HJK taisteli – Malmö niukasti parempi

Toni Koskela: ”Lopputulos jättää otteluparin auki ja tiistaina kotona jatketaan taistelua jatkopaikasta.”

Daniel O’Shaughnessy - HJK Helsinki. Photo: © HJK Media
Daniel O’Shaughnessy

Malmö vs HJK 2-1

HJK:n eurotaival jatkui Mestarien Liigan toisella karsintakierroksella, kun Klubi matkasi länsinaapuriimme Ruotsiin maan hallitsevan mestarin Malmön vieraaksi.

Klubi lähti vieraskamppailuun tismalleen samalla avauskokoonpanolla, jolla viikko sitten kaatui montenegrolainen FK Budućnost selvin 4-0 lukemin.

Kotijoukkue Malmö rynnisti peliin voimakkaasti ja isännät hätyyttelivät Jakob Tånnanderin vartioimaa maalia jo ensimmäisellä minuutilla. Tilanne kuitenkin kuivui kasaan heikon viimeisen syötön myötä.

Vaikka alun rynnistyksen jälkeen Malmön kovin into laantui, pysyi peliväline silti hienoisesti ruotsalaisten hallussa. HJK pyrki avamaan kohtalaisen nopeasti paineen alta, mutta pitkät pallot jäivät Malmö-toppareiden ulottuville.

Hiljalleen Klubikin sai oman pallollisen pelinsä rullamaan ja helsinkiläiset onnistuivat luomaan kaksi perättäistä laadukasta hyökkäystä laitojen kautta. Kulmapotkua parempaa tulosta hyökkäykset eivät kuitenkaan tuottaneet. Vajaan puolen tunnin kohdalla Filip Valenčič pääsi laukomaan boksista, mutta Johan Dahlin torjui varmasti.

Avausjakso eteni tasaisena aina lisäajalle saakka, kunnes Malmö iski ottelun ensimmäisestä kunnollisesta tekopaikasta. Malmö sahasi Klubin puolustuksen hitaalla hyökkäyksellä rikki ja pallo pelattiin boksiin Antonio Čolakille, jonka laukaus painui hyvin tilanteessa mukana olleen Tånnanderin käsien kautta tolpasta sisään.

Avausmaalia seurasi välittömästi taukovihellys.

Ensimmäinen nelivitonen oli Malmön hallitseman ensimmäisen kympin jälkeen tasaista vääntöä, ja Klubin puolustus oli maaliin johtanutta tilannetta lukuunottamatta erinomaisesti pelissä mukana. Hyökkäyspäässä HJK onnistui luomaan muutaman hyvän aihion, mutta aivan paraatipaikoille eivät helsinkiläiset päässeet.

Jälkimmäinen jakso lähti käyntiin Malmön selvällä hallinnalla ja pelin painopiste pysyi tyystin Klubin päädyssä.

Kymmenen minuutin pelin jälkeen Čolak oli lähellä iskeä illan toisensa, mutta Tånnander venyi huipputorjuntaan ja torjui etunurkkaan suunnanneen vedon kulmapotkuksi.

Vajaan tunnin kohdalla Toni Koskela reagoi Malmön hallintaan ensimmäisellä vaihdolla, kun David Browne tuli Jairin tilalle.

Malmö kuitenkin jatkoi mellastustaan Klubin päädyssä, mutta Tånnander piti omiaan pystyssä. Ensiksi 20-vuotias ruotsalainen torjui Andres Christiansenin tulisen kaukolaukauksen, ja vain hetkeä myöhemmin Klubi-vahti venyi upeaan reaktiotorjuntaan lähietäisyydeltä tulleen puskun tielle.

HJK:n kärsivällisyys palkittiin 68. minuutilla. Tånnander avasi pitkän pallon, jonka Valenčič jatkoi päällään ja Roope Riski karkasi puolittaiseen läpiajoon kuin varkain. Riski käytti paikkansa tehokkaasti ja tälläsi pallon varmuudella takakulmaan tuoden Klubin tasoihin.

Malmö ei takaiskusta kuitenkaan hätkähtänyt ja isännät kaatoivatkin kylmää vettä Klubin niskaan vain muutamaa minuuttia myöhemmin. Christiansen ampui vapaapotkun hyvästä paikasta, ja pallo otti matkalla pienen kimmokkeen painuen aina Tånnanderin selän taakse.

Klubin toinen vaihto nähtiin viimeisen kymmenminuuttisen pyörähdettyä käyntiin Riku Riskin tullessa maalintekijä Roope Riskin tilalle.

Loppua kohden Malmön suurin into oli hävinnyt ja HJK nosti prässitasoaan. Valenčičille aukesi vetopaikka nopean riiston myötä, mutta slovenialaisen vaikeasta asennosta lähtenyt yritys painui maalin yli. Hetkeä myöhemmin Miro Tenho pääsi jatkamaan Daniel O’Shaughnessyn pitkän heiton päällään, mutta tulos oli sama.

Enempää maaleja ei Malmössä nähty ja ensimmäisen osaottelun lopputulos kirjattiin kotijoukkueen hyväksi 2-1.

Ottelun toinen nelivitonen oli Malmön selkeää hallintaa, eikä Klubi onnistunut luomaan pitkiä hyökkäyksiä. Vastaiskujen myötä HJK kuitenkin pystyi haastamaan isäntien puolustusta. Puolustustaistelu sen sijaan oli ajoittain uhkaavankin näköinen, mutta Tånnanderin torjuntojen myötä HJK säilytti iskuaseman seuraavaa koitosta silmällä pitäen.

– Peli oli odotetunlainen. Vastassa on hyvä joukkue. Tiesimme Malmön olevan erittäin aggressiivinen ja intensiivinen korkeassa prässissään, jolla painopiste pysyy monessa heidän pelissään vastustajan puoliskolla. Etenkin jaksojen alut olivat meille hankalia tätä kautta, kommentoi päävalmentaja Toni Koskela.

– Kaiken kaikkiaan, jotta peli olisi kulkenut enemmän ja pidempiä hetkiä meidän suunnitelman mukaan, niin meidän olisi pitänyt olla laadukkaampia omassa hyökkäyspelaamisessa. Sitä pystymme parantamaan kotona, ja näytimme jo tänään, että hyvillä hetkillämme pystyimme haavoittamaan heitä.

– Lopputulos jättää otteluparin auki ja tiistaina kotona jatketaan taistelua jatkopaikasta.

Joukkueet kohtaavat toisessa osaottelussa tiistaina 27.7. Bolt Arenalla Helsingissä. Ottelu alkaa kello 19:00. Liput HJK:n lippukaupasta liput.hjk.fi

45+’ Čolak 1-0
68′ Riski Ro 1-1
74′ Christiansen 2-1

HJK:n kokoonpano: Tånnander – Murillo, O’Shaughnessy (C), Tenho, Moren, Saksela – Atom, Jair (59. Browne), Lingman – Valenčič (90’+ Luís Henrique), Ro Riski (80. Ri Riski)

HJK pelaa seuraavan kerran lauantaina 24.7., kun vieraaksi Veikkausliigan kamppailuun Bolt Arenalle saapuu Haka. Ottelu alkaa kello 17:00.

Liput HJK:n lippukaupasta liput.hjk.fi »