Antti Krjukoffille Respect-palkinto elämäntyöstä

HJK:n Respect-palkinnon 2016 saa Antti Krjukoff. Myös Anatoli-lempinimellä kutsuttu Krjukoff on ollut vuodesta 1969 HJK:n ottelutapahtumissa tärkeässä taustaroolissa ottelujärjestelyissä. Jämäkkänä ja täsmällisenä miehenä Krjukoff on tullut tutuksi useammalle sukupolvelle valmentajia, pelaajia ja toimihenkilöitä. Krjukoff oli työtehtävissä myös ottelussa HJK-FC lahti, missä palkinto hänelle ojennettiin.

Respect-palkinnon saaja saa valita kohteen Veikkauksen lahjoittamalle 500 euron stipendille. Antti Krjukoff valitsi Aulis Rytkönen -rahaston, mikä tukee vähävaraisten perheiden junioripelaajia.

Krjukoffin vanhemmat muuttivat Helsingin Munkkiniemeen Karjalasta, Käkisalmesta vuonna 1939. Antti oli tuolloin 3-vuotias. Venäjänkielen taito johdatti hänet HJK:n porukkaan.

– Olin vakuutusyhtiössä töissä. Sinne tuli töihin myös jalkapalloilija Kaj Österberg, joka pelasi HJK:ssa. HJK oli lähtemässä harjoitusmatkalle Sotshiin ja mukaan tarvittiin venäjänkielen tulkkia. Siitä se lähti. Aloin olla mukana joukkueen toiminnassa, kun tarvittiin vapaaehtoisia. Kaikkea on saanut vuosien varrella tehdä ja nähdä.

Krjukoff on nähnyt urallaan HJK:n kasvun tiiviistä kaveriporukasta monipuolista toimintaa harjoittavaksi ammattiyhteisöksi. Alkuaikoina pelaajat tulivat töiden jälkeen treenaamaan Pallokentälle, nyt pelaaminen on edustusjoukkueessa päivätyö ja kansainvälisyys jokapäiväistä.

HJK pelasi mestaruussarjaa ja treenasi lähinnä Pallokentällä ja koko Pallokentän miljööstä tuli toinen olohuone. Treenit oli iltapäivällä töiden jälkeen ja kentän kahvila oli todellinen tapaamispaikka, missä kuuli työn lomassa parhaat jutut.

Vuosien varrella toiminta on laajentunut paljon. Pelaajat tulevat eri puolilta Suomea, eri kulttuureista ja eri maista. Mutta kyllä niitten kanssa olen aina tullut hyvin toimeen ja tulen vieläkin.

– Monia hienoja miehiä on jäänyt matkan varrelta mieleen. Aulis Rytkönen on yksi suosikeistani kautta aikojen, herrasmies, hyvä pelaaja ja lupsakka savolainen. Reijo Jalava oli todella mukava ihminen ja hyvä pelaaja myös.

– Nuoremmista muun muassa Litmanen on todellinen herrasmies. Jotkut ovat vähän hiljaisempia kuin toiset, mutta kyllä nämä ulkomaalaisetkin pelaajat ovat ystävällisiä ja tulevat juttelemaan. Nykypelaajista esimerkiksi maalivahti Thomas Dähne tervehtii aina ystävällisesti ja kyselee kuulumisia.

Antti Krjukoff on ollut 47 vuotta HJK:n taustalla ja jatkaa yhä työn parissa. Hän on ollut pitkään auttamassa myös Palloliiton taustalla sekä nyt toista kautta liigaan nousseen HIFK:n apuna.

Eläkkeelle vakuutusyhtiöstä Krjukoff jäi vuonna 1996 ja on nähnyt HJK:n historiallisen euromenestyksen läheltä. Hän oli taustajoukoissa niin Mestarien liigassa 1998 kuin Eurooppa-liigan lohkovaiheessa 2014. Krjukoff hoitaa omaa tärkeää tonttiaan antaumuksella myös kuluvalla kaudella HJK:n otteluissa.

Kun näette kuvan miehen kadulla tai käytävillä, kättä lippaan. #Respect.