Gnistan kukisti HJK Klubi 04:n

HJK Klubi 04 sai tunnustaa Ykkösen derbyssä sunnuntaina Bolt Arenalla IF Gnistanin paremmaksi selvin luvuin 3-0.

Mika Väyrynen - HJK Klubi 04. Photo: © Mira Lönnqvist

HJK Klubi 04 vs Gnistan 0-3

Oulunkylän ylpeys on osoittautunut toistaiseksi tällä kaudella nollaneloselle ylivoimaiseksi vastustajaksi; joukkueet ovat kohdanneet kolmasti, ja Gnistan on vienyt kaikki pelit nimiinsä. Maalierokin on tyly 10–0.

Välimerellisessä helteessä käyty ottelu oli kaksijakoinen. Vierasjoukkue meni rangaistuspotkusta johtoon aikaisessa vaiheessa. Sen jälkeen ottelu tasoittui, mutta vierasjoukkue onnistui silti kasvattamaan johtoaan avausjaksolla vielä kahdella osumalla. Vankassa kolme maalin johdossa vieraiden Rony Huhtala tuli ulosajetuksi ensimmäisen puoliajan lopulla kahden keltaisen kortin seurauksena. Näin toinen puoliaika mentiin kotijoukkueen ylivoimalla ja vahvalla pallonhallinnalla. Hallinta ei kuitenkaan johtanut lisäosumiin, ja näin pisteet matkasivat Oulunkylään.

HJK Klubi 04 oli saanut Veikkausliigajoukkueen ryhmästä sunnuntaiksi kolme pelaajaa; toppari Markus Halstin, loukkaantumisesta toipuneen oikean puolustajan Kevin Kouassivi-Benissanin sekä oikean laidan Casper Terhon. Maalissa avasi tuttuun tapaan Elmo Henriksson, yhtenä topparina Halsti, toisena Didí. Laitapuolustajina aloittivat kapteeni Rico Finnäs vasemmalla ja Kouassivi-Benissan oikealla. Keskikentän kolmikko oli Denis CukiciTommi Jäntti sekä Saku Heiskanen. Vasemmalla laidalla viiletti tuttuun tapaan Samuel Anini Jr., oikealla Terho ja kärjessä Kai Meriluoto.

Ensimmäinen puoliaika

Ottelu alkoi vauhdikkaasti ja vaihtelevasti; molemmat joukkueet pyrkivät aktiivisesti hyökkäämään. Kotijoukkueen ensimmäinen tilanne tuli jo neljännellä minuutilla; Samuel Anini Jr. ohitti näppärästi vasemmassa päädyssä brassipakki Lucas Moraisin ja syötti hyvin takaviistoon Tommi Jäntille. Tämä pääsi laukomaan rangaistusalueen tuntumasta, mutta veto oli osoitteeton. Heti seuraavalla minuutilla nollanelonen eteni hyvin toiselta laidalta. Kevin Kouassivi-Benissan antoi hyökkäyksen päätteeksi matalan keskityksen maalin eteen, mutta Gnistan-vahti Samu Volotinen oli valppaana ja katkaisi syötön.

Kamppailun avausmaalin teki kuitenkin vierasjoukkue. 8. minuutilla kotijoukkueen toppari Didí katkaisi Gnistanin Rony Huhtalan oikealta laidalta tulleen syötön hiukan kotijoukkueen rangaistusalueen ulkopuolella. Gnistanin Maksimo Tolonen oli kuitenkin kärppänä paikalla ja riisti HJK-topparilta pallon. Tolonen kuljetti boksin sisään Didí perässään. Didí otti tilanteessa kontaktia siten, että päätuomari Kalle Mäkinen osoitti pilkkua. Kotijoukkueen silmin tilanne näytti ”kalastelulta”, mutta tuomarin sana on laki. Gnistanin Douglas Caen rangaistuspotku oli hallittu sijoitus vasempaan alakulmaan. Osuma oli brassivahvistuksen kauden kolmas.

Johdon myötä Gnistan otti pallonhallinnan itselleen. Joukkue pystyi avausvaiheessa murtamaan nollanelosen prässin helpohkosti. Näin joukkue pääsi etenemään kontrolloidusti kohti isäntäjoukkueen maalia. Hyökkäykset tulivat usein oikealta laidalta, jossa Rony Huhtala aiheutti nollanelosen puolustukselle harmaita hiuksia; 16 minuutilla hän murtautui boksin sisään, mutta raitapaitojen onneksi laukaus pienestä kulmasta suuntautui ohi maalin. Muutama minuutti myöhemmin hän pääsi jälleen ajamaan hyvin nollanelosen rangaistusalueelle. Nyt tuli hyvä syöttö takaviistoon Maximo Toloselle, joka pääsi haltuunoton jälkeen laukomaan parhaalta maalintekosektorilta, mutta hiukan sivuverkkoon.

25. minuutilla kotijoukkuekin sai vihdoin selvän maalintekopaikan. Kevin Kouassivi-Benissan eteni oikealla laidalla ja syötti sitten taaksepäin Saku Heiskaselle. Tämä otti muutaman askeleen keskemmälle ja tykitti sitten 25 metristä kovan laukauksen kohti Gnistanin maalia. Valitettavasti erinomainen ”putoava lehti” suuntautui aivan keskelle kohti Samu Volotista, joka sai ohjattua pallon kulmaksi.

Puolen tunnin kohdalla vierailijat ottivat jo kahden maalin johdon. Pitkähkön hyökkäyksen päätteeksi pallo ajautui vasempaan laitaan erinomaisen ottelun pelanneelle Maximo Toloselle. Tämä antoi hienon kierteisen keskityksen 6–7 metriin. Nollanelosen toppari Didí vartioi jo yhden maalin viimeistellyttä Douglas Caetta. Didí ei kuitenkaan voinut mitään, kun Gnistanin brassikärki nousi korkeammalle ja puski pelivälineen vastustamattomasti takayläkulmaan ohi Elmo Henrikssonin, 0-2.

Pian pelin käynnistymisen jälkeen Rico Finnäs taklasi rajusti vaihtoalueen edessä Rony Huhtalaa. Huhtala nousi kuitenkin nopeasti pystyyn ja työnsi Finnäsin kumoon. Tilanteen seurauksena Kalle Mäkinen varoitti molempia.

Reilut viisi minuuttia ennen loppua oulunkyläläiset ottivat jo kolmen maalin johdon. Joukkue sai keskialueella katkon ja siirtyi hyvällä pystysyötöllä vastahyökkäykseen. Topi Järvinen pääsi vasemmalta boksin sisään ja laukoi pienestä kulmasta päin Henrikssonia. Tolonen pääsi maalin edustalla kakkospalloon kiinni ensimmäisenä, ampui ensiksi päin Henrikssonia, mutta siirsi toisella yrityksellä pelivälineen verkon perukoille.

Kotijoukkueen näkökulmasta liiankin tapahtumarikkaalla avausjaksolla tuli vielä yksi kirjaus pyötäkirjaan; Roni Huhtala tuli pallontavoittelutilanteessa liian holtittomasti Denis Cukicin jaloille ja sai kamppailun toisen varoituksensa. Näin Gnistan sai pelata loppuajan yhden miehen vajaalla. Värikkään avausjakson jälkeen joukkueet marssivat tauolle Gnistanin kolmen maalin johdossa.

Toinen puoliaika

Tauolla päävalmentaja Mika Väyrynen teki kaksi vaihtoa; Juho Lehtiranta tuli vasemmaksi puolustajaksi Rico Finnäsin tilalle ja Robbie Azodo korvasi vasemmalla laidalle Samuel Anini Jr:n.

Alivoimalla pelannut Gnistan otti tilanteessa ”lusikan kauniiseen käteen” ja antoi toisella pallonhallinnan suurimmaksi osaksi isäntäjoukkueelle. Selkeä pallonhallinta tuotti myös joitakin kohtuullisen hyviä maalintekomahdollisuuksia. 56. minuutilla oli kaksoistilanne, jossa Saku Heiskanen ja Kevin Kouassivi-Benissan pääsivät molemmat laukomaan boksin sisältä. Molemmat vedot suuntautuivat valitettavasti päin Gnistanin ”ihmismuuria”. 64. minuutilla kapteenin nauhan vaihtoon siirtyneeltä Finnäsiltä saanut Saku Heiskanen pääsi jälleen kokeilemaan pelättyä vasenta jalkaansa 20 metristä. Valitettavasti tiukka veto suuntautui hiukan yli maalin.

Noin tunnin kohdalla Väyrynen teki kaksi vaihto. Ensiksi Chris James tuli keskikentälle Denis Cukicin tilalle. Muutama minuutti myöhemmin Kalle Wallius korvasi oikeana puolustajana Kevin Kouassivi-Benissanin. Viimeisiksi 20 minuutiksi Tommi Jäntti sai vielä tehdä tilaa Agon Sadikulle.

Koko ottelun hanakasti laukaisupaikoille hakeutuneella Saku Heiskasella oli vielä 75 minuutilla erinomainen tilaisuus, kun hän sai Kalle Walliukselta hyvän syötön keskelle 18 metriin. Jälleen terävä veto, joka suuntautui hiukan liikaa kohti Gnistan-vahti Volotista, joka sai vaivoin torjuttua laukauksen. Paluupallosta Juho Lehtiranta pääsi vielä puskemaan, mutta pallo leijaili vierasjoukkueen maalin katolle. Pari minuuttia myöhemmin Casper Terho puolestaan pääsi laukomaan vajaasta 10 metristä Chris Jamesin hyvästä syötöstä. Tämäkin yritys suuntautui yli maalin.

Kotijoukkue pystyi luomaan toisella jaksolla riittävästi paikkoja ainakin kavennusmaalin tekemiseen, mutta viimeistely-yritysten laatu ei tällä kertaa ollut riittävällä tasolla. Toisaalta viimeisen kymmenen minuutin aikana siihen asti pääasiassa oman johtonsa varmisteluun keskittynyt Gnistan sai vielä mahdollisuuden lisämaalien tekoon. Paras paikka tuli vaihdosta kentälle tulleelle Kasperi Liikoselle, joka pääsi 89. minuutilla puolittain läpi Lucas Moraisin hyvästä syötöstä. Klubi-toppari Didí ehti kuitenkin laukauksen eteen, ja näin tilanteesta ei seurannut kulmapotkua vaarallisempaa.

Kun toinen puoliaika jäi maalittomaksi, Gnistan vei koko pistepotin 0-3 luvuin. Voiton myötä Gnistan nousi sarjassa kahdeksalla pisteellä kahdeksanneksi. HJK Klubi 04 puolestaan on nyt toiseksi viimeisenä ennen jumbojoukkue KPV:tä, joka on nollanelosta kaksi pistettä jäljessä, tosin yhden ottelun vähemmän pelanneena.

Gnistanin portugalilainen valmentaja Ricardo Duarte oli ymmärrettävästi tyytyväinen joukkueensa esitykseen.

– Mahtavaa yritystä ja uskoa pelaajilta koko pelin ajan! Ensimmäisellä puoliajalla teimme kaikki kolme maalia tilanteista, joita olemme viime viikon harjoituksissa korostaneet. Punaisen kortin jälkeen pelasimme tilanteen mukaan joko 4-2-3 tai  4-4-1 muodoissa, ja pojat tekivät mahtavaa puolustustyötä tunnistaen kaikki vaaratilanteet ja pitäen maalimme puhtaana loppuun asti, Duarte kertoi Gnistanin nettisivuilla.

Mika Väyrysen tunnelmat olivat luonnollisesti kollegaa huonommat.

– Me teimme liikaa virheitä pelin kaikissa vaiheissa. Ottelun alku oli taas kammottava. Avausjaksolla olimme huonoja varsinkin korkeassa blokissa ja negatiivisissa tilanteenvaihdoissa, eli kun me menetimme pallon. Niissä hetkissä joukkueen kenttätasapainon on oltava paljon parempi Gnistanin tapaista joukkuetta vastaan, jolla on erinomaisia vastahyökkäyspelaajia.

– Toinen puoliaika oli luonnollisesti erilainen vastustajan saaman ulosajon myötä. Ottelu on aina haastava, kun ollaan kolme maalia perässä. Saimme mielestäni kuitenkin luotua riittävästi paikkoja päästäksemme peliin mukaan ja taistellaksemme kolmesta pisteestä. Kaikki kunnia kuitenkin Gnistanille, joka oli joukkueena parempi ja ansaitsi voittonsa, Väyrynen analysoi.

HJK Klubi 04:n seuraava ottelu on Turussa 1.7. klo 18.30 Turun Palloseuraa vastaan.

HJK Klubi 04 vs IF Gnistan 0-3 (0-3)

9 Douglas Caé 0-1
30′ Douglas Caé 0-2
39′ Maximo Tolonen 0-3

HJK Klubi 04:n kokoonpano: Henriksson – Lehtiranta (46. Finnäs), Didí, Halsti, Kouassivi-Benissan (61 Wallius) – Heiskanen (k.), Jäntti (72. Sadiku), Cukici (58. James) – Anini Jr. (46. Azodo), Terho, Meriluoto (68.)