Ukrainalaiset pakolaislapset harrastavat HJK:ssa maksutta

HJK ja LähiTapiola Pääkaupunkiseutu kattavat Ukrainasta sotapakolaisina Suomeen saapuneiden lasten jalkapalloharrastuksen kustannukset. Joukkueessa harrastaminen mahdollistaa ikätovereiden tapaamisen ja liikunnan ilon myös muutoin vaikeassa elämäntilanteessa.

Ukraina - HJK Helsinki

Sisäministeriö on arvioinut, että Ukrainasta saapuu Suomeen tämän vuoden aikana kymmeniätuhansia pakolaisia, joista suurin osa naisia ja lapsia. Merkittävä osa pakolaisista keskittyy pääkaupunkiseudulle. HJK on ottanut viimeisten kuukausien aikana joukkuetoimintaansa mukaan maksutta kaikki halukkaat Ukrainasta sotaa paenneet lapset ja nuoret.

Ukrainasta sotapakolaisina saapuneet voivat osallistua HJK:n normaaliin joukkuetoimintaan HJK:n kaupunginosajoukkueissa. Kielitaitovaatimusta ei ole, sillä HJK:n henkilökunta ja toimihenkilöt auttavat tarvittavissa käytännön järjestelyissä. HJK ei veloita ukrainalaispelaajilta seuran jäsenmaksua. HJK myös suosittelee vahvasti, että itsenäisesti maksuistaan päättävät seuran joukkueet eivät laskuta kyseisiltä pelaajilta myöskään joukkuetoiminnan kuukausimaksuja, jolloin harrastaminen on pelaajille täysin maksutonta.

– Jalkapalloharrastuksen mahdollistaminen on matalan kynnyksen tapa auttaa vaikeassa tilanteessa olevia perheitä. Monelle lapselle ja vanhemmallekin on ollut vaikea seurata kriisiä löytämättä tapoja auttaa. Naapurissa tai koulussa vastaan tulevan lapsen kutsuminen mukaan omiin treeneihin on todella konkreettinen ja helppo tapa ojentaa kätensä, HJK:n kaupunginosatoiminnan kehityspäällikkö Noora Mikola kuvaa.

Ensimmäiset kokemukset sotapakolaisina saapuneiden lasten integroitumisesta joukkueisiin ovat kannustavia. Vaikka muuta yhteistä kieltä ei olisi, on jalkapallo yhdistänyt joukkueena harjoittelevat lapset ja nuoret.

– Joukkueissamme harjoittelee jo useita Ukrainasta viime kuukausien aikana saapuneita pelaajia. Tietenkin ensisijaisesti toivomme, että kenenkään ei tarvitsisi tulla Suomeen tai seuraan tällaisessa tilanteessa, mutta onneksi olemme saaneet paljon positiivista palautetta pelaajilta ja valmentajilta, Mikola kertaa.

HJK:n pitkäaikaisen kumppanin LähiTapiolan tuella voidaan myös varmistaa, että harjoitustoimintaan mukaan tuleville pelaajille voidaan tarjota tarvittavat varusteet, kuten pallot ja soveltuvat vaatteet.

– Me LähiTapiola Pääkaupunkiseudulla ajattelemme, että liikunnan riemu kuuluu tasavertaisesti kaikille lapsille ja nuorille perheen taustaa tai tulotasoa katsomatta. Pelaamisen ilo ja joukkueen tuoma yhteisöllisyys ovat tärkeitä voimavaroja sekä uuteen kulttuuriin sopeutuville lapsille että heidän vanhemmilleen. HJK:n pitkäaikaisena kumppanina haluamme olla mukana tukemassa ukrainalaislasten hyvinvointia ja harrastusmahdollisuuksia pääkaupunkiseudulla, LähiTapiola Pääkaupunkiseudun liiketoimintajohtaja Jussi Rossi sanoo.

HJK:N JOUKKUETOIMINTA UKRAINASTA SAAPUVILLE LAPSILLE JA NUORILLE

  • Joukkuetoimintaa 6–18-vuotiaille tytöille ja pojille
  • Harjoituksia ympäri Helsinkiä, mm. Töölössä, Munkkiniemessä, Arabianrannassa, Kannelmäessä, Lauttasaaressa, Malmilla ja Itä-Helsingissä.

Tiedustelut ja ilmoittautumiset mukaan toimintaan:

Noora Mikola
kaupunginosatoiminnan kehityspäällikkö
[email protected]
+358 50 524 0195