Dramatiikkaa Vaasassa – HJK taipui lisäajan takaiskumaalilla 2–3

Veikkausliigan mestaruustaisto huipentuu viimeisellä kierroksella HJK:n ja KuPSin väliseen otteluun.

Hassane Bandé ja Bojan Radulovic kunnostautuivat maalinteossa.

VPS vs HJK 3–2 (2–1)
3’ Yevgeny Bashkirov 1–0
14’ Peter Michael 2–0
40’ Hassane Bandé 2–1
78’ Bojan Radulovic 2–2
90+5’ Peter Michael 3–2

HJK ei kyennyt vielä varmistamaan neljättä perättäistä Suomen mestaruuttaan, kun VPS voitti Klubin kotiottelussaan dramaattisten käänteiden jälkeen 3–2. Samaan aikaan KuPS voitti omassa ottelussaan FC Hongan, joten Veikkausliigan ratkaisu siirtyy viimeiselle kierrokselle, jolloin HJK isännöi KuPSia Töölössä.

Suurten panosten ottelu alkoi varmasti juuri siten kuin VPS olisi halunnutkin sen alkavan. HJK menetti pallon oman boksinsa ulkopuolella, ja irtopalloon kiinni päässyt Peter Michael siirsi vierelleen Yevgeny Bashkiroville, joka laukoi pallon vajaasta 20 metristä maaliin. Peliä oli tässä vaiheessa takana vasta alle kolme minuuttia.

Tästähän kotijoukkue sekä -yleisö innostuivat, ja seuraava kymmenminuuttinen oli klubilaisittain karmea. VPS sai lyötyä jatkuvasti painetta Klubin boksiin, eikä HJK päässyt oikein missään vaiheessa hallitusti pois omalta kenttäpuoliskoltaan.

Vartin kohdalla HJK sortui jälleen helppoon pallonmenetykseen vaarallisella alueella, tällä kertaa oman boksin sivustalla. VPS-puolustaja Samuel Lindeman moukaroi jälleen yhden vaarallisen pallon Klubin rangaistusalueelle, jossa Michaelilla oli tilaa ottaa peliväline haltuun ja sijoittaa se oikeaan alanurkkaan.

Lucas Lingman.

Tässä vaiheessa KuPS johti omaa otteluaan Honkaa vastaan niin ikään 2–0, joten ensimmäistä 20-minuuttista oli perusteltua kutsua HJK:n kannalta kammottavaksi. Klubin pelaaminen ei ainakaan helpottunut vaasalaisten toisen maalin jälkeen, vaan tietynlainen varovaisuus huokui kaikesta tekemisestä.

– Alku oli meiltä – pakko nyt kirota ihan suoraan – paska. Ihan kamala alku. En tiedä minkä piikkiin se meni, oliko jännitystä vai mitä, mutta ihan hirveitä menetyksiä meiltä, ja peli olikin aika nopeasti 0–2, kuvaili HJK:n kapteeni Miro Tenho Ruudun haastattelussa.

Kapteeni Miro Tenho kiteytti hyvin tappioon päättyneen ottelun. Katseet eteenpäin kohti kauden huipennusta.

Peli eteni HJK:n hallitessa palloa, mutta VPS:n organisoitu puolustusmuoto tukki syöttölinjat todella tehokkaasti, ja HJK-pelaajat näyttivät neuvottomilta. Pelkästään pääseminen vaasalaisten kenttäpuoliskolle tuotti tuskaa – puhumattakaan siitä, että Klubi olisi päässyt murtautumaan boksiin.

Lopulta Klubin otti reppuselkäänsä Hassane Bandé, joka laukoi henkisesti äärimmäisen tärkeän kavennusosuman viisi minuuttia ennen taukovihellystä. Maali oli komeaa katseltavaa: Pallo päätyi Bandén ulottuville sen jälkeen, kun Santeri Hostikka oli saanut pidettyä pelivälineen omilla kahden VPS-pelaajan puristuksesta huolimatta. Bandé viritteli jalkansa vapaaksi reilussa 20 metrissä ja laukoi hurjan ulkokierteisen kudin aivan VPS-maalin oikeaan ylänurkkaan.

– Keräsimme itsemme ja paransimme peliämme puoliajan lopussa. Pystyimme hallitsemaan peliä oikeastaan siitä saakka, pohti Tenho.

Hassane Bandé laukoi Klubin kavennuksen.

Toisen jakson alussa nähtiin aivan erilainen Klubi. Peli painettiin saman tien VPS:n puolustuskolmannekselle, ja Bandé oli lähellä tasoittaa jo muutaman peliminuutin jälkeen. Vaihdosta kentälle tullut Pyry Soiri eteni näppärästi boksiin ja syötti takaviistoon Bandélle, jonka laukauksen Teppo Marttinen torjui.

Puoliaika eteni selvästi HJK:n komennossa, mutta VPS pystyi suojelemaan boksiaan melko hyvin. Klubi loi tasaiseen tahtiin puolittaisia maalipaikkoja, joista viimeinen silaus jäi kuitenkin puuttumaan. Toistaiseksi paras tilanne avautui hienon kombinaation päätteeksi Filip Rogićille, jonka laukauksen Marttinen liimasi.

HJK:n paine kasvoi Vepsulle lopulta sietämättömäksi, ja Klubi nousi tasoihin noin vartti ennen loppua. Lucas Lingman lähetti keskialueen vapaapotkun boksiin, josta Tenho jatkoi päällään maalinedustalle. Paikalla oli – kukas muukaan kuin – Bojan Radulovic, joka puski lähietäisyydeltä Klubin tasoitusmaalin. Maali oli Radulovicille jo 18. kuluvalla liigakaudella.

Bojan Radulovic tuuletti kauden 18. liigamaaliaan.

HJK oli lähellä siirtyä johtoon viitisen minuuttia myöhemmin. Hostikan nerokas syöttö vapautti tilaa Niko Hämäläiselle, joka eteni boksiin ja laukoi kohti maalia. Marttinen torjui eteensä, ja Bandé latasi paluupallon taivaan tuuliin.

Niko Hämäläinen.

Voittoa himoinnut VPS onnistui kuitenkin löytämään vielä kirivaihteen ja painoi pelin Klubin boksiin. HJK näytti jo selviytyvän ehjin nahoin, mutta lisäajan viimeisten sekuntien kulmapotku oli lopulta liikaa. Klubi selvitti ensimmäisen pallon, mutta irtopalloon ehti ensimmäisenä Michael, joka latasi pelivälineen voimalla Klubin maalin ylänurkkaan.

Pettymys oli suuri.

– Viimeisillä sekunneilla meni mestaruus tämän pelin osalta. Aikamoisen vedon kaveri sai vaikeasta asennosta. Voitettiin ykköspallo, joka tippui taakse, ja en oikein tiedä. Välillä pomppii näin, ei kai siinä voi muuta sanoa.

– Vähän on jotenkin sanaton olo. Onnittelut Vepsulle, he ansaitsevat mitalinsa. Hieno homma heille, ja sen näkee, mitä se merkitsee Vaasalle, sanoi Tenho.

HJK:n kokoonpano: Jesse Öst – Joona Toivio, Miro Tenho, Kristopher Da Graca – Tuomas Ollila (46’ Pyry Soiri), Lucas Lingman, Georgios Kanellopoulos (70’ Filip Rogić), Niko Hämäläinen – Santeri Hostikka (88’ Perparim Hetemaj), Anthony Olusanya (46’ Bojan Radulovic), Hassane Bandé

Ensimmäinen ottelupallo ei tuonut tulosta. Katso kooste matsista.