Analyysi: HJK – FC Lahti 2.7.

         HJK – FC Lahti 

 1

 SARJASIJOITUS

 2
 39

PISTEET

 27
 31

 TEHDYT MAALIT

 17
 8

 PÄÄSTETYT MAALIT

 9
(6) MAC KANDJI    

  PARAS MAALINTEKIJÄ 

   RAFAEL (5) 

Mahdolliset avauskokoonpanot: 

HJK: Törnes; Lampi, Heikkinen, Heikkilä, Baah; Väyrynen, Tainio; Mannström, Lod, Savage; Kandji.

FC Lahti: Moisander; Toivomäki, Joenmäki, Tanska, Hauhia; Klinga, Kärkkäinen, Salhi; Shala, Tuco; Rafael. 

Edelliset kohtaamiset: 

19.4.2014        FC Lahti – HJK 3-1 
16.9.2013 FC Lahti – HJK 2-0
1.7.2013         HJK – FC Lahti 2-1 

Arvaamaton: 

Lahden avauskokoonpanosta on etukäteen vaikeaa rakentaa varmaa kuvaa. Joukkueen materiaali on verrattain laaja ja valmentaja Toni Korkeakunnas muuttaa pelisuunnitelmaansa usein vastustajan mukaan. Lisäksi lahtelaisten Matti Klinga, Drilon Shala ja Tuco ovat toipuneet pelikuntoon, joka lisää vaihtoehtoja vieraiden hyökkäyspään koostumukseen. Todennäköisesti avauksesta löytyy ainakin entinen HJK-kärki Rafael, joka on löytänyt jälleen vahvan maalintekovireen kauden edetessä.

Vaihtoehtoja on myös Klubilla. Mika Lehkosuo on kierrättänyt avauskokoonpanon pelaajia niin hyökkäys- kuin puolustuspäässäkin ja otteluruuhkan vuoksi lepovuoroa tarjotaan todennäköisesti jälleen jollekin raa’asti urakoineelle. Varmuudella huilivuoron saa Maarianhaminassa sankariksi noussut Nikolai Alho, jonka korttitili täyttyi saarella saadun kauden neljännen lapun ansiosta. Avauksen paikkaa kärkkyvät ainakin IFK-pelin väliin flunssan vuoksi jättänyt Demba Savage, maajoukkuetehtävistä palannut Fredrik Lassas, Mikael Forssell ja tunteikkaan ensimmäisen Veikkausliigamaalinsa perjantaina iskenyt Oussou Konan.

Kameleontti:  

Lahden peli on muuttunut kauden edetessä. Heikkokuntoinen kotikenttä esti alkukaudesta rauhallisemman pallonsiirtelyn keskialueella, mutta kenttien ja kelien parantuessa on parantunut myös niin Lahden pallollinen peli kuin pistesaldokin. Perjantain kotitappiossaan KuPSia vastaan joukkue kellotti kauden uuden syöttöennätyksensä antamalla 466 tarkkaa syöttöä, 81 prosenttia kaikista passeistaan. Keskimäärin joukkue on edelleen sarjan toisiksi epätarkin syöttöjen antaja.

Lahtelaisten keskiviikon lähestymistapa on vielä hämärän peitossa. Päävalmentaja Korkeakunnas sorvaa suunnitelmansa usein vastustajan mukaan ja voikin olla, että edessä on paluu alkukauden suoraviivaisempaan peliin, jolla joukkue kaatoi myös Klubin kotikentällään 3-1. Lahden vahvuus on ollut kaksinkamppailuissa, joissa joukkue on keskimäärin otteluissa sarjan toiseksi paras (51,25%). Heti HJK:n jälkeen, tietenkin (52,3%). 

Vuodet vierivät: 

Jotkin asiat eivät muutu. Vuonna 1997 nuori brasilialainen saapui Helsinkiin ja, oltuaan ensin hetken vaikeuksissa Suomen hiekkakenttien kanssa, pyssytti Klubin Suomen mestariksi ja itsensä Veikkausliigan maalikuninkaaksi. Samoihin aikoihin uraansa TPS:ssä aloitteli kovaluinen toppari, jonka ura veisi lopulta ympäri Eurooppaa. Yhdessä HJK:ssa kaudella 2000 pelanneet Markus Heikkinen ja Rafael kohtaavat jälleen keskiviikkona Sonera Stadiumilla, ja kumpikin konkari on upeassa vireessä.

”Mako” on johtanut HJK:n puolustusta rautaisella otteella. Omiin on mennyt yhteensä vain kahdeksan maalia ja viimeisessä 12 ottelussa verkko on pöllynnyt Michael Tørnesin takana vain kerran. Heikkinen voittaa kaksinkamppailuistaan keskimäärin 60,1 prosenttia. Edessä on hurja taistelu viisi maalia kauden aikana upottaneen brassin kanssa, sillä Rafael taistelee pallon omilleen keskimäärin hyökkääjälle hurjissa 40,9 prosentissa kaksinkamppailuista.

 

HJK – FC Lahti keskiviikkona 2.7. kello 18.30 alkaen Sonera Stadiumilla. Osta liput ENNAKKOON tai katso ottelu HJK TV:stä!