Marko Hirvonen U10-U12 Akatemiajoukkueiden valmennuspäälliköksi

Marko Hirvonen aloittaa U10-U12 akatemiajoukkueiden valmennuspäällikkönä. Hirvonen tulee toimimaan samalla myös taitokoulun ja esiakatemian prosesseista vastaavana valmennuspäällikkönä.

Marko Hirvonen

Nykyisin HJK:n kaupunginosatoiminnan ja kolmen nuorimman akatemiaryhmän valmennuskoordinaattorina toimiva Marko Hirvonen aloittaa uudessa roolissaan marraskuussa 2021. Nyt U10-U12 akatemiajoukkueista vastaava Juha Valla jatkaa Klubissa keskittyen valmennuksen kehittämiseen.

Hirvonen lukeutuu HJK:n pitkäaikaisiin valmentajiin, ja on edennyt läpi Klubin valmentajapolun. Vuonna 2012 Klubin nuorimpien kaupunginosapelaajien valmentajana ja iltapäiväkerho-ohjaajana aloittanut Hirvonen oli valmentanut aloittaessaan kakkos- ja kolmosdivarin aikuisia.

– Omasin pitkän pelaajataustan ja tulin aikuisten maailmasta, joten en aluksi osannut olla lasten valmentaja, vaan yritin valmentaa lapsia kuin pieniä aikuisia. Lapsia valmentaessa pitää kuitenkin ymmärtää eri tavalla, miten asioita kannattaa sanoittaa ja miten lasta tulkitaan sekä verbaalisesti että nonverbaalisesti. Yhdistelmätyö valmennuksessa ja iltapäiväkerhossa auttoi ymmärtämään tämän. Ilman iltapäiväkerhon kokemusta en olisi yhtä hyvä lasten valmentaja kuin olen nyt, Hirvonen kertaa.

Syksyllä 2014 Hirvonen aloitti myös poikien nuorimman akatemiaikäluokan päävalmentajana. Siitä urapolku jatkui Töölön kaupunginosavastaavuuden lisäksi ja akatemian taitovalmentajaksi. Vuonna 2019 Hirvonen siirtyi nykyiseen rooliinsa kaikkien kaupunginosien koordinaattoriksi jatkaen yhä myös akatemian taitovalmentajana.

– En ole koskaan tietoisesti hakenut Klubin sisällä seuraavaa askelta, vaan halunnut tehdä sen hetkisen hommani mahdollisimman hyvin. Olen iloinen, että Klubissa työmoraali ja osaaminen tunnistetaan ilman, että tarvitsee pyrkyröidä eteenpäin, hän kiteyttää kuluneet vuodet.

Hirvonen suhtautuu edessä olevaan muutokseen luonteelleen tyypillisen rationaalisesti. Silti läpi vuosien säilynyt palo kyseisen ikäluokan valmennukseen on yhä vahva.

– Juuri tämä ikävaihe on pelaajakehityksessä vilpittömin vaihe. Lapset ymmärtävät jo mitä jalkapallo on ja miten laadukkaasta ja hyvästä harjoittelusta ja kilpailusta voi nauttia, mutta ovat edelleen mukana puhtaasti rakkaudesta jalkapalloon. Unelmat ovat jossain ammattilaisuudessa, mutta se ei ole vielä akuutti tavoite, Hirvonen kuvailee ja jatkaa:

– En suinkaan ole tulossa tekemään mullistuksia tai ihmeitä, vaan jatkan sitä erinomaista prosessia, jota edeltäjät ovat tehneet jo monta vuotta. Teen kaikkeni sen eteen, että prosessi jatkuu ja kehittyy. Vaikka aloitan nyt valmennuspäällikkönä, koen että meille on rakentunut ja rakentumassa niin hyvä tiimi, että asioita pystytään tekemään yhdessä ilman vahvaa hierarkiaa.

Klubin junioritoiminnan valmentajahaku on parhaillaan avoinna. Hirvosella on selvä viesti myös omaa uraansa pohtiville valmentajille.

– On suuri rikkaus, että voimme tarjota pitkiä urapolkuja niille, jotka haluavat edetä urallaan. Minulle korkein ammattilaisuus ei ole sitä, että etenee valmentajana mahdollisimman vanhoihin pelaajiin ja kovatasoisiin joukkueisiin vaan sitä, että on todella kova juuri siinä toiminnan vaiheessa ja ikäluokassa, jossa valmentaa. Se ei kuitenkaan tarkoita, että valinta olisi ikuinen, vaan painopistettä voi aina muuttaa, Hirvonen painottaa.

Mikäli inspiroidut Markon urasta, hae Klubin valmentajaksi viimeistään 4.7.2021 tästä.