Europelit alkavat – Latvian mestari haastaa HJK:n keskiviikkona Töölössä

Klubi kohtaa Mestarien liigan ensimmäisellä karsintakierroksella latvialaisen FK Rīgas Futbola skolan.

Atom Tanaka - HJK Helsinki. Photo: @ Jussi Eskola
Klubin Atom Tanaka viime vuoden ensimmäisessä euromatsissa montenegrolaista FK Budućnost Podgoricaa vastaan.

HJK vs RFS
Ke 6.7.2022 klo 19:00
UEFA Champions League – Bolt Arena

HJK aloittaa kesän eurotaipaleensa keskiviikkona Bolt Arenalla, jonne Klubin vieraaksi Mestarien liigan ensimmäiselle karsintakierrokselle saapuu latvialainen FK Rīgas Futbola skola eli tuttavallisemmin RFS. Joukkueet kohtasivat tammikuussa Saharan kentällä pelatussa harjoitusottelussa, jonka RFS vei nimiinsä lukemin 2–0.

Otteluparin toinen osa pelataan Riikassa tiistaina 12. heinäkuuta, ja parin voittaja etenee Mestarien liigan toiselle karsintakierrokselle, jossa vastaan asettuu tshekkiläinen suurseura, Viktoria Plzeň. Häviäjä sen sijaan jatkaa pelejään elokuun alussa Konferenssiliigan kolmannella karsintakierroksella, jonka arvonta on edessä myöhemmin.

– RFS on todella isokokoinen vastustaja, tänne tulevan ryhmän keskipituus on yli 185 senttiä. He ovatkin olleet omassa liigassaan todella vaarallisia erikoistilanteissa, ja tämä meidänkin täytyy huomioida, toteaa HJK:n päävalmentaja Toni Koskela

Lisää Koskelan kommentteja HJK:n valmistautumisesta on katsottavissa alla olevalla videolla. 

HJK:n päävalmentaja ennakoi Mestarien liigan ensimmäisen karsintakierroksen ensimmäistä osaottelua HJK vs RFS.

Klubin pelaajatilanne alkaa hiljalleen näyttää loukkaantumisten puolesta hyvältä – Perparim Hetemaj ja Riku Riski ovat huomenna valmennuksen käytettävissä. Valitettavan tuttuun tapaan pieniä harmaita pilviäkin näkyy: Oivasti KuPSia vastaan pelannut David Browne ei ole vielä pelikunnossa saatuaan aivotärähdyksen rankkariin johtaneessa tilanteessa. Joukkueessa on myös kiertänyt hieman flunssaa, mikä pitää ainakin Miska Ylitolvan sivussa. Nassim Boujellabilla puolestaan ei ole huomenna pelilupaa.

HJK TV näyttää ottelun suorana lähetyksenä 5 euron hintaan osoitteessa hjk.fi/live. Selostajana Petteri Vennelä.

FK RFS:n viisi edellistä ottelua
2–1–2, maaliero 8–8

Latvian pääsarjan, Virsligan, toista sijaa hallussaan pitävällä RFS:llä oli tuloksellisesti haastavampi jakso touko-kesäkuun taitteessa, kun joukkue pelasi kolme voitotonta ottelua putkeen: riikalaiset hävisivät paikalliskamppailun Riga FC:lle lukemin 2–0 sekä sarjakärki Valmieralle peräti 4–0. RFS lähtee kuitenkin haastamaan Klubia kahden ottelun voittoputkessa, kun keskikastin Spartaks sekä BFC Daugavpils kaatuivat riikalaisten käsittelyssä.

Tutustu tarkemmin RFS:n pelaamiseen täältä!

Anthony Olusanya - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Viime vuonna HJK eteni aina historian ensimmäiseen Konferenssi-liigan lohkovaiheeseen, jossa HJK kohtasi mm. israelilaisen Maccabi Tel Avivin. Kuvassa HJK:n Anthony Olusanya ja Tel Avivin Enric Saborit.

Maalintekijät ja syöttäjät

RFS:n kauden ylivoimaisesti maaliahnein pelaaja on ollut Virsligan maalipörssiä johtava serbihyökkääjä Andrej Ilic, joka on viimeistellyt 12 osumaa. Härkämäinen kärkipelaaja on raivannut erinomaisilla otteillaan tiensä Serbian nuorten maajoukkueeseen.

Taitava brasilialaislaituri Emerson Deocleciano on osunut maalipuiden väliin kuudesti. Viiden maalin miehiä ovat tshekkiläinen Petr Mares sekä Kevin Friesenbichler, jotka ovat kunnostautuneet myös syöttelijöinä: vasempana pakkina pelaava Mares on syöttänyt viisi osumaa, ja tammikuussa Klubia vastaan osunut Friesenbichler peräti 10.

Maininnan arvoisia ovat myös neljä maalia viimeistellyt konkarihyökkääjä Deniss Rakels sekä neljä maalisyöttöä tarjoilleet Cedric Kouadio, Vladislavs Fjodorovs ja Renars Varslavans.

Maajoukkuepelaajat

RFS:n joukkueessa on paljon nykyisiä ja entisiä maajoukkuepelaajia. Etenkin joukkueen toppariosasto on erityisen meritoitunut kansainvälisillä kentillä: Kaspars Dubra (56 A-maaottelua) ja Elvis Stuglis (5) kuuluvat Latvian maajoukkueen nykykalustoon. Myös Vitalijs Jagodinskis (31) ja Vitalijs Maksimenko (53) ovat edustaneet Latviaa viime vuosina.

Latvian maajoukkuerinkiin kuuluvat muista pelaajista maalivahti Pavels Steinbors (25 A-maaottelua), keskikenttäpelaaja Arturs Zjuzins (56), laitahyökkääjä Varslavans (4) sekä laitapuolustajat Fjodorovs (14) ja Vladislavs Sorokins (4).

Muiden maiden maajoukkuepaidan ovat urallaan pukeneet ylleen liettualaiset Vytautas Cerniauskas (6 A-maaottelua) sekä Karolis Uzela (3), tshekkiläinen Mares (3) ja serbikaksikko Jovan Vlalukin (2) sekä Stefan Panic (1).

Kesän siirtoikkuna

RFS on vahvistanut rivejään kesän aikana neljällä kokeneella pelaajalla: serbialaiset Vlalukin sekä Stefan Cvetkovic siirtyivät riikalaisseuraan Serbian pääsarjan FK Metalacista, maalivahti Steinbors Puolan pääsarjan Jagielloniasta ja niin ikään serbialainen Panic Kyproksen pääsarjasta, Onni Valakarin edustamasta Pafos FC:stä. Liikennettä RFS:stä poispäin ei toistaiseksi ole ollut.

Vanhoja tuttuja

Viisi nykyistä RFS-peluria kohtasi kesällä 2019 HJK:n Eurooppa-liigan karsinnoissa Riga FC:n paidassa: Stuglis, Fjodorovs, Panic, Rakels sekä Tomislav Saric. Klubin joukkue on uudistunut tuosta eurokesästä melkoisesti: ainoastaan Riku Riski sekä Santeri Väänänen olivat mukana jo Riga FC -otteluparissa.

Kaaviosta näkyy HJK:n mahdolliset reitit lohkovaiheeseen.
220706 UCL HJK-RFS