AS Roma tyly isäntä – HJK:lle selvä tappio

Klubin sauma yllätykseen vesittyi käytännössä jo alkumetreillä punaisen kortin myötä.

HJK Helsinki. Photo: © Mira Lönnqvist
HJK joutui pettymään Roomassa.

AS Roma vs HJK 3–0

HJK aloitti ennakkoon ajateltuna kenties lohkon haastavimman ottelunsa ennakkoluulottomasti, mutta Miro Tenhon harmillisen aikainen punainen kortti muutti pelin luonteen. HJK taisteli Conor Hazardin johdolla maalittomassa tilanteessa tauolle, mutta toisella jaksolla kyyti oli kylmää.

– Aloitimme hyvin ja otimme aloitteen pelistä. Isosta virheestä tullut kevyehkö punainen muutti sitten pelin kuvan, ja ensimmäisen jakson loppua kohden olimme vaikeuksissa. Roma pääsi vaihtamaan välikaistojen kautta puolta hyvin lähellä maaliamme ja syöttämään sekä keskittämään boksiin lähempää ja lähempää. Yritimme tauon muutoksilla tuoda parannusta siihen, mutta toisen jakson alku oli murhaava. Dybala toi Roman hyökkäämiseen aika paljon lisää laatua, kommentoi HJK:n päävalmentaja Toni Koskela.

– Harmittaa tietysti, että pelin kuva muuttui jo niin aikaisin, ja yritimme sitten vain selviytyä. Virheistä rankaistaan meitä todella isolla kädellä – siitä meidän täytyy ottaa oppia, kun pelaamme näin laadukkaita vastustajia vastaan. Olen kuitenkin ylpeä siitä, miten miehekkäästi aloitimme ottelun meille poikkeuksellisissa oloissa. Sitä meidän täytyy ehdottomasti ottaa tästä esityksestä mukaan.

Ensimmäinen puoliaika

Moni varmasti odotti AS Roman iskevän lujaa heti ensimmäisistä sekunneista lähtien, mutta toisin kävi. HJK aloitti ennakkoluulottomasti omalla pelillään, eikä Roma prässännyt erityisen voimakkaasti.

Kotijoukkue vastasi ottelun ensimmäisestä laukauksesta, joka oli kuitenkin vaaraton. Nicolo Zaniolo sai hieman tilaa kuudentoista alueen rajalla, mutta vasemman jalan kääntölaukaus rullasi metritolkulla ohi oikealta.

Viidennellä minuutilla David Browne haastoi boksin vasemmalla reunalla Roman puolustajaa ja pelasi takaviistoon. Brassitoppari Roger Ibañez blokkasi Santeri Hostikan ensimmäisen laukauksen, ja toinen karkasi metrin verran yli.

HJK pelasi rohkeasti ja rakenteli hyökkäyksiään maltilla – kuten viime viikolla Real Betisiä vastaan. Yksi huono syöttö koitui kuitenkin kohtalokkaaksi: Lucas Lingmanin huolimaton tiputus katkesi Andrea Belottin jalkoihin, ja italialaiskärki pääsi haastamaan Klubin alimpana pelaajana ollutta Miro Tenhoa. HJK-kapteeni joutui rikkomaan, ja ottelun erotuomari Radu Petrescu näytti VAR-tarkastuksen jälkeen Tenholle punaista korttia.

Punainen kortti. Photo: © Mira Lönnqvist
Erotuomari Radu Petrescun tuomio oli Klubin kannalta karu.

Roma sai tilanteesta vapaapotkun noin 20 metristä, ja pallon taakse asteli Lorenzo Pellegrini. Roma-kapteenin laukaus oli kova, mutta Klubin muurin oikea-aikainen hyppy peitti kudin.

HJK:n päävalmentaja Toni Koskela käytti ensimmäisen vaihtonsa jo 23. minuutilla: Hostikka joutui punaisen kortin sijaiskärsijäksi, ja Matti Peltola tuli täyttämään Tenhon jättämää aukkoa topparikolmikossa.

Roma kävi jo lähellä johtomaalia heti Klubin vaihdon jälkeen. Zaniolo pelasi takaviistoon Belottille, jonka epäonnistunut laukaus oli päätyä takatolpalle nousseelle Rick Karsdorpille, mutta hollantilaispakki ei aivan yltänyt palloon.

Lukuisia kertoja rikkeen kohteeksi joutunut Perparim Hetemaj hankki Klubille vapaapotkun noin puolen tunnin kohdalla. Vapari itsessään ei tuottanut tulosta, mutta Browne pääsi käsiksi paluupalloon vasemmalla laidallaan. Papuauusiguinealainen lähetti erinomaisen pallon boksiin, ja Arttu Hoskonen puski voimalla tolppaan.

HJK ei ehtinyt kauaa harmittelemaan missattua mahdollisuutta, kun vain kymmeniä sekunteja myöhemmin Roma oli jälleen pahanteossa. Keskitys tavoitti Pellegrinin, joka puski puolisen metriä ohi.

Puolen tunnin jälkeen alkoi Conor Hazard -show. Ensin HJK-veskari torjui Belottin painavan laukauksen, ja muutamaa tovia myöhemmin Zaniolo sai todeta pohjoisirlantilaisen liian hankalaksi ohitettavaksi. Seuraava yrittäjä oli Bryan Cristante, jonka kaukolaukauksen Hazard torjui kulmaksi.

Vahvana erikoistilannejoukkueena tunnettu Roma loi kenties puoliajan parhaan paikkansa Cristanten laukausta seuranneesta kulmapotkusta. Pallo jatkettiin etualueelta Belottille, joka onnistui kuin ihmeen kaupalla puskemaan ohi tyhjästä maalista.

Perparim Hetemaj - HJK Helsinki. Photo: © Mira Lönnqvist
Perparim Hetemaj oli omassa elementissään.

Toinen puoliaika

HJK teki tauon aikana kaksi vaihtoa lisää. Hoskonen sekä keltaisen kortin ottanut Hetemaj jättivät kentän, ja heidän tilalleen tuotiin puolustusvoimaa Aapo Halmeen sekä Paulus Arajuuren muodossa.

Toinen jakso alkoi Klubin kannalta pahimmalla mahdollisella tavalla. Leonardo Spinazzola ja Pellegrini petasivat nopeilla syötöillään vetopaikan niin ikään vaihdosta kentälle tulleelle Paulo Dybalalle, ja argentiinalaistähti latasi rangaistusalueen rajalta vasempaan alanurkkaan.

Kotijoukkue tuplasi johtonsa vain kaksi minuuttia myöhemmin. Zaniololla oli valtavasti tilaa vasemmalla, ja taitava keskikenttäpelaaja meni heittämällä ohi Lingmanista. Zaniolo tavoitteli maalinedustalta Pellegriniä, joka ohjasikin lopulta vatsallaan Pyry Soirin jalasta kimmonneen pallon verkon perukoille.

Hanakasti maalia hakenut Zaniolo vastasi hurjan paineen HJK:n alueelle luoneen kotijoukkueen kahdesta seuraavasta tilanteesta, mutta Hazard ei ollut ohitettavissa. Myös Nemanja Matic joutui Hazardin nollaamaksi, kun HJK-vahti torjui serbialaisen hurjan kanuunan.

Conor Hazard - HJK Helsinki. Photo: © Mira Lönnqvist
Conor Hazard otti jälleen tukun hyviä torjuntoja.

HJK käytti viimeiset vaihtonsa 66. ja 69. minuutilla. Ensin Anthony Olusanya korvasi Soirin oikealla laidalla, ja hetkeä myöhemmin Nassim Boujellab otti Lingmanin paikan keskialueella.

Vaihtojen välissä Roma iski illan kolmannen osumansa. Zaniolo toimi toistamiseen arkkitehtinä ja tarjoili avopaikan muutamaan metriin Belottille, joka ei toista kertaa erehtynyt tyhjän maalin edessä.

Käytännössä koko toisen jakson vailla hyökkäyksiä pelannut Klubi onnistui hankkimaan kulmapotkun 78. minuutilla. Halme nousi erikoistilanteessa korkeimmalle, mutta topparin pusku karkasi metrejä yli.

Roma nosti jalan kaasulta kolmannen maalinsa jälkeen, ja loppu oli enemmän tai vähemmän pelailua. Lähimpänä maalintekoa oli vaihtopelaaja Tammy Abraham, jonka laukauksen Hazard liimasi. Myös Dybala haki illan toista osumaansa, mutta Hazard oli jälleen näppeineen tiellä.

Myös HJK sai vielä lisäajan viimeisillä hetkillä yhden maalipaikan. Boujellab antoi sivuvaparin etutolpalle, johon Arajuuri veti mukanaan useamman Roma-pelaajan. Pallo ei osunut kehenkään, mutta Rui Patrício oli hereillä ja torjui pelaajamassan takaa ilmestyneen pallon.

Kannattajat - HJK Helsinki. Photo: © Mira Lönnqvist
HJK sai kannattajiltaan tukea loppuun saakka.

AS Roma vs HJK 3–0 (0–0)
47’ Paulo Dybala 1–0
49’ Lorenzo Pellegrini 2–0
68’ Andrea Belotti 3–0

HJK:n kokoonpano: Conor Hazard – Arttu Hoskonen (46’ Aapo Halme), Miro Tenho, Jukka Raitala – Pyry Soiri (66’ Anthony Olusanya), Santeri Väänänen, Lucas Lingman (69’ Nassim Boujellab), Perparim Hetemaj (46’ Paulus Arajuuri) – Santeri Hostikka (23’ Matti Peltola), Malik