Kuluvalla kaudella fokus on miesten liigajoukkueessa.

– Jalkapallo ja valmentaminen olivat kotona tosi paljon läsnä. Jossain vaiheessa tuli olo, että valmentaminen on se juttu, mitä haluaa tehdä. Kun sain tilaisuuden tulla Klubiin töihin, se tuntui siihen hetkeen todella toimivalta ratkaisulta, Rantanen muistelee ja jatkaa:

– Jo ennen opintovapaalle jäämistä halusin päästä valmentamaan isolla kentällä ja vanhempia pelaajia. Kun mahdollisuus valmentaa naisten joukkuetta yhtäkkiä tarjoutui, oli se luonteva seuraava steppi, vaikken ollut aiemmin ehkä ajatellutkaan sitä vaihtoehtoa. Valmentaminen muuttui myös aika paljon junioreista aikuisiin siirryttäessä. Myös oman oppimisen kannalta oli tärkeää, että sai tehdä virheitä ja joutui ratkaisemaan ongelmia, mutta sai silti koko ajan valmennuspäällikön tuen.

Vaikka tehtävänkuvat, pelaajat ja kentän kokokin on muuttunut matkan varrella, näkee Rantanen keskeisten asioiden säilyneen ennallaan tehtävänkuvasta riippumatta.

– Täällä saa toimia sekä pelaajana että valmentajana parhaassa mahdollisessa ympäristössä ja toteuttaa mahdollisimman laadukasta arkea. Siihen liittyvät kuitenkin myös meihin kohdistuvat odotukset ja vaatimukset. Meidän on luotava pelaajille se paras mahdollinen ympäristö ja tehtävä töitä sen eteen, että pelaajat ja joukkueet voivat kehittyä ja pärjätä. Lisäksi HJK:n kautta omaan elämään on tullut ihmisiä, joita arvostan ja joilta voin oppia. Tämä säilyy vaikka tehtävät ja roolit vaihtuvat, Rantanen kiteyttää.

Valmennus on antanut Rantaselle paljon. Hän rohkaiseekin hakeutumaan valmennustehtäviin pelottomasti, sillä oma osa-alue voi löytyä yllättävästäkin paikasta.

– Tunneskaala, jossa tässä maailmassa liikuntaan on äärilaidasta äärilaitaan. Ilon ja onnen hetket ovat ihan huikeita. Itselleni tärkeää ja palkitsevaa on jakaa ne hetket niiden ihmisten kanssa, jotka ovat toiminnassa mukana. Toisaalta tulee myös pohjakosketuksia, mutta ne ovat mahdollisuuksia oppia ja reflektoida omaa toimintaa. Ne ovat niitä kulminaatiopisteitä, joiden kautta kasvaa, Rantanen painottaa.

– HJK tarjoaa valmentajalle paljon erilaisia vaihtoehtoja ja tasoja. Täällä voi luoda itselleen uran kilpaurheilun parissa, nuorten tai aikuisten, tai erikoistua yhtä tärkeään harrastetoimintaan. Omaa osaamista pääsee kehittämään formaalisti valmentajakoulutuksissa ja valmennuslinjan kautta, mutta paljon on myös kiinni siitä, että saa toimia samahenkisten ihmisten kanssa. Tietoa ja osaamista siirtyy keskusteluissa eri ikäluokkien valmentajien kesken kenttien reunoilla. Onkin aika hienoa, että HJK:n valmentajana voit sparrata eri tasoilla ja eri ikäluokissa valmentavien kanssa aina liigajoukkueisiin, Rantanen päättää.

HJK:n valmentajahaku on avoinna 18.7.2021 saakka. Lue lisää HJK:n valmentajapolusta ja jätä hakemuksesi.