#22 Annan: Aina valmis voittamaan

Anthony ”Pablo” Annanin läsnäolo kentällä on Klubille todella tärkeää. Ghanalaisen toisella visiitillä Klubiin joukkue on saavuttanut hänen ollessa kentällä 2.18 pistettä ottelua kohden, kun taas ilman keskikentän dynamoa pistekeskiarvo on tasan kaksi.
Vaikkei miehen nimi usein komeile lehtien otsikoissa, löytyy muistakin tilastoista väitteelle tukea. Miehen syöttöprosentti oli viime kaudella 90% ja voitettujen kaksinkamppailujen määrä 63%.

Edellisellä, tuplamestaruuteen päättyneellä kaudella, Annan myös itselleen poikkeuksellisesti onnistui maalinteossa peräti kolmesti. Erityisen hyvin monien mieleen on jäänyt mestaruuden ratkaissut osuma IFK Mariehamnin verkkoon kotikentällä.

– En ole urallani tehnyt paljoa maaleja, mutta viime kaudella itseluottamukseni oli laukomisen kanssa kohdillaan. Harjoituksissa huomasin osuvani maaliin, joten päätin yrittää sitä peleissäkin. Kauden avausosuma tuli JJK:n verkkoon, joten sen jälkeen päätin kokeilla useammin, ja olin todella iloinen pystyessäni auttamaan joukkuetta maalinteossa, Annan intoilee.

Huima CV

Heinäkuussa vuonna 1986 Ghanassa syntynyt Anthony Annan aloitti jalkapalloilun monien muiden afrikkalaisten nuorten tavoin. Palloa pelattiin paljain jaloin hiekalla, eikä urheilu tuntunut hauskanpitoa kummemmalta.

Kahdeksan henkisen sisaruskatraan keskeltä ponnistanut Pablo bongattiin 12-vuotiaana katupelistä, ja mies pääsi liittymään ensimmäiseen oikeaan joukkueeseen. Ghanassa taistelijaluonne kehittyi, jonka myötä poiki siirto Norjaan, ja lopulta paikka suurseura Rosenborgin riveissä.

Aika Rosenborgissa poiki Norjan mestaruuksia ja lopulta siirron Saksan perinneseuraan, Schalke 04:än. Välissä mies edusti myös kotimaataan Etelä-Afrikassa pelatuissa jalkapallon maailmanmestaruuskilpailuissa, joissa Pablo pelasi joukkueensa kaikissa otteluissa täydet minuutit.

Ensimmäisen kerran Annan saapui HJK:n riveihin vuonna 2014. Klubi oli raivannut tiensä Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen, ja joukkue kaipasi vahvistuksia rinkiinsä.

Tinkimättömästä pelityylistään tunnettu Annan oli huima vahvistus helsinkiläisten riveihin, mutta teki ennenkaikkea lähtemättömän vaikutuksen faneihin pelityylillään.

Kentällä Annan ei anna tuumaakaan periksi, vaan taistelee aina loppuun asti. Pienet liikkeet eivät välttämättä aina erotu katsomon yläriville, mutta enemmän ghanalaisen peliä seuranneet tietävät, ettei mies tee juurikaan vääriä valintoja pelissään.

Halu voittaa

Ammattiurheilijan elämä pyörii tiukasti urheilun ympärillä, eikä Annan tee poikkeusta. Kaiken lisäksi mies myöntää seuraavansa jalkapalloa runsaasti vapaa-ajallaan.

– Englannin Valioliigaa, Espanjan La ligaa, Ranskan Liigaa, mitä vain. Haluan aina oppia lisää, katsomalla, enkä saa jalkapallosta tarpeekseni.

Kokenut Annan ei ole välttämättä kovaäänisin pelaaja. Ei kopissa, eikä kentällä. Hän johtaa useimmiten esimerkillään.

– Tottakai nuoret pelaajat tulevat usein kysymään neuvoa minulta. Silloin pyrin aina neuvomaan parhaani mukaan ja jakamaan kokemuksiani.

Yksi erikoinen poikkeus kuitenkin tavoissa on.

– Herättelen usein joukkuetta huutamalla. En siis huuda mitään sanaa tai lausetta, vaan vain huudan. Välillä ennen ottelua joku huikkaa ”Pablo!”, jolloin alan huutamaan. Se herättää joukkueen viimeistään, mies kertoo pilke silmäkulmassa.

Pelipäivänä Annan rukoilee ennen stadionille saapumista.

– Kiitän jumalaa mahdollisuudesta pelata jalkapalloa ja rukoilen häneltä, että kykenen pelaamaan täyden 90-minuuttisen taas tänään.

Rauhallinen ja maanläheinen Annan ei tee itsestään ikinä numeroa, mutta antaa pelikentällä tekojen puhua puolestaan. Kentän ulkopuolella mies on aina kohtelias ja kaikille mukava. Kentällä puolestaan voitontahto nousee esille.

– Kentälle mennessä haluan aina voittaa. Teen työni ja teen sen parhaalla mahdollisella tavalla. Kentällä ollessani olen aina tosissani, Pablo painottaa.

Mutta mistä heinäkuussa 32 vuotta täyttävä Annan on saanut lempinimensä?

– Nuorempana seurasin tarkasti argentiinalaista Pablo Aimaria. Pienikokoisen taiturin pelityyli teki minuun suuren vaikutuksen, ja sen myötä nimi tarttui, Annan paljastaa.

Anthony Annan - HJK Helsinki

HJK 2018: Annan »

Teksti: Petteri Vennelä