Elmer Vauhkonen siirtyy KuPS:sta HJK:n organisaatioon

Suomi-futiksen huippulupauksiin kuuluva vauhti-ihme pääsee Mikael Forssellin oppiin. 

Elmer Vauhkonen - HJK Helsinki. Photo: © HJK Media
Elmer Vauhkosesta tuli Klubilainen.

16-vuotias Elmer Vauhkonen on tehnyt sopimuksen HJK:n kanssa. Iisalmelaisen PK-37:n kasvatti siirtyy Helsinkiin Kuopion Palloseurasta. 

– Tavoitteeni on päästä ulkomaille, ja tämä tuntui oikealta askeleelta eteenpäin, Lapinlahdelta kotoisin oleva Vauhkonen hymyilee. 

Mäkelänrinteen urheilulukiossa syksyllä aloittava Vauhkonen allekirjoitti sopimuspaperit sunnuntaina heti alle 17-vuotiaiden Baltic Cupin päätyttyä. Minihuuhkajien kopista HJK:n toimistolle käveli nuorukainen, joka oli juuri syöttänyt yhden ja viimeistellyt toisen maalin Viron verkkoon 6–0 päättyneessä maaottelussa. 

Läpiajomaalissaan hän väläytti nopeuttaan karatessaan Viron puolustukselta. 

– Olen hyökkäysvoimainen laituri. Hyvä haastamaan ja aika hyvä luomaan maalipaikkoja. Ja aika nopea, lempinimellä “Emu” kulkeva Vauhkonen luettelee vahvuuksiaan. 

“Aika nopea” on varsin lievä ilmaus, sillä kuten strutsilintu emu (huippunopeus 50 km tunnissa), Vauhkonenkin on erinomaisen räjähtävä. Todistusaineistoksi kelpaavat pikajuoksun Suomen ennätykset, joita hän juoksi kuin liukuhihnalta 9–13-vuotiaana: SE-lukemia on Vauhkosen nimissä edelleen lähemmäs 20. 

– Jalkapallo on aina ollut itselle isompi unelma. En ole ikinä harjoitellut juoksua ykköslajina, lähinnä vaan kävin kisoissa. 

Klubissa Vauhkonen harjoittelee ja pelaa B-juniorien SM-sarjajoukkueessa eli päävalmentaja Mikael Forssellin opissa. Vuonna 2006 syntyneellä hyökkääjällä ei ole lapsuudesta muistikuvia “Miklun” peleistä. 

– Hänen kirjansa olen kyllä lukenut! Aika nättiä päästä Miklun valmennukseen, ja Suomen mestaruutta lähdetään tietysti hakemaan. 

HJK:n urheilujohtaja Miika Takkula kertoo seuran seuranneen Vauhkosen kehittymistä jo pitkään.

– Elmer on käynyt aiemmin harjoittelemassa ja pelaamassa vuonna 2006 syntyneiden akatemiajoukkueemme kanssa ja on todella hienoa, että pääsimme nyt sopimukseen. Kiitokset hyvästä yhteistyöstä PK-37:lle siirron toteutumisessa, Takkula toteaa.

Lähipiiri kuvailee Vauhkosta hyväkäytöksiseksi joukkuepelaajaksi mutta myös määrätietoiseksi ja temperamenttiseksi. PK-37:n seuralegendalla Marja Lipposella, jolla on ollut Vauhkoselle suuri merkitys kasvattajaseurassaan, on kertoa tarina 3-vuotiaasta Elmeristä. 

– Emu oli seurannut isoveljensä pelaamista ja heidän äitinsä tuli kysymään, voisiko Emukin aloittaa pelaamisen. Meillä oli PK-37:ssä alaikärajana neljä vuotta. Kun Emu kuuli tämän, hän heittäytyi jalkoihini maahan makaamaan, takoi käsiään maahan ja huusi 3-vuotiaan koko voimalla, että “jos en saa aloittaa nyt niin en aloita koskaan”. Kyllä hän sitten sai, Lipponen hymyilee.