Ahkerasti kierrättänyt Klubi torstaina Lahteen 

HJK:n avauskokoonpanossa on nähty alkukauden aikana peräti 22 eri pelaajaa. 

Jukka Raitala - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Jukka Raitala (kuvassa) ja Miro Tenho ovat ainoat Klubi-pelaajat, jotka ovat olleet avauksessa jokaisessa Veikkausliiga-ottelussa tällä kaudella.

FC Lahti vs HJK
12.5.2022 klo 18:00
Veikkausliiga – Lahden stadion 

HJK:n Veikkausliiga-kauden kahdeksas ottelu pelataan Lahdessa, jossa joukkue kohtaa torstai-iltana FC Lahden. Klubi johtaa sarjaa seitsemän pelatun ottelun jälkeen 18 pisteellään, ottelun vähemmän pelannut KuPS on kahden pisteen päässä. Niin ikään ottelun vähemmän pelannut FC Lahti on seitsemällä pisteellään yhdeksäntenä. 

Vaikka FC Lahden alkukausi ei ole sujunut tulosten valossa kovin ruusuisesti, ei huominen ottelu tule olemaan helppo. 

– Nurmen kunto ei varmaankaan ole priimaa, ja koko päiväksi on luvattu sadetta. Ne ovat asioita, jotka tulevat vaikuttamaan otteluun. Lahden tulokset eivät ole olleet älyttömän hyviä, mutta heillä on pelaajia, jotka ovat vaarallisia päästessään etenemään isoihin tiloihin. Lisäksi heillä on pari hyvää keskitysjalkaa, HJK:n päävalmentaja Toni Koskela ennakoi. 

HJK on kierrättänyt voimakkaasti alkukaudella laajaa pelaajarinkiään, ja pelaajista vain Miro Tenho ja Jukka Raitala ovat olleet avauskokoonpanossa kauden kaikissa seitsemässä Veikkausliiga-ottelussa. Ainoastaan kapteeni Tenho on pelannut jokaisen pelin alusta loppuun, ja kaikkiaan avauskokoonpanoissa on nähty jo 22 pelaajaa. 

Koskela kertoo, että laaja kierrätys on ollut suunniteltua.  

– Tavoitteemme on, että pelaajamme ovat hyvässä pelikunnossa ja tuoreita mahdollisimman usein. Kun tämä on päämäärä, kukaan ei voi pelata koko ajan, koska rasitus kumuloituu ennen pitkää.

– Meillä on tosi tasainen ryhmä, josta löytyy paljon erilaisia ominaisuuksia ja vahvuuksia. Siten pystymme vastustajasta riippuen valitsemaan kentälle pelaajia erilaisiin rooleihin sen hetken vireystilaa katsoen. On toki selvää, että aina kun tehdään valintoja, niin valinnoilla on hyviä ja huonoja puolia. Esimerkiksi futiksen vaikeimmat asiat, kuten toimiminen vastustajan maalin lähellä ahtaissa tiloissa, on usein kiinni muutaman pelaajan yhteisestä toiminnasta, jonka hiominen vaatii yhteisiä pelikokemuksia. 

– Uskomme kuitenkin, että pitkässä juoksussa valitsemamme tapa on meille eduksi, kun heinäkuusta eteenpäin tavoitteenamme on pelata pelejä 3–4 päivän välein aina marraskuulle asti. 

Toni Koskela - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
– Tavoitteemme on, että pelaajamme ovat hyvässä pelikunnossa ja tuoreita mahdollisimman usein, kertoo Toni Koskela.

Välillä HJK:n peli on ollut paremmassa kuosissa otteluiden avauspuolikkaalla, välillä jälkimmäisellä. Sarjataulukko näyttää joka tapauksessa hyvältä: Seitsemästä pelistä kuusi voittoa, joista viisi nollapeleillä, ja peräti neljästi voittomaalin on tehnyt penkiltä kentälle nostettu pelaaja.  

– Pelillisesti on tietysti tärkeää tehdä tulosta heti kauden alusta, ja siinä olemme myös onnistuneet. Olemme pelanneet nyt neljänneksen sarjaa, joten jotain vertailukohtaa voi myös katsoa datasta. Se on kuitenkin ainoa objektiivinen mittari. Järkevin vertailukohta meille on oma viime kautemme, jolloin samalla tavalla pelilliset asiat tähtäsivät menestykseen Veikkausliigan lisäksi Euroopassa. 

– Toistaiseksi hyökkäyssuuntaan meille tärkeimmät mittarit näyttävät suhteellisen samaa kuin viime vuonna: luomme esimerkiksi suurin piirtein yhtä paljon maaliodottamaa ja etenemme vastustajan boksiin vähän useammin kuin viime vuonna. Yksi merkittävä parannus on erikoistilanteemme, joista olemme kyenneet luomaan selvästi enemmän maalipaikkoja kuin viime vuonna. 

– Toisaalta olemme olleet selkeästi heikompia riiston jälkeisissä nopeissa hyökkäyksissä. Tämä on myös pelaajatyyppikysymys, mutta siinä meillä on parannettavaa, jotta emme aina joudu hyökkäämään matalaa blokkia vastaan. Puolustussuuntaan olemme onnistuneet lisäämään aggressiivisia toimintoja. Tätä kautta vastustajalla on vähemmän syöttöjä ilman meidän puolustustekoa, meillä on useampia prässejä vastustajan puolella kenttää sekä useampia vastaprässiriistoja. Tästä kehityksestä voimme olla tyytyväisiä. 

– Luonnollisesti peli ei ikinä ole valmista, mutta suurin asia on pyrkiä monistamaan parhaita hetkiämme ja sitä kautta pelata tasaisempia 90-minuuttisia.

Miro Tenho sai pienen tällin viime ottelussa, ja hänen pelaamisensa torstaina on epävarmaa. Varmasti sivussa ovat niin ikään Ilves-pelissä itseään loukannut Pyry Soiri sekä Valtteri Moren, Santeri Väänänen ja Riskin veljekset. Sen sijaan Matti Peltola on tehnyt paluun joukkueharjoituksiin. 

Lue lisää joukkueiden välisestä historiasta ja viimeaikaisista otteista täältä.