Atom Tanaka – yli 100 ottelua Veikkausliigassa

Japanilainen Atom Tanaka on viihtynyt jo viisi vuotta Suomessa ja HJK:ssa. – Atom Tanaka: ”Suomi on ollut kohtaloni.”

Atom Tanaka - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Atom Tanaka, Suomen mestari 2021

Kun japanilainen Niigatasta kotoisin oleva Atomu Tanaka, pelaajanimeltään Atom, tuli Suomeen vuonna 2015, hän ei uskonut pelaavansa täällä näin pitkään. Viime kesäkuussa 24. päivänä HJK:n ottelussa KTP:tä vastaan Atom saavutti merkittävän rajapyykin: 100 Veikkausliigan ottelua.

Tullessaan Klubiin Albirex Niigatan kasvatti oli päättäväinen.

– Kun tulin ensimmäistä kertaa Suomeen ja HJK:hon, päätin että pelaan hyvin ja teen paljon maaleja. 

Atom Tanaka - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Atom Tanakan ensimmäinen Stadin Derby 2015

Ja hyvin Atom päätöksessään pysyikin. Ensimmäisellä visiitillään HJK:ssa 2015–2017 hän teki kaikissa kilpailuissa yhteensä 27 maalia ja syötti 37. Sosiaalisen median kuvahassuttelusta lempinimen ”pieni vihainen japanilainen” saanut Atom muodosti mahtavan tutkaparin kolumbialaisen Alfredo Morelosin kanssa.

– Olin ensimmäinen japanilainen, joka tuli Suomen pääsarjaan pelaamaan ja nyt myös ensimmäisenä japanilaisena olen saanut 100 ottelua täyteen Veikkausliigassa. Se merkitsee minulle todella paljon. Saan siitä paljon motivaatiota ja haluan pelata täällä lisää. Toivon myös, että tämä uutinen leviäisi Japaniin ja houkuttelisi sieltä lisää nuoria pelaajia Suomeen.

Atom Tanaka - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Atom tuo HJK:n matseihin myös japanilaisia kannattajia.

Atom Tanaka on pelannut HJK:ssa kahteen otteeseen 2015–2017 ja 2020 alkaen yhteensä viisi kautta. Siinä välissä hän vietti kaksi vuotta Japanissa. Suomessa asuminen ja täällä pelaaminen on Atomin itsensä mielestä kehittänyt häntä ihmisenä ja pelaajana.

– En uskonut, että olisin ollut täällä niin pitkään. Nyt on jo viides vuosi täällä. Suomi on ilmeisesti ollut kohtaloni. 

– Olen oppinut näiden viiden Suomessa vietetyn vuoden aikana olemaan oma itseni ja keskittymään olennaiseen, omaan elämääni ja tekemiseeni, sekä yksityiselämässäni että myös pelikentällä. 

Atom Tanaka - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Atom Tanaka Stadin Derbyssä 2021

Kaksi vakavaa loukkaantumista on luonut pienen varjon Atomin uraan HJK:ssa. Molemmat loukkaantumiset tulivat europeleissä ruotsalaista joukkuetta vastaan. Ikimuistoisessa UEL-karsinnan vierasvoitossa Göteborgissa vuonna 2016 Atom teki maalin ja syötti Alfredo Morelosin maalin, mutta mursi jalkansa syötön yhteydessä.

Toinen loukkaantuminen tapahtui tällä kaudella UCL-karsintaottelussa Malmöä vastaan Bolt Arenalla, kun Atom joutui jättämään pelikentän toisella puoliajalla.

– Loukkaantumiset hidastivat uraani merkittävästi. Ilman niitä 100 ottelua olisi tullut täyteen paljon aikaisemmin.

Atom Tanaka - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Atom juhlii tekemäänsä maaila Interiä vastaan Bolt Arenalla 2020.

Menestys on kuitenkin jättänyt parhaimmat muistot. Atom on voittanut HJK:ssa kolme Suomen mestaruutta ja Suomen Cupin kahdesti.

– Kun tulin HJK:hon 2015, saavutimme pronssia, seuraavana vuonna 2016 hopeaa ja 2017 voitimme Suomen mestaruuden. Sitä en unohda koskaan! Sitten lähdin takaisin Japaniin, ja kun palasin viime vuonna, voitimme jälleen mestaruuden, kuten myös tänä vuonna. Tästä on hyvä jatkaa ensi vuoteen!

Atom Tanaka - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Atom Tanaka, Suomen Cup -mestaruuden juhlintaa 2017

Suomi on jättänyt pysyvät jäljen Atomiin ja innostanut häntä myös tekemään arvokasta työtä Suomen tunnetuksi tekemiseksi Japanissa.

– Olen asunut jo kauan Suomessa ja oppinut pitämään tästä maasta tosi paljon. Haluan, että japanilaiset oppisivat tuntemaan Suomen paremmin. Moi Sauna -projektini kautta pystyn kertomaan heille Suomesta, Suomen kulttuurista ja elämästä täällä. Saunalla on tietysti tärkeä osa siinä.

HJK ja Atom Tanaka tekivät kesäkuussa jatkosopimuksen, joka pitää japanilaisen HJK:ssa kauden 2022 loppuun.

Atom Tanaka on tunnetu myös perinteisen japanilaisen piirrostekniikan taitajana – Katso video!

Atom Tanakan 100:n Veikkausliiga-ottelun kunniaksi HJK Store on lanseerannut uuden Atomin piirroksiin pohjautuvan malliston: Atom 100! 

Nyt uutta HJK Storessa: Atom 100 -mallisto »

Katso myös: Moi Sauna »

Moi Sauna – Katso video!