Analyysi: F.C. København – HJK 18.9.

                                                             F.C. København – HJK

  47 

  UEFA:N SEURARANKING:  

205
 1992

 PERUSTAMISVUOSI:

1907

 2

VIIME KAUDEN SARJASIJOITUS:


1
 10

MESTARUUDET: 

 26 
STÅLE SOLBAKKEN (2. kausi)  

PÄÄVALMENTAJA: 

   MIKA LEHKOSUO (1. kausi) 

Mahdolliset avauskokoonpanot:

HJK: Doblas; Sorsa, Moren, Heikkinen Lampi; Tainio, Annan; Savage, Lod, Zeneli; Kandji.

F.C. København:  Andersen; Høgli, Antonsson, Nilsson, Bengtsson; Kacaniklic, Amartey, Delaney, Jørgensen; Amankwaa; Cornelius

Myllerrys:

F.C. Københavnin viime kausi sai katastrofaalisen alun. Puolustavat mestarit hävisivät kolme ensimmäistä otteluaan Tanskan liigassa ja ensimmäinen täysi pistepotti napsahti vasta seitsemännellä kierroksella, kun kauden päävalmentajana aloittanut Ariël Jacobs oli jo saanut kenkää. Tilalle palkattiin FCK:n suuruuteen vuosina 2006-2011 koulinut norjalainen Ståle Solbakken ja kurssi kääntyi. Mestariksi asti kööpenhaminalaiset eivät enää nousseet, mutta nipistivät itsensä arvokkaalle toiselle sijalle viimeisten kierrosten voitoillaan.

Kuluvan kauden alla joukkueen puolustuspää myllerrettiin täysin uusiksi. Maalille saapui Tanskan maajoukkuevahteihin kuuluva Stephan Andersen, puolustuksen keskustaan Euroopan kiertueeltaan pohjolaan palannut ruotsalaiskaksikko Mikael Antonsson ja Per Nilsson sekä kotiinpaluun kasvattajaseuraansa tehnyt Mathias ”Zanka” Jørgensen ja laitapuolustajaksi norjalaisveteraani Tom Høgli. Tulpaksi puolustukseen seura onnistui vielä kaappaamaan Djurgårdenista huippulupaavan 19-vuotiaan ghanalaisen Daniel Amarteyn. Sankarivalmentajan paluun ja uudistuneen miehistön myötä uuteen kauteen lähdettiin suurin odotuksin.

Alakulo:

Tähän asti uusi alku on kuitenkin ollut paha pettymys. 7 ensimmäistä ottelua ovat tuoneet vain kaksi voittoa ja sarjan kärjessä porskuttava FC Midtjylland on päässyt jo 10 pisteen karkumatkalle. Alkukauden pelastukseksi nousi voitto ukrainalaisesta FC Dniprosta Mestarien liigan kolmannella karsintakierroksella, joka varmisti kööpenhaminalaisille paikan Eurooppa-liigasta. Mestarien liigaan rahkeet eivät tänä vuonna riittäneet, vaan Bayer Leverkusen jyräsi tanskalaiset play-off -kierroksella yhteislukemin 7-2.

Kantavaksi teemaksi FCK:n peleissä on noussut maalinteon vaikeus. 7 liigapelissä verkko on soinut vasta surkeat 6 kertaa. Katseet kohdistuvat kärjessä viilettävään Andreas Corneliusiin. Nuori hyökkääjä voitti sarjan maalikuninkuuden F.C. Københavnin paidassa kaudella 2012-2013 ja sai siirron Englannin pääsarjaan Cardiff Cityyn. Paha loukkaantuminen viime kauden alussa sotki kuitenkin suunnitelmat ja Cornelius palasi FCK:n paitaan jo tammikuussa. Ruuti ei kuitenkaan ole ollut enää yhtä kuivaa, Tanskan sarjassa on syntynyt tähän asti kolme osumaa. Kehuttavammin eivät ole paikkaajatkaan menestyneet. Viime kauden kovinta maalinsylkijää Igor Vetokeleä paikkaamaan hankittu Steve De Ridder ei ole onnistunut vielä kertaakaan, eikä huipputaitavalla Nicolai Jørgensenilläkään ole kuin yksi maali nimissään. Tärkeässä osassa tuleekin olemaan ensiesiintymisensä lauantain 0-1 -tappiossa Aalborg BK:ta vastaan tehnyt Ruotsin maajoukkuelaituri Alexander Kacaniklic, jonka FCK naarasi lainalle englantilaisesta Fulhamista.

Valintoja:

HJK:lle torstain kamppailuun vaihtoehtoja tuovat joukkueen uudet pelimiehet. Perjantain KuPS-ottelussa debyyttinsä tehneet Anthony Annan ja Roni Porokara ovat vahvasti tyrkyllä kentälle, kuten myös joukkueen kanssa vasta muutaman kerran harjoitellut hyökkääjäkolossi Aristide Bancé. Nikolai Alhon ja Rasmus Schüllerin loukkaantumiset avaavat palapelistä ainakin kaksi täytettävää paikkaa. Alhon paikkaa laidalla kärkkyvät ainakin Erfan Zeneli ja Roni Porokara, mutta myös Mac Kandjin siirtäminen alemmas kokoonpanossa on mahdollinen skenaario. Se avaisi kärkeen tilaa Bancélle tai Porokaralle. Keskikentän keskustaan vaihtoehtoina Teemu Tainion vierelle taas on Annanin lisäksi ainakin Joel Perovuo. Puolustuspäässä kaksi komeaa puskumaalia perjantaina iskenyt Tapio Heikkilä on vaihtoehto toppariksi ja Veikkausliigan elokuun kuukauden joukkueeseen valittu Gideon Baah sekä trinidadilainen Joevin Jones laitapuolustajiksi.

Myös F.C. Københavnilla piisaa vaihtoehtoja. Hyökkäyksessä mahdollisuuttaan kyttäävät Bashkim Kadrii, Youssef Toutouh, Steve De Ridder, brasilialaistaituri Claudemir ja islantilaislaituri Rurik Gislason. Muutokset lauantain heikkoon esitykseen (0-1 -tappio Aalborgille) varsinkin hyökkäyspäässä ovat todennäköisiäkin ja jopa radikaali vaihdos pelisysteemissä lienee mahdollinen.

 

F.C. København – HJK torstaina 18.9. kello 20.00 (Suomen aikaa) Telia Parkenilla, Kööpenhaminassa. Suora lähetys ottelusta Jim TV:ltä.