Pride-kuukauden myötä Klubiin uutta osaamista

Kesäkuun mittainen Pride-kuukausi huipentuu Helsingissä kuun viimeiseen viikkoon. Klubissa yhdenvertaisuusteemat ovat läsnä ympäri vuoden, mutta teemakuukausi tuo lisäväriä mm. edustusjoukkueiden ottelutapahtumiin. HJK tarjoaa myös yli tuhannelle lasten kanssa toimivalle aikuiselle kouluttautumismahdollisuuden.

Pride - HJK Helsinki. Photo: © Mira Lönnqvist

Ihmisoikeusteemat, yhdenvertaisuus ja lasten oikeudet istuvat syvällä HJK:n arvomaailmassa, strategiassa ja arjessa. Seksuaalinen suuntautuminen, sukupuoli-identiteetti, sukupuolen ilmaisu tai muut henkilökohtaiset ominaisuudet eivät saa rajoittaa pääsyä harrastuksen pariin, harrastuksessa etenemistä tai vaikuttaa kielteisesti tapaan, jolla kukin yksilönä tulee kohdatuksi.

Urheilu ei kuitenkaan ole alana valmis, emmekä ole mekään. Siksi HJK tuo valmentaja- ja toimihenkilökoulutuksiinsa uutena mukaan yhdenvertaisuus- ja ihmisoikeuskoulutukset, jotka ovat avoimia kaikille HJK:ssa lasten ja nuorten kanssa työskenteleville valmentajille, ohjaajille ja vapaaehtoisille. Koulutukset räätälöidään ulkopuolisen asiantuntijatahon kanssa vastaamaan seuratoimijoiden kohtaamia haasteita. HJK kouluttaa myös hallintohenkilöstöään tunnistamaan urheilun syrjiviä rakenteita ja tapoja, joilla niitä voidaan muuttaa.

– Jokaisen lapsen, nuoren ja aikuisen on voitava tulla treeneihin omana itsenään ilman pelkoa tai huolta syrjinnästä tai muusta epäasiallisesta kohtelusta, se on lähtökohta kaikkeen tekemiseemme. HJK:n eri sektoreissa tehdään päivittäin valtavasti hyvää työtä tämän eteen, HJK ry:n toiminnanjohtaja Timo Muurinen taustoittaa, mutta painottaa:

– Urheilussa on kuitenkin yhä liikaa tapauksia, joissa nämä perusperiaatteet eivät toteudu. Jos haluamme nähdä aitoa muutosta, on meistä jokaisen uskallettava tarkastella myös omaa toimintaamme ja pohtia avoimin mielin voisimmeko nykytiedon ja osaamisen valossa toimia vielä paremmin.

HJK:n Veikkausliigan, Kansallisen Liigan ja Ykkösen kesäkuun kotiotteluissa nähdään myös edustusjoukkueiden sitoutumisen merkiksi sateenkaariväriä.

– Pridessa mukana oleminen on mielestäni vain luonnollinen jatkumo sille, mitä pyrimme joka päivä arjessamme toteuttamaan. Meillä on joukkueen yhteisesti laatimat arvot, joihin kuuluu esimerkiksi avoimuus ja rehellisyys. Nämä arvot pitävät sisällään myös sen, että jokainen voi avoimesti olla sellainen kuin on, ja me rehellisesti tuemme sitä. Haluamme olla mukana edistämässä tasavertaisuutta, luomassa diversiteettiä arvostavaa kulttuuria, sekä tietenkin rohkaista kaikkia junioreita olemaan rohkeasti oma, avoin ja rehellinen itsensä niin kentällä, kuin sen ulkopuolella, HJK Naisten kapteeni Essi Sainio kertoo.

Sateenkaarivärit loistavat Bolt Arenalla seuraavan kerran maanantaina 13.6.2022 pelattavassa Kansallisen Liigan otteluss HJK-ONS.

Lisätietoja HJK:n sisäisistä koulutuksista ja koulutuskutsut toimitetaan HJK:n valmentajille, ohjaajille ja vapaaehtoistoimijoille erikseen.