#11 Pelvas: Viimeistelijä, joka janoaa tietoa

Avoin mieli oppia laajentaa Akseli Pelvaksen ajattelua myös omasta ammatistaan.

Akseli Pelvas - HJK Helsinki

Akseli Pelvas syntyi 80-luvun lopussa Espoossa, jossa jo lapsuudenkoti oli tiukkojen taistojen areena: muutaman vuoden vanhempi isoveli on Aksun lapsuusmuistoissa haastava vastus urheilussa, videopeleissä, lautapeleissä ja ihan kaikessa muussakin. Naapuruston pihapeleissä nuoremmasta Pelvaksesta tuli Maradona, Shevtshenko tai brassi-Ronaldo. Myöhemmin hän on löytänyt esikuvan myös oman ikäluokkansa pelaajasta, kun herraan on tehnyt vahvan vaikutuksen Gareth Bale.

Aksu oli 9-vuotias, kun suomifutiksen historiaa tehtiin Euroopassa. Näin hän muistelee syksyä 1998:

– Kyllä mä niitä katsoin silloin kotona perheen kanssa. Sieltäkin on jäänyt muistoja, mikäs peli se olikaan kotipeli, jonka HJK voitti… Benfica-peli, taisi olla aika tiukka peli? Piracaia vai kuka iski maalin. Ja Banahan taisi jossain peleissä tehdä maaleja. En nyt muista ihan tarkkaan, olin sen verran pieni. Mutta kyllä muistan väläyksiä ja jonkinnäköisiä muistikuvia niistäkin peleistä. Olihan se iso juttu varsinkin silloin, ja tottakai on edelleenkin. Toivottavasti joskus vastaisuudessa uudestaan.

Vuosien kuluessa moni ikätovereista jätti ennemmin tai myöhemmin futiksen. Miksi Akseli Pelvas jatkoi? Aksulla jalkapallon pelaaminen oli aina ollut iso ja ennen kaikkea kiva osa elämää. Se oli antanut niin paljon onnistumisen tunteita ja mielihyvää, että olisi ollut sääli jättää homma kesken. Aksulla ei siis tullut missään vaiheessa lopettaminen mieleen, vaikka juniorivuosina joukkueet muuttuivat ja pelikaverit vaihtuivat. Kun 14–15 -vuotiaana monet kaverit lopettivat pelaamisen, silloin Pelvas itse siirtyi juuri HJK:hon.

Koulussa Aksu piti liikunnan ohessa paljon myös historiasta ja maantieteestä. Nuo aiheet kiinnostavat edelleen paljon, ja niihin liittyen hänen tulee seurattua maailmaa aina silloin, kun vaikkapa TV:ssä näkyy sen suuntaista ohjelmaa. Muilta osin lempiaineet vaihtelivat kouluaikoina, esimerkiksi yläasteella myös fysiikka ja kemia olivat nuoren Pelvaksen suosiossa.

Aksusta huomaa edelleen, että hänellä on avoin mieli oppia ja kerätä tietoa erilaisista asioista, joista osa auttaa urheilijaa samalla myös laajentamaan ajattelua ammattiaan kohtaan: kiinnostuksen kohteina on liikuntaan liittyviä teemoja laidasta laitaan, kuten ravitsemus, saliharjoittelu ja juokseminen. Kauemmas urheilijan arjesta Pelvas pääsee sarjojen ja leffojen avulla, lisäksi muun muassa sijoitus- ja talousaiheiset blogit ovat säännöllisessä seurannassa ja auttavat tehokkaasti irtautumaan työstä. Sen sijaan esimerkiksi golfin kaltaista harrastusta Aksu ei ole ainakaan vielä vapaa-ajalleen hankkinut.

Jos Aksulla olisi nyt aikaa tehdä pidempi reissu, hän ottaisi suunnaksi San Franciscon tai Chicagon. Ammattilaisena hän on Helsingin lisäksi päässyt asumaan pidempään kahdessa paikassa, joista molemmista hän löytää suositeltavaa kenelle tahansa matkailijalle. Seinäjoelta maininnan arvoisia ovat tapahtumatarjonta sekä joen ympäristö ja muu luonto. Falkenbergissa on puolestaan parin kilometrin pituinen hieno ranta, joka vetää kesällä vertoja etelän lomakohteille.

Helsingissä Aksu nauttii Töölön ja eteläisen kantakaupungin fiiliksestä hyvällä kelillä, ja miksei huonommallakin. Yksi tapa rentoutua onkin kävellä pitkin Stadin katuja. Kun maalintekijän sinivalkoinen asu on lepotilassa, saatat bongata kulmilta simppeleihin lempiväreihinsä – mahdollisesti mustavalkoiseen – sonnustautuneen herrasmiehen, Akseli Pelvaksen.

HJK 2018: Pelvas »

Teksti ja piirros: Timi, Tuuli ja Tuomas Ryhänen