Fenerbahçe niukasti parempi

Klubi tarjosi Fenerbahçelle kovan vastuksen. Otteluparin ratkaisu nähdään Töölössä Bolt Arenalla ensi viikon torstaina. – Koskela: ”Kaksijakoiset tunnelmat.”

Tim Sparv, Daniel O’Shaughnessy - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Tim Sparv ja Daniel O’Shaughnessy

Fenerbahçe vs HJK 1-0

HJK kohtasi torstai-iltana Istanbulissa turkkilaisen suurseura Fenerbahçen ensimmäisessä osaottelussa. Otteluparin panoksena on UEFA Europa Leaguen lohkopaikka.

Ensimmäinen puoliaika

Klubin avauskokoonpanossa oli muutama muutos edellisiin europeleihin verrattuna, kun tällä kertaa avaukseen nousivat Riku Riski, Tim Sparv ja Santeri Hostikka.

Ottelu lähti tasaisessa merkeissä käyntiin  ja peli aaltoili päästä päähän. Viidennellä minuutilla Klubi murtautui ensimmäistä kertaa vaaralliseen tekopaikkaan, mutta boksissa vapaana olleen Roope Riskin veto kilpistyi kotijoukkueen puolustukseen. Paluupallo kimposi Sparville, jonka veto ei niin ikään selvinnyt maalille asti.

Seuraavaksi Fenerbahçe loi ensimmäisen maalipaikkansa, mutta Bright Osayi-Samuelin maalinedustalta lähtenyt veto kimposi HJK-puolustuksesta kulmapotkuksi.

Vaikka Fenerbahçe pitikin palloa enemmän hallussaan, onnistui HJK luomaan hyökkäyspeliä tasaisin väliajoin. Reilun parinkymmenen minuutin jälkeen Jair pääsi tykittämään vapaapotkun jälkitilanteesta, mutta brasilialaisen veto painui raa’asti maalin yli.

Filip Valenčič, Santeri Hostikka - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Filip Valenčič ja Santeri Hostikka

Jakson edetessä taukoa kohti otti kotijoukkue peliä väkevämmin haltuunsa. Turkkilaiset vyöryttivät hyökkäyksiä ja hakivat usein ratkaisua vielä lyhytsyötöillä aivan boksin reunalla. Valtteri Morenin ja Daniel O’Shaughnessyn johtama HJK-puolustus oli kuitenkin tilanteissa hyvin mukana, ja Fenerbahçelta vietiin lopulta tila ja aika pois aina ennen ratkaisua.

Fenerbahçen hyvä ote ei kuitenkaan kantanut taukoon asti, vaan loppua kohden HJK oli jälleen pallollisena vaarallisempi. Avausjaksolla ei kuitenkaan maaleja nähty ja tauolle siirryttiin maalittomassa tasatilanteessa.

Ensimmäinen nelivitonen oli HJK:lta tasapainoinen suoritus, eikä Fenerbahçe ollut kuin lyhyen hetken ajan selvästi niskan päällä. Klubi loi kuitenkin useamman tekopaikan, mutta helsinkiläisten vetojen tarkkuus jätti toivomisen varaa.

Isännät pääsivät pariin otteeseen kokeilemaan Jakob Tånnanderia HJK:n maalilla, mutta ruotsalaisella ei ollut vaikeuksia vetojen liimaamisessa.

Luis Murillo - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Luis Murillo

Toinen puoliaika

Fenerbahçe tuli toiselle jaksolle korkeamman prässin kera, ja isännät saivatkin HJK:n pelinrakentelun sekaisin.

Muutaman minuutin pelin jälkeen Irfan Kahvecille aukesi ankaran prässäyksen jälkeen avopaikka, mutta Janne Saksela ennätti vedon tielle juuri ennen maaliviivaa.

Kotijoukkueen rynnistys ei johtanut kuitenkaan maaliin saakka ja paine Klubin päädyssä helpotti hiljalleen. Reilun tunnin jälkeen Klubi suoritti myös ensimmäisen vaihtonsa, kun David Browne tuli vasemmalla laidalla uurastaneen Riku Riskin tilalle.

Käynnissä oli 65. minuutti, kun Fenerbahçe kaatoi kylmää vettä Klubin niskaan. Kotijoukkue katkaisi HJK:n rajaheiton ja pallon saanut Muhammed Gümüskaya tykitti pallon boksin ulkopuolelta vastustumattomasti yläriman kautta verkon perukoille.

Avausmaalin jälkeen peli seesteytyi, eikä hallinta ollut selkeästi kummankaan puolella. Klubin pelissä alkoi kuitenkin näkymään ylimääräisten riskien välttelyä ja hyökkääjiä haettiinkin pitkillä palloilla.

Viimeiselle kympille lähdettäessä HJK teki tuplavaihdon, kun Santeri Väänänen ja Kevin Benissan korvasivat Sparvin ja Hostikan kentällä. Muutamaa minuuttia myöhemmin nähtiin viimeisetkin vaihdot Matti Peltolan ja Anthony Olusanyan tullessa Luis Murillon, sekä Filip Valenčičin tilalle.

Takaa-ajajan asemaan joutunut HJK pyrki vielä ottelun lopussa hakemaan tasoitusta, mutta Fenerbahçen puolustus esti yritykset, ja loppulukemat kirjattiin kotijoukkueen hyväksi 1-0. Ottelupari ratkeaa kuitenkin lopullisesti vasta ensi viikon toisessa osaottelussa.

HJK tarjosi Fenerbahçelle kovan vastuksen, mutta toisella jaksolla Klubi ei onnistunut enää luomaan yhtä laadukkaita hyökkäyksiä kuin ensimmäisellä nelivitosella. Helsinkiläisten puolustuspeli sen sijaan toimi läpi ottelun, joskin tällä kertaa yksikin takaisku oli liikaa.

Toni Koskela - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Toni Koskela

– Kaksijakoiset tunnelmat. Mielestäni pelattiin hyvä peli ja pitkiä jaksoja oltiin parempiakin. Sitä kautta oltaisiin voitu saada myös vielä paremmat lähtökohdat kotiotteluun. Kaikki on kuitenkin auki ja kotona olemme varmasti vahvoja, kommentoi HJK:n päävalmentaja Toni Koskela ottelun jälkeen.

Joukkueiden välinen toinen osaottelu pelataan Bolt Arenalla Helsingissä torstaina 26.8. Ottelu alkaa kello 19:00.

HJK pelaa seuraavan kerran maanantaina 23.8., kun Klubi matkaa FC Lahden vieraaksi. Ottelu alkaa kello 18:30.

HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola