Akut latautuneena loppukauteen – lauantaina edessä nousukuntoinen FC Inter

Koskela: ”Maajoukkuetauko lähestyy loppuaan ja taas päästään pelaamaan.”

210910 inter-hjk-pre
Santeri Väänänen

FC Inter vs HJK
La 11.9.2021 klo 17:00
Veikkausliiga – Veritas Stadion, Turku

Veikkausliigaa johtavalla HJK:lla on runkosarjassa enää neljä peliä, niistä kaksi viime kauden hopeajoukkue FC Interiä vastaan. Joukkueet kohtaavat toisensa lauantaina Turussa ja toistamiseen ne kohtaavat Bolt Arenalla heti 26.9. pelattavalla runkosarjan päätöskierroksella.

Veritas Stadionilla pelataan lauantaina molemmille äärimmäisen tärkeä ottelu, josta Klubi ei varmuudella tule saamaan mitään ilmaiseksi. Ennen viikonlopun täyttä ottelukierrosta Inter majailee Veikkausliigassa kolmantena seitsemän pinnaa KuPS:n takana ja kaksi SJK:n edellä, ja seinäjokisilla on yksi ottelu vähemmän pelattuna.

Ero kärkeen kasvoi elokuun alkupuolen vaisujen esitysten myötä. Kolmen ottelun voitoton putki poiki turkulaisille vain 2-2 tasapelin Honkaa vastaan, sitä seuraavissa otteluissa sekä Haka että AC Oulu paransivat Interin kustannuksella omia asemiaan sarjataulukon tyvessä.

Valoa majakkaan toi elokuussa paluun liigakentille tehnyt Petteri Forsell, josta on tullut erinomainen tarjoilija maalinälkäiselle kärkikaksikolle Benjamin KällmanTimo Furuholm. 30-vuotiaan Puolasta Aurajoen rannoille saapuneen Forsellin nimi mainittiin otsikkotasolla sekä Ilves- että KTP-ottelun ratkaisijana.

Klubiluotsi Toni Koskela näkee Interin olevan tietyllä tapaa joukkueena pienessä murrostilassa.

– Ennen maajoukkuetaukoa heille tuli Forsell uutena pelaajana, ja edeltävissä peleistä heiltä on tasaisesti puuttunut pelaajia, etenkin alakerrasta. Sitä kautta on normaalia vaikeampi ennustaa, mitä valintoja niin pelaajien kuin pelimallin yksityiskohtien kanssa he tekevät, mutta on kuitenkin varmaa, että he ovat käyttäneet maajoukkuetauon harjoitusrauhan viedäkseen peliä siihen suuntaan, jonka siellä valmennus uskoo tuovan eniten tulosta.

HJK päätti seitsemän viikon ruuhkajaksonsa pari viikkoa sitten taistelutasapeliin KuPS:ia vastaan. Nyt takana on pieni ja hyvää tehnyt hengähdystauko ennen kauden loppuhuipentumia, joiden ykköstavoite on liigamestaruuden uusiminen. Siinä rinnalla päästään mittaamaan Suomifutiksen taso 16.9. alkavassa UEFA Europa Conference Leaguessa.

– Moni pelaaja oli tietysti eri maajoukkueiden mukana, ja tänne jääneiden kanssa otettiin happea hetki, jonka jälkeen keskityttiin harjoittelemaan kovaa, koska sitä ei ole pitkään aikaan pystytty tekemään.

– Meille voi ajatella tämän käynnistävän vähän kuin seuraavan vaiheen kaudessa, jonka osalta on paljon hienoja pelejä edessä. Haluamme jatkaa voittamista sekä Euroopassa että Veikkausliigassa. Lähestymme lauantain peliä, kuten olemme koko vuoden tehneet ja kuten olen kliseisesti jo aiemmin niin monta kertaa todennut, huominen on taas meille kauden tärkein päivä.

Toni Koskela - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Toni Koskela

Jostain syystä juuri Turussa liike-elämässä menestyneet perheenisät ovat perustaneet lastensa harrastusmahdollisuuksia tukeakseen menestyksekkäiksi osoittautuneita palloilujoukkueita.

Viime vuosituhannen vedellessä jo viimeisiään pizzakeisari Dennis Rafkin perusti HC Denniksen, joka ehti kymmenen olemassaolovuotensa aikana voittaa kolme SM-kultaa ja viisi Suomen Cupia käsipallossa, ja menestyi siinä sivussa myös kansainvälisillä kentillä. HCD pelasi käsipallon SM-sarjassa kaikkiaan seitsemän kautta, ja saavutti jokaisena vuonna mitalin.

FC Interin perustamistarina on hyvin samankaltainen. Turkulainen laivaliikennöitsijä Stefan Håkans perusti vuonna 1990 jalkapalloseuran, jotta silloin 11-vuotiaan poikansa futisharrastus saisi jatkua pojan edellisen joukkueen lopetettua toimintansa. Jo pari vuotta myöhemmin, 1992, Interillä oli erinäisten vaiheiden jälkeen kolmen juniorijoukkueen lisäksi miesten edustusjoukkue Kolmosessa.

1993 sarjatasoksi vaihtui Kakkonen Interin saatua talousvaikeuksissa olleen TuTon pelaajien lisäksi sen sarjapaikan. Ykköseen Inter nousi heti seuraavaksi kaudeksi, ja kahta vuotta myöhemmin 1996 se nousi Veikkausliigaan, jossa ensimmäinen visiitti kesti kaksi kautta. Toinen tuleminen tapahtui 1999, josta lähtien turkulaiset ovat pääsarjassa pysyneetkin.

Jackpotin FC Inter saavutti kaudella 2008, kun se voitti monien yllätykseksi historiansa ensimmäisen, ja toistaiseksi ainoan Suomen mestaruutensa hollantilaisen valmentajansa Job Dragsman johdolla. Yllätyksellisen kauden täydensivät hopealle sijoittunut FC Honka ja pronssijoukkue FC Lahti. Koko kärkikolmikko saavutti niiden Veikkausliiga-historian ensimmäiset mitalisijansa.

Sittemmin Interin menestys on ollut vaihtelevaa. Se on ollut neljästi hopealla, viimeksi 2019 ja 2020, sekä pariin otteeseen joutunut tosissaan taistelemaan jopa sarjapaikkansa puolesta. Tälle kaudelle Interiä on jälleen povattu vahvaksi mitaliehdokkaaksi.

HJK:n seuraava kotiottelu on torstaina 16.9. Bolt Areenalla pelattava UEFA Europa Conference Leaguen avauskierroksen peli itävaltalaista LASKia vastaan. Veikkausliiga jatkuu 19.9. Espoossa FC Hongan vieraana.

210916 UECL HJK vs LASK Paraati