Dejan Iliev HJK:n maalille

Pohjois-Makedonian maajoukkuemaalivahti kasvoi lähes 10 vuoden ajan Arsenalin organisaatiossa.

Dejan Iliev - HJK Helsinki

Pohjoismakedonialainen Dejan Iliev täydentää HJK:n maalivahtiosaston. 27-vuotias Iliev allekirjoitti tiistaina Klubin kanssa 1+1-vuotisen sopimuksen ja liittyi joukkueen harjoitusvahvuuteen keskiviikkoaamuna. 

– Olen erittäin innoissani ja onnellinen. Odotukseni ovat korkealla ja tiedän, minkälainen vastuu minulla on pelatessani HJK:n kaltaisen ison seuran puolesta. Tulen tekemään jokaisessa treenissä ja pelissä kaikkeni joukkueen hyväksi, Iliev tunnelmoi. 

Welcome Dejan!

195-senttinen Iliev läpäisi alkuviikosta Helsingissä perusteellisen lääkärintarkastuksen ja matkaa joukkueen mukana torstaiaamuna harjoitusleirille Espanjaan.

– Iliev on isokokoinen ja ulottuva maalivahti, joka pystyy avaamaan peliä myös pitkillä avauksilla, kertoo päävalmentaja Toni Koskela

HJK:n Head of Scouting Henri Määttä sanoo, että seura halusi maalivahtiosastolleen selkeän jatkumon viime kauteen. 

– Conor Hazardin tavoin Iliev on isokokoinen maajoukkuevahti, joka on kulkenut laadukkaan akatemiapolun. HJK:lla on nyt Ilievin ja Jesse Östin myötä kaksi hyvää maalivahtia ja positiivinen kilpailutilanne maalinsuulla, Määttä toteaa. 

Iliev itse kuvailee itseään moderniksi maalivahdiksi, joka nauttii osallistumisesta pelinrakenteluun myös jaloillaan. Entä millainen persoona hän on pukukopissa?

– Se riippuu toki tilanteesta, mutta sanoisin olevani ystävällinen ja hyvä sopeutumaan erilaisiin ympäristöihin: Tykkään puhua, pitää hauskaa ja luoda tunnelmaa, Iliev hymyilee. 

Arsenalin kykyjenetsijät bongasivat Pohjois-Makedonian poikamaajoukkueiden vakioveskarin 17-vuotiaana, ja kaikkiaan Iliev oli lontoolaisseurassa kirjoilla peräti lähes kymmenen vuoden ajan.

– Tein sopimuksen Arsène Wengerin aikana, ja ehdin tietysti nähdä useita eri valmentajia. Lapsuudenidolini Petr Čechin kanssa sain tehdä töitä yhdessä ja oppia häneltä. Toivon pystyväni tuomaan niitä oppeja mukanani Helsinkiin.

Läpimurto edustusjoukkueeseen jäi toteutumatta, kun nokkimisjärjestyksessä olivat vuorollaan edellä Čechinlisäksi muun muassa David Ospina, Bernd Leno ja nykyään maailmanmestarinakin tunnettu Emiliano Martinez. Arsenal-paidassa pelejä kertyi lopulta U18- ja U21-joukkueissa sekä reserviliigassa, joissa matkan varrella joukkuekavereina olivat mm. Glen Kamara ja Hugo Keto

Koska tie edustusjoukkueen maalille pysyi tukossa, Arsenal lainasi lupaustaan vuosien varrella ahkerasti: 2019 Slovakian SKF Serediin, 2020 Puolan Jagielloniaan ja Englannin Shrewsburyyn sekä kevääksi 2021 takaisin Serediin. Viime helmikuussa osoite oli jälleen Slovakia, tällä kertaa AS Trencin, jonka puolustuslinjassa luuti Juha Pirinen.

– Juttelin “Pirin” kanssa HJK:sta ja tiedän, että hän voittanut täällä mestaruuksia. Hänellä oli pelkkää hyvää sanottavanaan, joten se osaltaan vahvisti päätöstäni siirtyä Helsinkiin. 

Pohjois-Makedonian A-maajoukkueessa Iliev oli ensimmäisen kerran penkillä – myös Suomea vastaan – jo vuonna 2018. A-maajoukkuedebyytti tuli lopulta viime kesänä Gibraltaria vastaan.

Ilievin ja Trencinin sopimus purettiin lokakuussa, jonka jälkeen hän on ollut vapailla markkinoilla. Kotona on kuitenkin ollut tarjolla ainutlaatuista laatuaikaa.

–  Tyttäremme on pian 1-vuotias, joten on ollut tietysti hienoa viettää aikaa hänen kanssaan. Hän ja vaimoni muuttavat Helsinkiin toivottavasti mahdollisimman pIan.

Ison-Britannian passinkin nykyään omaava Iliev pelaa HJK:ssa numerolla 25.

Tervetuloa Klubiin, Dejan!