EIF kukisti HJK Klubi 04:n

HJK Klubi 04 kohtasi harjoitusottelussa lauantaina Tammisaaren keskuskentällä EIF:n. Isännät olivat vahvempia kahden Ykkösen joukkueen kohtaamisessa maalein 1-0 (1-0).

Tommi Jäntti - HJK Klubi 04. Photo: @ Mira Lönnqvist

EIF vs HJK Klubi 04 1-0

Harmaassa kevätsäässä pelatun ottelu yleisilme oli kahden pallonhallintaan pyrkivän joukkueen tarkka peli, jossa isäntäjoukkue oli kuitenkin läpi kamppailun vaarallisempi. Maalitilanteilla ei ottelussa juhlittu, mutta 7. peräkkäiseen Ykkösen kauteen valmistautuvalla EIF:llä oli läpi kamppailun nollanelosta enemmän pahoja tilanteita vastustajan maalilla.

HJK Klubi 04:n kokoonpano oli seuraava: Maalissa aloitti Elmo Henriksson, puolustuslinjassa pelasivat oikealta Juho LehtirantaMatti Peltola, Johannes Kytilä ja Rico Finnäs. Keskikentän pohjaa tasapainotti Didí, jonka yläpuolella peliä rakensivat Tommi Jäntti ja Chris James. Laidoilla aloittivat Samuel Anini Jr. sekä Henri Salomaa. Keskushyökkääjänä oli Kai Meriluoto.

Ensimmäinen puoliaika

Avausjakson yleisilme oli kohtuullisen varovainen. Isäntäjoukkue piti pelivälinettä hiukan enemmän, mutta todella vaarallisia tilanteita oli molemmilla vähän.

Ensimmäinen selkeä maalintekopaikka tuli 24. minuutilla, kun EIF:n Olli Jakonen pääsi oikealta läpi. Klubi 04:n maalivahti Elmo Henriksson tuli kuitenkin erinomaisesti vastaan ja onnistui häiritsemään Jakosta riittävästi. Tämä onnistui kiertämään Henrikssonin, mutta Jakonen ei kuitenkaan pystynyt sijoittamaan pelivälinettä maaliin.

Seuraavasta vaarallisesta paikasta vihreäpaidat menivät kuitenkin johtoon. Joukkue pelasi kontrolloidun, hyvän hyökkäyksen. Joukkueen kapteeni William Lindqvist syötti pallon keskialueella Valdrin Rashicalle. Tämä otti muutaman kosketuksen ennen kuin laukoi pallon 25 metristä aivan HJK-maalin oikeaan yläkulmaan.

Yksi leimallinen piirre kamppailussa oli se, että EIF pyrki keskialueella systemaattisesti estämään ylivoimatilanteiden synnyn. Ainakin vierasjoukkueen silmin tämä johti useisiin ”ammattilaisen virheisiin”, joiden seurauksena nollanelonen sai vaarattomasta paikasta vapaapotkun, mutta potentiaalinen tilanne menetettiin.

Luonnollisesti myös nollaneloselle tuli rikkeitä. 38. minuutilla EIF sai vaarallisen suoran vapaapotkun keskeltä, noin 20 metriä maalista. Jacke Gottbergin laukaus oli hyvä, mutta Henriksson onnistui venyttämään kätensä pallon tielle ja ohjaamaan sen maalin yli. Kun lisämaaleja ei nähty, tauolle mentiin isäntien 1-0 johdossa.

Toinen puoliaika

Nollanelonen tuli toiselle jaksolle ensimmäistä energisemmin. Päävalmentaja Mika Väyrynen vaihtoi tauolla toppari Matti Peltolan tilalle Väinö Vehkosen. HJK Klubi 04 nosti myös riskitasoaan prässäten mm. hiukan aiempaa ylempää. Tämä loi enemmän painetta kotijoukkueen maalille, mutta toisaalta avasi paikkoja EIF:n vastahyökkäyksille.

Valitettavasti täytyy todeta, että yrityksestä huolimatta vierasjoukkueella ei ollut toisella puoliajalla yhtään huippuvaarallista maalintekopaikkaa. Chris Jamesin tilalle toiselle jaksolla tullut keskikentän Saku Heiskanen pääsi yrittämään pari kertaa vapaapotkuista, mutta tällä kertaa vedoista puuttui normaali tarkkuus. Kun isäntäjoukkuekaan ei pystynyt lisäämään maalitiliään, loppunumeroksi jäivät 1-0.

Harjoitusotteluiden tapaan molemmat joukkueet tekivät paljon vaihtoja. Isänniltä kentälle tuli toiselle jaksolle neljä uutta pelaajaa. HJK Klubi 04 puolestaan vaihtoi jo mainittujen pelaajien lisäksi toisella jaksolla kärkeen Kai Meriluodon tilalle Agon Sadikun ja Didín paikalle keskikentälle B-ikäisen Liam Möllerin. Laidalla Daniel Rökman korvasi Henri Salomaan.

Helmikuun puolivälissä HJK Klubi 04 otti hienon 3–0-voiton Suomen Cupissa MP:stä. Sen jälkeen pelatuista kolmesta pelistä on tullut yhtä monta tappiota. Vastustajat ovat toki olleet kovia (mm. Veikkausliigajoukkue KTP). Päävalmentaja Väyrynen ei ole huolestunut, vaikka toivoisi toki pelaajien hyvän harjoittelun näkyvän myös tuloksissa.

– Meillä on ollut hyvät treeniviikot alla. Luonnollisesti toivosi sen siirtyvän myös peleihin myös tuloksen muodossa, vaikka täytyy muistaa, että meillä on viime aikoina ollut kovia vastustajia.

– Tietenkin täytyy arvioida tarkalla silmällä omaa peliämme. Meidän pitää ehdottomasti olla tasaisempia suorituksissamme. Kauden ensimmäisissä peleissämme onnistuimme ajoittain liikuttamaan vastustajan muotoa aika hyvin. Nyt kun olemme pyrkineet uhkaamaan vastustajan puolustuslinjan selustaa enemmän, emme ole pystyneet yhdistämään sitä riittävän hyvin laadukkaaseen pallonhallintaan.

– Lisäksi yksi tärkeä teema on se, että jalkapallo on myös kamppailu-urheilua. Kun meillä on nuori joukkue, vastustajat pyrkivät usein horjuttamaan peliämme kovalla taklauspelillä. Meidän pitää oppia ottamaan iskuja vastaan ja antamaan niitä myös takaisin Ykkösen edellyttämällä tasolla, Väyrynen analysoi.

HJK Klubi 04:n seuraava peli on keskiviikkona 24.3. klo 15.00 Bolt Arenalla Järvenpään Palloseuraa vastaan ilman yleisöä.

EIF vs HJK Klubi 04 1–0 (1–0)

29. 1–0 Valdrin Rashica

HJK Klubi 04:n kokoonpano: Henriksson – Lehtiranta, Peltola (46. Vehkonen), Kytilä, Finnäs – Didí (2. PA Möller), Jäntti, James (2. PA Heiskanen) – Salomaa (2. PA Rökman), Anini Jr., Meriluoto (2. PA Sadiku)