FC Lahti lauantain haasteena

HJK palaa kahden europelin jälkeen kotimaan kentille, kun FC Lahti saapuu vieraaksi Telia 5G Arenalle.

HJK vs Lahti 10.8.2019

Liput matsiin: HJK.fi/liput »

Klubi lähtee kamppailuun allaan vierailu Riiassa. Eurooppa-liigan kolmannen kierroksen avausosa Riga FC:tä vastaan päättyi lukemiin 1-1. Helsinkiläisten osumasta vastasi ottelun ensihetkillä onnistunut Tim Väyrynen. Kesällä joukkueeseen liittynyt 26-vuotias hyökkääjä on ollut avauksessa kahdessa ottelussa ja viimeistellyt molemmissa peleissä osumat.

HJK on pelannut viime aikoina paljon kansainvälisillä kentillä. Edellisestä neljästä ottelusta kolme on ollut europelejä. Väliin mahtuu ainoastaan heinäkuun lopulla käyty kamppailu Vepsua vastaan, joka päättyi pistejakoon lukemin 1-1.

Klubin käsikirjoitus Veikkausliigan loppukaudelle on selkeä: joukkue tarvitsee voittoja, jotta unelma mestaruudesta ja kolmannesta tähdestä pysyy elossa. Nyt kotimaan kentillä on alla kaksi peräkkäistä tasapeliä Vepsua ja Ilvestä vastaan.

Tappiottomia otteluja Veikkausliigassa on kuitenkin alla viisi, joista kaksi on voittoja. Vepsu ja Ilves onnistuivat Klubia vastaan rangaistuspotkuista ja edellinen päästetty pelitilannemaali kotimaan kentillä onkin kesäkuun lopulta KuPSia vastaan.

Klubi lähtee lauantain kamppailuun sarjataulukon viidenneltä sijalta, kun 18 ottelun jälkeen kasassa on 27 pistettä. FC Inter sekä ottelun vähemmän pelannut Ilves ovat sarjataulukon piikkipaikalla 33 pisteen myötä. Klubilla on vielä neljä ottelua jäljellä ennen loppusarjaa, joka tuo mukanaan viisi kamppailua.

HJK on vahvistunut viime aikoina reilusti. Maanantaina joukkueeseen liittynyt Petteri Forsell pääsi irti heti tiistaina Riiassa, kun Toni Koskela laittoi tuoreen vahvistuksen kentälle reilut parikymmentä minuuttia ennen loppua. Forsell väläyttelikin välittömästi osaamistaan luomalla erinomaisen maalipaikan oltuaan kentällä vain pari minuuttia.

Lauantaina Koskela saa käyttöönsä myös hyökkääjä Sekou Camaran, joka on viisumihaasteiden jälkeen päässyt viimein Helsinkiin ja joukkueen vahvuuteen. Myös loukkaantumisista kärsineet Harmeet Singh ja Joonas Vahtera ovat harjoitelleet jo joukkueen mukana.

Klubi ja Lahti ovat kohdanneet tällä kaudella kertaalleen. Toukokuun lopulla Lahti oli kotonaan parempi peräti lukemin 3-0.

Joukkueet ovat kohdanneet Veikkausliigan historian aikana 49 kertaa. Klubi on voittanut näistä 23 kamppailua, kun taas Lahti on kuitannut voiton 12 kertaa. 14 kertaa ollaan päädytty pistejakoon. Kohtaamisten maaliero on HJK:n eduksi 62-43.

Töölössä paremmuudesta on mitelty 25 kertaa. Klubi on kuitannut voiton kymmenesti, kun vastaavasti lahtelaiset ovat vieneet kolme pistettä mukanaan kuudesti. Tasapeliin on jääty yhdeksästi. FC Lahti on puolustanut usein tiiviisti Helsingissä: maaliero on HJK:n hyväksi vain 27-19. Varsinkin viime aikoina Lahti on ollut haastava vastustaja Helsingissä: viimeisestä viidestä kotiottelustaan Klubi on voittanut vain yhden.

Lahden kurssi nousussa

FC Lahden kausi tuoreen päävalmentajan Sami Ristilän alaisuudessa alkoi haastavasti: seitsemän Veikkausliiga-kamppailun jälkeen kasassa oli vain yksi voitto. Varsinkin tasaisten otteluiden kääntäminen voitoiksi oli haastavaa, saldona oli peräti viisi tasapeliä.

Kurssi syveni keskikesällä entisestään, kun Lahti pelasi neljä voitotonta ottelua maalierolla 2-9 saalistaen vain yhden pisteen. Sittemmin kurssi on kääntynyt jälleen nousuun. FC Lahti saapuu Helsinkiin neljän ottelun tappiottomassa putkessa, jonka aikana joukkue on saalistanut kymmenen pistettä maalierolla 5-1. Joukkue on voittanut ensimmäistä kertaa tällä kaudella kaksi peliä putkeen.

Kuhnurit onkin noussut sarjataulukon seitsemännelle sijalle taistelemaan paikasta yläloppusarjassa, kun joukkueella on 18 ottelusta kasassa 25 pistettä. Eroa kuudentena olevaan SJK:oon on vain yksi piste, mutta seinäjokiset ovat pelanneet ottelun lahtelaisia vähemmän. Voitolla Lahti menisi HJK:n ohi sarjataulukossa.

Lahti vahvisti kesän aikana rivejään virolaisella Brent Lepistulla. Loppukauden mittaisella sopimuksella joukkueeseen liittynyt 26-vuotias keskikenttämies siirtyi Lahteen Norjan pääsarjaseura Kristiansund BK:sta.

Puolustus on ollut Lahden vahvuus tällä kaudella: joukkue on päästänyt 18 ottelussa vain 19 takaiskua, mikä on sarjan viidenneksi pienin lukema. Maalinteko on sen sijaan ollut ajoittain tahmeaa: kasassa on vain 18 tehtyä maalia. Joukkueen paras maalintekijä on neljästi osunut Josu. Vielä pari viikkoa lahtelaisia vahvistava Gaël Etock on kolmella maalillaan tilaston toisena.