Ennakko: HJK vs Ludogorets – bulgarialaisryhmä on rutinoitunut lohkovaihejoukkue

Klubi metsästää torstaina Bolt Arenalla avauspisteitään Eurooppa-liigan lohkovaiheessa.

Arttu Hoskonen - HJK Helsinki. Photo: © Mira Lönnqvist

HJK saa torstaina vastaansa Euroopan kentillä meritoituneen mutta suurelle futisyleisölle ehkä hieman tuntemattomamman bulgarialaisjoukkueen, PFK Ludogorets Razgradin. Lohkon viimeistä sijaa hallussaan pitävän Klubin osalta Eurooppa-liigan lohkovaiheen pistetili on vielä avaamatta, mutta Ludogorets on tällä hetkellä lohkokakkosena voitettuaan AS Roman kotikentällään.

– Ludogorets on todella hyvä ja Euroopassa rutinoitunut joukkue, jolla on paljon laadukkaita pelaajia etenkin hyökkäyspäässä. Kotimaassaan he prässäävät melko aggressiivisesti, ja yleisesti joukkueen vahvuudet ovat isoihin tiloihin hyökätessä, kommentoi HJK:n päävalmentaja Toni Koskela.

Eurooppa-liigan lohkojen kaksi parasta etenevät pudotuspeleihin, mutta jatkopelejä on tarjolla myös lohkokolmosilla, jotka jatkavat Konferenssiliigan pudotuspeleissä.

– Kaikkien otteluiden voittaminen on luonnollisesti tärkeää, mutta tiedämme, että tämä on ottelu, joka meidän on voitettava, jos haluamme kilpailla kolmannesta sijasta. Meidän täytyy onnistua hyvin huomenna, mutta joukkue on hyvässä vireessä, ja mielestäni meillä on kaikki palikat kasassa siihen, että pystymme haastamaan Ludogoretsin ja ottamaan hyvän tuloksen.

Katso video ottelua edeltävästä lehdistötilaisuudesta.

HJK lähtee otteluun voitto allaan, kun sinivalkoiset kaatoivat sunnuntaina Interin vahvan toisen jakson näytöksen päätteeksi 3–0. Ludogoretsin kenraaliharjoitus ei sujunut yhtä ruusuisesti, kun razgradilaisjoukkue hävisi vieraskentällä keskikastin Lokomotiv Sofialle otettuaan punaisen kortin jo ensimmäisellä puoliajalla.

Bulgarialaisryhmä matkustaa Suomeen kolmen ottelun voitottomassa putkessa: Bulgarian pääsarjan keskikastin Arda pakotti Ludogoretsin tasapeliin ennen maajoukkuetaukoa, ja sitä edeltävässä Eurooppa-liigan ottelussa Real Betis oli vahvempi maalein 3–2.

Loukkaantumisten vuoksi torstain kamppailusta ovat sivussa Paulus Arajuuri, Miska Ylitolva, Aapo Halme, Murilo, Valtteri Moren ja Roope Riski. Lisäksi AS Roma -vierasottelussa punaisen kortin saanut Miro Tenho kärsii yhden ottelun pelikieltonsa tässä ottelussa.

Ludogorets on perustettu jo vuonna 1945, mutta seura tahkosi historiansa ensimmäiset 65 vuotta Bulgarian alasarjoissa. Syksyllä 2010 bulgarialainen liikemies Kiril Domuschiev osti seuran tarkoituksenaan nostaa se pääsarjaan, ja loppu on historiaa: Ludogorets nousi pääsarjaan seuraavaksi kaudeksi ja on voittanut maansa mestaruuden siitä lähtien jokaisena vuotena. Lisäksi Ludogorets on pelannut viimeisen kymmenen kauden aikana kaksi kertaa Mestarien liigan ja peräti seitsemän kertaa Eurooppa-liigan lohkovaiheessa.

Bulgarialaisryhmä on siis etenkin Eurooppa-liigaa seuraaville varmastikin tuttu nimi, ja suomalaiset jalkapallon ystävät saattavat muistaa Ludogoretsin siitä, että tällä kaudella Länsi-Suomen Kutosessa palloileva Tero Mäntylä pelasi seurassa vuosina 2012–14 yhteensä 41 ottelua.

Ludogoretsin kausi 2022–23
21 ottelua, 13–3–5, maaliero 51–23

Ludogoretsin kausi on ollut tilastojen valossa totutun kova, vaikka joukkue onkin Bulgarian pääsarjassa CSKA 1948 Sofian ja CSKA Sofian jälkeen vasta kolmantena – tosin kaksi ottelua kärkijoukkuetta vähemmän pelanneena. 11 kertaa putkeen Bulgarian liigan voittanut Ludogorets on tahkonnut maansa ylintä sarjatasoa viime kausina noin 2,4 pistekeskiarvolla, ja kuluvan kauden 10 ensimmäistä ottelua ovat kartuttaneet seuran pistesaldoa 23 pisteellä.

Vaikka kotimaassa onkin kulkenut, Ludogoretsin reitti Eurooppa-liigan lohkoon oli pitkä ja kivinen. Montenegrolainen Sutjeska oli ensimmäisellä kierroksella vielä suupala bulgarialaisille, ja irlantilainen Shamrock Roverskin kaatui seuraavalla kierroksella vielä helpohkosti toisen osaottelun 2–1-tappiosta huolimatta.

Kolmannen kierroksen arpa vei Ludogoretsin Kroatiaan Dinamo Zagrebin vieraaksi. Kroatialainen suurseura voitti otteluparin selvästi 6–3, joten Ludogoretsin matka jatkui Eurooppa-liigan playoff-kierrokselle, jossa vastaan asettui liettualainen Zalgiris.

Bulgarialaiset voittivat Zalgiriksen niukasti kotikentällään kaudella 2016 HJK:ta edustaneen Ivan Tatomirovicin omalla maalilla, mutta liettualaiset käänsivät Vilnassa otteluparin jatkoajalle. Ludogorets selviytyi täpärästi jatkoon, kun beniniläiskärki Olivier Verdon tasoitti ottelun rankkarista jatkoajan viimeisellä minuutilla.

Klubin kanssa samaan lohkoon arvottu Ludogorets aloitti Eurooppa-liigan ryminällä, kun AS Roma kaatui Bulgariassa 2–1-lukemin. Bulgarialaisryhmä ei päästänyt Real Betisiäkään helpolla, mutta espanjalaiset voittivat kuitenkin kotikentällään 3–2.

Maalintekijät ja syöttäjät

Ludogoretsin hyökkäysarsenaali on leveä, ja onnistumisia on tullut laajalla rintamalla. Kirkkaimpana tähtenä on säkenöinyt 25-vuotias bulgarialaislaituri Kiril Despodov, joka on viimeistellyt yhdeksän maalia ja tarjoillut lisäksi kuusi maalisyöttöä.

Yleensä toisella laidalla pelaava Bernard Tekpetey ei juuri kalpene Despodovin rinnalla: ghanalainen on pöllyttänyt maaliverkkoja kuudesti ja syöttänyt joukkuetovereilleen kolme osumaa. Kaksikkoa säestää kymppipaikalla pelaava Cauly, joka on osunut niin ikään kuudesti ja syöttänyt neljä maalia.

Ludogoretsin ykköskärki, viime kaudella Bulgarian pääsarjan maalipörssin 16 maalillaan voittanut Pieros Sotiriou ehti viimeistelmään alkukaudella neljä maalia seitsemään otteluun ennen kuin kyproslainen myytiin Japaniin. Korvaajat löytyivät omasta takaa: viime kaudella seuraan siirtynyt argentiinalainen Matías Tissera on laukonut kuusi maalia, ja brassikärki Igor Thiago on osunut neljästi.

Maajoukkuepelaajat

Ludogoretsilla on riveissään 12 nykyistä maajoukkuepelaajaa, joista valtaosa edustaa Bulgariaa: jo aiemmin mainitun Despodovin kipparoiman Bulgarian maajoukkueen paitaa kantavat myös Spas Delev, Anton Nedyalkov, Dominik Yankov sekä Ivan Yordanov.

Rankkarimaalillaan Ludogoretsin Eurooppa-liigaan vienyt Verdon pelaa vakituisesti Beninin maajoukkueessa, ja afrikkalaisten maajoukkueiden vakiokalustoon kuuluvat myös angolalainen keskikenttäpelaaja Show sekä Guinea-Bissaun maajoukkuekapteeni Jorginho.

Lisäksi viime aikoina maajoukkueisiin nousseita pelaajia ovat toppari Zan Karnicnik (Slovenia), maalivahti Simon Sluga (Kroatia), laitapakki Denny Gropper (Israel) ja keskikenttämies Jakub Piotrowski (Puola).

Kesän siirtoikkuna

Ludogoretsin kesän merkittävimmät poistujat olivat Sotirioun lisäksi Hammarbyhyn siirtynyt Shaquille Pinas sekä kotimaahansa myyty brasilialaiskeskikenttäpelaaja Alex Santana. Kolmikosta maksettiin yhteensä yli viisi miljoonaa euroa, ja Ludogorets sijoitti valtaosan summasta Brasiliaan: toppari Pedro Henrique ja keskikenttäpelaajat Nonato sekä Pedro Naressi kustansivat seuralle yhteensä noin kolme miljoonaa.

Muita merkittäviä hankintoja ovat olleet kovatasoiseen Puolan maajoukkueeseen noussut Piotrowski sekä Hollannin pääsarjasta hankittu norjalaispakki Aslak Witry.