#1 Uusitalo: Määrätietoisesti kohti seuraavaa askelmaa

Vastaus tulee nopeasti, kun Markus Uusitalolta kysyy, missä erotuomaritehtävässä hän olisi parhaimmillaan: ”En ainakaan avustavana.” Uusitalosta huokuu päättäväisyys ja tietoisuus omasta paikastaan ympäröivässä maailmassa. Täytyy tuntea omat vahvuutensa ja tehdä oikeat ratkaisut sopivalla hetkellä, niin ottelun aikana kuin elämässä yleensäkin: Nyt kun Uusitalo on valmistunut lukiosta, hän haluaa edelleen ylläpitää matematiikan ja fysiikan osaamistaan. Siksi Make lukee usein iltaisin pääsykoekirjoja, koska vielä harkinnassa oleva panostus myös tuohon elämän osa-alueeseen vaatii hänen mielestään tavoitteen, joka luo motivaation kohti seuraavaa etappia.

”Lätkää, pihalla sählyä pikkumaaleihin, trampoliinilla hyppimistä…” Maken lapsuus sujui monipuolisen liikunnan parissa. Futis oli kuitenkin ykkönen jo pienenä, kun oman huoneen seinillä taituroivat muun muassa Torres, Messi ja Iniesta. Uusitalo oli itsekin pitkään kenttäpelaaja, sillä maalivahti hänestä tuli vasta 14-vuotiaana. Jalkapalloilijana hän kokee menneensä aina eteenpäin, koska on tehnyt sen eteen töitä, eikä ole pysähtynyt missään vaiheessa.

Tavoitteet olivat korkealla myös syksyllä 2014 Pallohongan pelaajalla, joka oli klubilaisen kaverinsa Obed Malolon kanssa katsomossa HJK:n maagista FC Kööpenhaminan kaatoa todistamassa. Juuri tuolla hetkellä Uusitalo ei kuitenkaan osannut ajatella olevansa tulevaisuuden kotistadionillaan.

Jalkapallon kautta Make on saanut parhaat ystävänsä, joista monet ovat jo lajiin tosissaan satsaamisen lopettaneet – se tuo osaltaan vastapainoa myös elämään pelikenttien ulkopuolella. Kavereiden kanssa voi ottaa rennosti silloin, kun ei ole joukkueen tapahtumaa tai valmistautumista siihen. Kesällä jos sopivaan aikaan osuu vapaita hetkiä, saatetaan piipahtaa festareilla tai nautitaan muuten vaan Helsingin kesäfiiliksestä.

Matkustelu on tullut tutuksi vuosien varrella, kun perhe Uusitalolla oli tapana tehdä säännöllisesti laskettelureissuja Alpeille. Nyt aikuisena Make lentäisi mielellään Aasiaan, jossa Vietnam ja Japani siintävät ajatuksissa. Toisenlaisen seikkailun taatusti tarjoaisi Huuhkajat pelatessaan jonain päivänä arvokisoissa. Sen Uusitalo uskoo toteutuvan seuraavan kuuden vuoden aikana, ja hänen oma tavoitteensa on olla mukana siinä joukkueessa.

Markus Uusitalo - HJK Helsinki

HJK 2018: Uusitalo »

Teksti: Tuomas Ryhänen