Analyysi: HJK – APOEL FC 30.7.

                                                                HJK – APOEL FC

 194   

  UEFA:N SEURARANKING:  

 58 

 
SONERA STADIUM
(kapasiteetti 10 770)

KOTISTADION: 


 
GSP STADIUM
(kapasiteetti 22,859) 
MIKA LEHKOSUO  
(1. kausi) 

PÄÄVALMENTAJA: 


 
   GIORGOS DONIS  
(2. kausi) 
 

Mahdolliset avauskokoonpanot:

HJK: Tørnes; Sorsa, Heikkinen, Moren, Lampi; Tainio, Schüller; Alho, Lod, Savage; Kandji.

APOEL FC: Pardo; Sergio, Amorim, Carlao, Antoniades; Charalambidis, Morais, Vinicius, Gomes; Sheridan, De Vincenti.

Nousujohteinen:

APOELin mennyt kausi oli kaksijakoinen. Kesällä ja syksyllä loukkaantumiset sekoittivat pakkaa. Europelit meinasivat mennä täydellisesti pipariksi kyproslaisten pudotessa yllättäen vierasmaalisäännöllä slovenialaiselle Mariborille Mestarien liigan karsinnassa ja belgialaiselle Zulte Waregemille Eurooppa liigan play-off -kierroksella 3-2 -yhteistuloksella. Onni oli kuitenkin puolella, sillä Fenerbahcen saadessa pelikiellon UEFA:n otteluihin APOEL arvottiin turkkilaisten tilalle Eurooppa liigan lohkovaiheeseen. Kovin paljon paremmin eivät pelit sujuneet sielläkään, vaikka otteet paranivatkin talven lähestyessä. Ainoaksi voitoksi jäi ranskalaisen Bordeauxin kaataminen 2-1 -lukemin.

Samaa kaavaa noudatti kausi kotimaan sarjassa. Syksyllä kärsityt tappiot ja uhkaavan kaulan kasvaminen sarjan kärkeen olivat lopulta liikaa seurajohdolle, ja portugalilainen Paulo Sérgio sai lähteä valmentajanpallilta. Tilalle saapunut kreikkalainen Giorgos Donis sai kurssin kääntymään. APOEL hivuttautui kärjessä olleen AEL Limassolin kantaan ja viimeisen kierroksen huikeassa kliimaksissa (joka jouduttiin keskeyttämään ja pelaamaan loppuun tyhjin katsomoin) nappasi vierasvoiton sarjakärjestä Cillian Sheridanin osumalla ja toi mestaruuden Nikosiaan. Lopulta kaudesta muodostui historiallinen menestys, kun APOEL kahmi kotimaan kentillä täyden triplan (liiga, Cup ja Super Cup).

Vaara:

APOELin viime kauden paras maalintekijä, entinen HJK-peluri Gustavo Manduca kärsi menneellä viikolla harjoitusottelussa loukkaantumisen ja saattaa joutua jättämään keskiviikon kamppailun väliin. Hyökkäysvoimaa joukkueessa riittää laajalta rintamalta siitä huolimatta. 

Tärkeä palanen kyproslaisten hyökkäyspelissä on irlantilainen Cillian Sheridan. Lähes kaksimetrinen kärki on APOELin erikoistilanteiden kohde ja joukkue hakee häntä jatkuvasti korkeilla keskityksillä laidoilta. Pelkkä target-hyökkääjä Sheridan ei kuitenkaan ole, vaan nopeudellaan ja voimallaan myös vaarallinen puolustuslinjan taakse juostessaan.

Hujopin kärkiparina toimii todennäköisesti Tomas De Vincenti. Taidokas ja ovela argentiinalainen saapui joukkueeseen tammikuussa lainasopimuksella ja teki nopeasti suuren vaikutuksen. Huikeat 12 maalia 16 pelissä kertovat tarvittavan maaliahneudesta ja APOEL ei epäröinyt lyödä taaloja tiskiin kauden päätteeksi saadakseen taiturin riveihinsä pysyvästi.

Arvoituksia:

HJK:n kokoonpanoon tuskin suuria muutoksia viime viikon FK Rabotnicki -ottelusta nähdään. Vaihtoehtoja Mika Lehkosuolla on kuitenkin kentän jokaiselle alueelle ja yllätykset ovat mahdollisia. Puolustusryhmitykseen saattaa murtautua Gideon Baah, keskikentälle Mika Väyrynen ja hyökkäykseen Sebastian Mannström, Oussou Konan tai Mikael Forssell.

Enemmän kysymysmerkkejä on APOELin ryhmityksessä. Joukkue on hyödyntänyt viime kaudella ja harjoitusotteluissa lukuisia eri systeemejä, eikä varmuutta vastaan tulevasta ole ennen alkuvihellystä. Manducan puuttuessa vasemmalla laidalla on paikka täytettävänä. Todennäköinen korvaaja on viime kaudella muutamaan otteeseen vasemmalla pelannut portugalilainen Tiago Gomes, mutta hänelle pelipaikka ei ole luonnollinen. Toinen vaihtoehto on De Vincentin siirtäminen laidalle, jolloin paraguaylainen Aldo Adorno ottaisi paikan Sheridanin viereltä kärjestä. Vasempana puolustajana aloittanee Marios Antoniades, mutta vaihtoehtona on myös 18-vuotias huippulupaava Nicolas Ioannou, jonka esitykset harjoituskaudella ovat kiinnostaneet lukuisia huippuseuroja.

Tuomarit:

Keskiviikon ottelun tuomitsee puolalainen tuomarikolmikko. Erotuomarina häärii Pawel Gil, jolla on kokemusta Mestarien liigan otteluista ja MM-karsintapeleistä viime vuosilta. Kovin korttiherkkänä puolalaista ei pidetä, vaan pikemminkin rauhallisena ja tasaisena toimijana.

 

HJK – APOEL FC Sonera Stadiumilla keskiviikkona 30.7. kello 19.00 alkaen. OSTA LIPUT ENNAKKOON!