Belgradin Punainen tähti – Serbian jätti

Belgradin Punaisen tähden historiasta ei käänteitä puutu. Vuonna 1991 Euroopan Cupin voittanut seura on tehnyt paluun huipulle ja viime kaudella se muun muassa kaatoi Mestarien liigan lohkovaiheessa Liverpoolin.

FK Crvena Zvezda

Punainen tähti eli FK Crvena Zvezda on legendaarinen urheiluseura, jonka juuret ulottuvat sen perustamiseen toisen maailmansodan yhteyteen 1945. Tästä lähtien se on voittanut peräti 57 eri kansallista palkintoa värikkään historiansa aikana.

Menestystä alkoi tulla nopeasti 50-luvulla. Se voitti vuosikymmenen aikana peräti kuuusi Jugoslavian mestaruutta sekä kolmesti cupin. Seuraava menestyksen aalto koitti Miljan Miljanićin alaisuudessa, jolloin joukkue voitti vuosien 1966–74 aikana neljä mestaruutta sekä seitsemän eri cupia. Tämän jälkeen menestystä on tullut tasaisesti ja yksi seurahistorian kohokohtia on jalkapallon Euroopan cupin voitto kaudelta 1990–91. Pian tämän jälkeen alkoivat Jugoslavian hajoamissodat, jotka vaikuttivat seuraan tuntuvasti.

Itsenäisen Serbian pääsarjaa on pelattu vuodesta 2006 alkaen, jonka jälkeen Crvena Zvezda on juhlinut mestaruutta viidesti. Näistä neljä on tullut viimeisen kuuden vuoden aikana. Yhteensä kansallisia mestaruuksia seura on napannut peräti 30, mikä on eniten Serbiassa.

Seura on äärimmäisen rutinoitunut kansainvälisissä peleissä, joita se on pelannut aina 50-luvulta lähtien. Vuoden 1991 mestaruuden lisäksi joukkue on ollut Euroopan cupin välierissä kolmesti ja puolivälierissä viidesti. Yhteensä kansainvälisiä pelejä on kertynyt seurahistorian aikana 303.

Vaikka isoimmat saavutukset ovat vuosikymmenten takaa, niin Crvena Zvezda on tehnyt väkevän paluun huipulle. 2000-luvulla se on ollut lohkovaiheessa neljästi: kolmesti UEFA Cupissa/Eurooppa liigassa ja kertaalleen Mestarien liigassa, johon se selviytyi viime vuonna – ensimmäistä kertaa sitten kauden 91–92.

2000-luvulla se on ollut lohkovaiheessa neljästi. Kolmesti UEFA Cupissa/Eurooppa liigassa ja kertaalleen Mestarien liigassa, johon se selviytyi viime kaudella. Crvena Zvezda arvottiin kuolemanlohkoon yhdessä PSG:n, Liverpoolin ja Napolin kanssa. Taival loppui lohkovaiheeseen, mutta se pystyi silti kaatamaan kotikentällään Liverpoolin sekä pelaamaan tasan Napolin kanssa.

HJK ja Crvena Zvezda kohtasivat vuonna 1997 Cup-voittajien cupissa. Tuolloin molemmat joukkueet voittivat kotiottelunsa, mutta Crvena Zvezda eteni jatkoon yhteismaalein 3-1.

Laatua joka pelipaikalla

Crvena Zvezda on voittanut Serbian mestaruuden nyt kahtena vuotena putkeen. 30 ottelun sarja ratkesi viime sesonkina yhdeksän pisteen erolla FK Radnicki Nišiin eikä joukkue hävinnyt kauden aikana yhtään ottelua. Crvena Zvezda verivihollinen FK Partizan sijoittui kolmanneksi 30 pisteen päähän. Crvena Zvezda ja Partizanin derby on yksi maailman kuumimpia.

Serbian sarjakausi päättyi toukokuussa ja Crvena Zvezda edeltävä kilpailullinen ottelu ennen käynnissä olevia karsintoja oli toukokuun lopulla Cupin loppuottelu, jonka se hävisi Partizanille. Kesäkuussa joukkue pelasi nipun harjoitusotteluita.

Crvena Zvezdalla on jalkeilla äärimmäisen laadukas nippu, vaikka kesän aikana onkin tapahtunut hieman muutoksia. Viime kaudella 17 ottelussa kahdeksan maalia takonut huippulupaava Dejan Joveljić siirtyi Eintracht Frankfurtiin heti siirtoikkunan auettua. 19-vuotiaan hyökkääjän siirtosummaksi uutisoitiin neljä miljoonaa euroa. Joveljićin ikätoveri ja niin ikään Crvena Zvezdan junioriputken kulkenut Aleksa Terzić siirtyi vastaavasti Fiorentinan riveihin.

Crvena Zvezdalla riittää kuitenkin laatua jokaiselle pelipaikalle. Hyökkäyksen tulivoimasta pitävät huolta El Fardou Ben Nabouhane, Milan Pavkov ja Richmond Boakye, jotka takoivat viime kaudella pääsarjassa yhteensä 35 maalia. Varsinkin Ben ja Boakye ovat olleet äärimmäisen tehokkaita. Boakye on pelannut Belgradissa kolme kautta ja tehnyt yhteensä 63 ottelussa 52 maalia. Ben viimeisteli vastaavasti vastaavasti viime sesongilla 12 pääsarjaottelussa peräti kymmenen maalia. Lisäksi Portugalin pääsarjasta vastaikään hankittu Tomané tuo lisää juonikkuutta hyökkäykseen. 26-vuotias kärki teki viime kaudella Tondelalle 12 maalia.

Keskikenttä on vastaavasti Marko Marinin valtakuntaa. 30-vuotias saksalainen on pelannut urallaan 127 ottelua Bundesliigassa sekä edustanut muun muassa Chelseaa, Sevillaa sekä Fiorentinaa. Joukkueen kapteenina toimivalla Marinilla käynnistyy nyt toinen sesonki Serbiassa.

Joukkueen tolppien välistä löytyy Milan Borjan, joka valittiin seuran juhlatilaisuudessa vuoden 2018 miesurheilijaksi. Crvena Zvezda on todella iso urheiluseura ja Borjan olikin vasta kymmenes jalkapalloilija, jolle palkinto on myönnetty. Edellisen kerran jalkapalloilija oli pokannut kyseisen pystin vuonna 2005.

Crvena Zvezdan valmentajana toimii Vladan Milojević, joka on seuran oma kasvatti. Puolustajana pelannut Milojević edusti pelaajaurallaan pääosin kreikkalaisia seuroja, mutta on toiminut Crvena Zvezdan valmentajana kesästä 2017 lähtien. 49-vuotias Milojević valittiin Serbian SuperLigan kauden valmentajaksi 2017–18.

Crvena Zvezda on tunnettu myös intohimoisista kannattajistaan. Delije (suomennettuna Sankarit) nimellä kulkevilla kannattajilla on värikäs historia, joka ulottuu lähes seuran ensiaskeleisiin asti. Crvena Zvezda on jäädyttänyt numeron 12 eikä se ole pelaajien käytössä, koska se on omistettu Delijelle – joukkueen 12. pelaajalle.

Kotiottelunsa joukkue pelaa reilut 55 000 katsojaa vetävällä Rajko Mitić Stadiumilla, joka toimii myös Serbian maajoukkueen kotikenttänä. Ensimmäinen jalkapallokenttä kyseisellä paikalla avattiin jo vuonna 1927, mutta nykyinen stadion näki päivänvalonsa 1963. Tämän jälkeen sitä on remontoitu ja päivitetty paljon vastaamaan nykyajan standardeja. Viimeiset massiiviset remontit tehtiin vuonna 2017 ja se täyttääkin luonnollisesti UEFAn korkeimmat kriteerit.

Kuluvien karsintojen avauskierroksella Crvena Zvezda kohtasi liettualaisen Sūduvan. Avausosa Liettuassa päättyi maalittomaan tasapeliin, mutta toisessa kohtaamisessa kotijoukkue karkasi nopeasti johtoon Boakyen ja Marinin osumilla. Marko Gobeljićin saama punainen kortti toisella puoliajalla tasasi puntteja ja Sūduva onnistuikin kavennuksessa lisäajalla, mutta Crvena Zvezda nappasi jatkopaikan.

HJK vs Crvena Zvezda 31.7.2019

HJK Helsinki vs FK Crvena Zvezda
Ke 31.7.2019 klo 19:00
Telia 5G Arena, Urheilukatu 5, Helsinki

Liput matsiin: HJK.fi/liput »