Analyysi: SK Rapid Wien – HJK 28.8

                                                           SK Rapid Wien – HJK

  115 

  UEFA:N SEURARANKING:  

199
 1899

 PERUSTAMISVUOSI:

1907

 2

VIIME KAUDEN SARJASIJOITUS:

1

 32

MESTARUUDET: 

 26 
ZORAN BARISIC (2. kausi)  

PÄÄVALMENTAJA: 

   MIKA LEHKOSUO (1. kausi) 

Mahdolliset avauskokoonpanot:

HJK: Doblas; Sorsa, Heikkinen, Moren, Lampi; Tainio, Schüller; Alho, Lod, Savage; Kandji.

SK Rapid Wien: Novota; Pavelic, Sonnleitner, M. Hofmann, Schrammel; Petsos, Behrendt; Schaub, S. Hofmann, Schwab; Beric.

Muutoksia:

HJK:n ja Rapidin kävivät keskinäisten otteluiden välissä viikonloppuna varsin erilaiset kamppailut. Klubi matkusti sunnuntaina Seinäjoelle kärkikamppailuun SJK:ta vastaan ja palasi kotiin Mika Lehkosuon aikakauden ensimmäinen Veikkausliigatappio niskassaan. HJK:lla on kuitenkin edelleen pieni etumatka sarjan kärjessä ja avauskokoonpanossa esiintyi vain kaksi viime torstaina Rapid Wieniä vastaan avannutta pelaajaa, joten joukkue lähtee Wieniin levänneenä ja virkeänä. Mukana ryhmässä ovat myös jälleen edellisen osan väliin jättäneet Rasmus Schüller ja Teemu Tainio, joiden tarkempi pelikunto selviää kuitenkin vasta ottelun alla.

Itävaltalaiset taas kävivät viikonloppuna hurjan taistelun perinteikkäässä paikalliskamppailussa Austria Wienia vastaan. Rapidin heikko alkukausi näytti jo saavan jatkoa Austrian siirtyessä ottelun ensimmäisellä minuutilla johtoon, mutta vihreävalkoiset taistelivat itsensä kahdesti alakynnestä tasoihin ja ottivat henkisesti tärkeän tasapelipisteen Stefan Schwabin 85. minuutin puskumaalilla. Klubia vastaan kolhun saanut Christopher Dibon ei pelannut sunnuntain ottelussa eikä kuntoudu myöskään torstain kamppailuun. Lisäksi joukkueen kapteeni Steffen Hofmann jouduttiin vaihtamaan kentältä Austriaa vastaan tunnin pelin jälkeen, mutta vamman ei pitäisi estää pelaamista HJK:ta vastaan. 

Nuorin voimin:

Rapid Wienin toukokuussa päättynyt sarjakausi oli kaksijakoinen. Joukkue sijoittui kolmatta kertaa peräjälkeen sarjan kärkikolmikkoon ja voitti itselleen paikan europeleissä, mutta ero sarjan voittaneeseen Red Bull Salzburgiin oli lopulta peräti 18 pistettä ja ylivoimainen ykkönen latoi lähes tuplamäärän maaleja pääsarjassa Rapidiin nähden (110 – 63). Toinen sija oli nuorelta ryhmältä kuitenkin mainio saavutus ja erityisesti kauden päättänyt 11 ottelun tappioton putki kertoi joukkueen ottaneen harppauksia.

Kauden jälkeen kortit kuitenkin jaettiin uudestaan. Joukkuen kolme kovinta maalintekijää (Terrence Boyd, Guido Burgstaller ja Marcel Sabitzer) jatkoivat matkaansa muualle ja tilalle löydettiin nuori kolmikko kotimaan kentiltä (Stefan Schwab, Florian Kainz ja Robert Beric). Itävallan sarjakausi potkaistiin käyntiin heinäkuussa, eikä entisestään nuortuneella ryhmällä ole ollut helppoa. Saldo kuuden pelin jälkeen on yksi voitto, kolme tasapeliä ja kaksi tappiota. Erityisesti wieniläisten maalivire ei ole löytänyt entisiä uomiaan vielä ja joukkue on osunut sarjassa vasta kuudesti. 

Maalinteko:

Rapid toivoo torstaina ratkaisevansa joukkuetta alkukaudesta piinanneet ongelmat maalinteon kanssa. Stefan Schwabin vahva sisääntulo viikonlopun derbyssä saattaa tietää edellisviikon kohtaamisessa alempana ryhmityksessä pelanneelle keskikenttämiehelle avauksen paikkaa kärjen takana myös torstaina. Taidokkaan osuman Klubia vastaan iskenyt Louis Schaub oli jälleen sunnuntaina joukkueensa vaarallisin osa ja peippaili näppärästi esityön Robert Bericin 1-1 -tasoitusmaaliin. Schaubin tiukka tarkkailu on avainasemassa myös HJK:n puolustuspelissä Ernst-Happel -stadionilla. Bericin niittaama osuma saattoi olla slovenialaiskärjelle vapauttava hetki ja pitkänhuiskealla hyökkääjällä saattaa olla sanansa sanottavana lopputuloksessa.

Klubille periaatteessa riittää ottelusta maaliton tasapeli, mutta pelkästään puolustamaan HJK ei voi Itävallassa lähteä. Tavoitteena onkin jälleen liikuttaa Rapidin keskikenttää nopeilla kombinaatioilla ja löytää tilaa kymppialueelta puolustuksen edessä, kuten Robin Lodin osumassa ensimmäisessä ottelussa. Tärkeä rooli tilanteiden rakentamisessa on myös kärjessä tilaa ja aikaa joukkueelle voittavalla Mac Kandjilla. 

Pallonhallinta:

Hyvästä tuloksesta huolimatta HJK:lle jäi kotiottelusta parannettavaa. Taistelussa pelannut keskikentän kolmikko (Väyrynen, Lod, Perovuo) oli ehtinyt pelaamaan yhdessä vasta joitakin minuutteja ja Rapidin vahvan prässin alla pallo ei pysynyt toivotulla tavalla Klubin hallussa. Nyt yhteistä peliaikaa on alla lisää ja mukaan lähtevät myös edellisen ottelun sivussa olleet keskustan moottorit Teemu Tainio ja Rasmus Schüller. Wieniläiset käyvät kotikentällään kimppuun varmasti hurjalla asenteella ja pallovarman kaksikon avuille olisi varmasti käyttöä paineessa. 

Kotietu:

Rapid Wien on kuluvan kauden evakossa kotikentältään Gerhard-Hanappi -stadionilta. Joukkue pelaa kotiottelunsa Ernst Happel -stadionilla, 50 000 ihmistä sisäänsä vetävällä kansallisstadionilla. Se syö ainakin osan Rapidin kotiedusta, sillä täyteen stadion ei ahtaudu. 

 

SK Rapid Wien – HJK torstaina 28.8. kello 21.30 (Suomen aikaa) Ernst Happel -stadionilla Wienissä.