Gnistan tyrmäsi HJK Klubi 04:n

HJK Klubi 04:n taival Suomen Cupissa 2021 päättyi kotitappioon.

Kai Meriluoto - HJK Klubi 04.Photo: @ Mira Lönnqvist

HJK Klubi 04 vs Gnistan 0-5

IF Gnistan ei jättänyt mitään selittelyn varaa Ykkösen Suomen Cupin pelissä torstaina Bolt Arenalla. Oulunkylän ylpeys kukisti isäntäjoukkue HJK Klubi 04:n tylyin lukemin 5-0 (3-0). Tappion myötä nollanelonen putosi Suomen Cupista.

Molempien joukkueiden koronakaranteenin vuoksi siirretty peli käytiin kohtuullisissa olosuhteissa iltavalaistulla Bolt Arenalla. Ennen peliä alkanut hienoinen lumisade oli peittänyt keinonurmen ohuella ”tomusokeriharsolla”. Näin kenttä oli varmasti normaalia liukkaampi.

Luonnollisesti ilman yleisöä käyty peli oli vauhdikas Ykkösen Cupin ottelu. Valitettavasti kotijoukkue putosi vierailijoiden kyydistä ainakin tuloksellisesti jo hyvissä ajoin, ja pelin loppuvaiheet sujuivat lähinnä loppuvihellystä odotellessa. Jo numerotkin kertovat, että pelin lopputuloksesta ei ollut epäselvyyttä. Varsinkin avausjaksolla numerot vaikuttivat HJK-lasein katsottuna turhan tylyiltä pelitapahtumiin nähden.

Paikallisvastustaja ”Kipinä” oli kuitenkin selvästi Ykkösen Cupin lohkossa kohdatuista vastustajista paras. Joukkueen viimeistely oli suorastaan kliinistä. Lisäksi esimerkiksi kaksinkamppailuissa sinikeltaiset olivat miehekkäitä, ja joukkueen kollektiivinen työmoraali oli korkealla tasolla läpi ottelun. Portugalialasvalmentaja Ricardo Duarten kädenjälki näkyy.

HJK Klubi 04:n kokoonpano Ykkösen Cupin alkulohkon viimeiseen peliin oli seuraava: Maalissa Mathias Ahlblad, puolustuslinjassa oikealta Juho LehtirantaJoose Mäkinen, Johannes Kytilä ja Rico Finnäs. Keskikentän kolmikko oli tällä kertaa Chris JamesTommi Jäntti sekä Agon Sadiku. Laitoja miehittivät Daniel Rökman sekä Samuel Anini Jr. Kärkipaikkaa piti tutusti Kai Meriluoto.

Ensimmäinen puoliaika

Ottelu alkoi rivakasti ilman sen suurempaa tunnustelua kummaltakaan joukkueelta. Isäntäjoukkue piti palloa ehkä hiukan enemmän, mutta Gnistanilla oli yksi kulmapotku jo heti kamppailun toisella minuutilla. Sinikeltaiset osoittivat jo 6. minuutilla, mikä ottelun kokonaiskuva tulisi olemaan; joukkue rankaisisi isäntäjoukkueen virheistä armottomasti. Gnistanilla oli pallo vasemmalla laidalla hiukan nollanelosen kenttäpuoliskolla, Klubin puolustuslinja oli noin 35 metrissä. Gnistanin oikea laita Roni Huhtala leikkasi oikea-aikaisesti sisään nollanelosen vasemman puolustajan Rico Finnäsin huomaamatta. Näin Huhtala pääsi Jimi Kovalaisen hyvästä syötöstä yksin läpi; hallittu, tarkka sijoitus 12–13 metristä oikeaan alakulmaan ohi voimattoman Ahlbladin. 0-1.

Isäntäjoukkue ei kuitenkaan lannistunut aikaisesta takaiskusta, vaan raitapaidat pitivät ottelun ohjat hallinnassaan. 8. minuutilla oli nollanelosen ehkä koko pelin paras tekopaikka, joka seurasi joukkueen pitkää, laadukasta pallonhallintaa. Tämän huipensi Daniel Rökmanin ja muutenkin virkeästi esiintyneen Agon Sadikun hyvä kombinaatio oikealla laidalla, jonka jälkeen Sadiku keskitti laadukkaasti boksin sisälle. Tilanteeseen nopeasti liikkunut Kai Meriluoto pääsi ohjaamaan kuudesta metristä, mutta yhdessä Roni Huhtalan kanssa kentän paras pelaaja, Gnistanin maalivahti Jiri Koski venyi upeaan reaktiotorjuntaan. Myös Samuel Anini jr. vasemmalla laidalla oli aktiivinen. Pari minuuttia edellisestä tilanteesta hän pääsi Tommi Jäntin hyvästä syötöstä vasemmalta laidalta puolittain läpi, mutta viime hetkellä Gnistan-toppari Gentrit Kovaqi liukui paikalle ja pelasti tilanteen kulmaksi.

Kun Klubi ei onnistunut omista paikoistaan, vieraat rankaisivat nollanelosta pahasta virheestä. Gnistanin brassikärki Douglas Caé onnistui katkaisemaan raitapaitojen avaussyötön ja lähti kuljettamaan noin 30 metristä kohti klubimaalia. Nollanelosen puolustus ei onnistunut riistämään pelivälinettä takaisin, vaan Caé pääsi syöttämään pallon boksin sisään nousseelle Roni Huhtalalle, joka laukoi 7–8 metristä komeasti ensimmäisellä kosketuksella etuyläkulmaan pelin toisen osumansa.

Vaikea kahden maalin tappioasemakaan ei vielä lannistanut nollanelosta, vaan joukkue jaksoi painaa peliä Gnistanin päätyyn. Vaikka sinikeltaiset puolustivat muuten laadukkaasti, otteet olivat välillä sääntöjen vastaisia. Näin pääerotuomari Peiman Simanin tulkintojen mukaan isännät saivat muutaman vaarallisen vapaapotkun. Ensimmäinen yrittäjä oli Chris James, jonka laukaus meni kuitenkin keskeltä 18 metriä maalista reilusti yli. 10 minuuttia myöhemmin oli Agon Sadikun vuoro näyttää potkutekniikkaansa, kun Kovaqi taklasi Tommi Jänttiä selästä vapaapotkun arvoisesti. Nyt pari metriä kauempaa lähtenyt erikoistilanne oli erittäin vaarallinen, mutta Gnistan-vahti Jiri Koski oli jälleen valpas ja torjui aivan yläriman alle suuntautuneen vedon kulmaksi.

Kun vapaapotkumaalit eivät ”kelvanneet” nollaneloselle, Gnistan rankaisi parhaiden jalkapallokliseiden mukaan omasta paikastaan viisi minuuttia ennen avausjakson loppua. Tilanne sai taas alkunsa HJK:n virheestä. Gnistan onnistui katkaisemaan syötön noin 30 metriä Klubi-maalista kotijoukkueen avatessa peliään. Pienen ”flipperitilanteen” jälkeen nollanelosen rangaistusalueen reunalla pallo ajautui noin 20 metriin sinikeltaisten keskikenttäpelaajalle Omar Jamalle. HJK-kasvatti pommitti vastapalloon vieraat jo kolmen maalin johtoon. Näissä numeroissa mentiin myös tauolle.

Toinen puoliaika

Kumpikaan joukkue ei tehnyt tauolla vaihtoja. Kolmen maalin tappioasemasta huolimatta kotijoukkue oli pitänyt avausjaksolla palloa ehkä hiukan vierailijoita enemmän. Pukukopista kentälle ei valitettavasti tällä kertaa marssinut ryhmä, josta olisi aistinut valtavaa taistelutahtoa. Nollanelosella ei toisella jaksolla ollut yhtään vaihetta, jossa maali olisi kliseen mukaisesti roikkunut ilmassa. Toisella jaksolla vieraat olivat koko ajan vaarallisemman oloinen joukkue.

Vaarallisuus johti myös tehoihin; 0-4 -numerot syntyivät laadukkaan hyökkäyksen tuloksena reilun tunnin pelin jälkeen. Maalivahti Koski nappasi aluksi varmasti keskityksen näppeihinsä. Tätä seurasi rauhallinen avaus keskikentän ankkurille Onni Tiihoselle, joka jatkoi oikeaan laitaan Roni Huhtalalle. Tämä eteni boksin sisään ennen kuin antoi nappisyötön takatolpan alueelle nousseelle brassihyökkääjä Lucas Moraisille, joka liukui pallon miltei maaliviivalta sisään. Tähän loppuivat valitettavasti myös kotijoukkueen suurimmat pelihalut.

Tosin Klubilla oli vielä muutama Meriluodolle osunut paikka kaunistella numeroita. Ensiksi vain reilu minuutti Gnistanin 4-0 -osumasta Meriluoto pääsi kuin varkain läpi Joose Mäkisen pitkästä syötöstä. Tällä kertaa HJK-maalitykin nostoyritys yli vastaan tulleen Kosken jäi suutariksi. 77. minuutilla Meriluoto sai puolestaan kotijoukkueen onnistuneen prässin seurauksena pelivälineen boksin sisään reilun 10 metrin päässä maalista. Haastavasta kulmasta lähti napakka veto, mutta jälleen Gnistan-vahti Koski torjui etukulmaan suuntautuneen laukauksen.

Päävalmentaja Mika Väyrynen ajoitti kaikki vaihtonsa viimeiseen 25 minuuttiin. Ensiksi 67. minuutilla Robbie Azodo korvasi Agon Sadikun ja pari kuukautta sitten PKKU:sta Klubiin siirtynyt Willem Haapiainen tuli puolestaan Daniel Rökmanin tilalle. Seitsemän minuuttia myöhemmin avauksessa olleet Rico Finnäs ja Chris James saivat siirtyä pukukopin puolelle, ja kentälle juoksivat Deni Silverio ja Henri Salomaa. Viimeinen vaihtopelaaja Kailash Bhandari puolestaan tuli Juho Lehtirannan tilalle oikeaksi puolustajaksi lopuiksi 10 minuutiksi.

Lisäajalla entiset HJK-pelaajat vielä kurittivat kasvattajaseuraansa. Jo yhden maalin viimeistellyt Omar Jama antoi loistavan pitkän syötön 10 minuuttia aiemmin vaihdosta sisään tulleelle Aleksi Lehtojuurelle. Hakan Veikkausliigajoukkueessa viime kaudella esiintynyt Lehtojuuri viimeisteli niukasti boksin sisältä tylyt loppunumerot hyvällä oikean jalan vedollaan.

Viiden maalin tappio ei jätä paljon sijaa selittelylle, vaikka muutama poissaolo rasitti Klubia. Gnistan sen sijaan voi olla iltaansa tyytyväinen. On myös syytä muistaa, että sinikeltaisen joukkueen keski-ikä on Ykkösen toiseksi alhaisin nollanelosen jälkeen. Gnistanin Suomen Cupin vastustajaksi tulee EIF. Tämän otteluparin voittaja kohtaa puolestaan puolivälierässä Kuopion Palloseuran.

Päävalmentaja Väyrynen analysoi peliä tappiosta huolimatta rauhallisesti.

– Ensiksi kaikki kunnia vastustajalle. He viimeistelivät kliinisesti sekä hyödynsivät meidän jättämiämme isoja tiloja tehokkaasti.

– Oma pelimme alkoi hyvin. Kun vastustaja tekee osuman käytännössä ensimmäisestä paikastaan, se ei luonnollisesti helpota. Pystyimme kuitenkin avausosuman jälkeen ihan hyvää esitykseen. Toisen maalin jälkeen henkinen takalukko oli jo sitten kovempi. Meidän on yksinkertaisesti pystyttävä olemaan omissa pääteemoissamme parempia. Kenttätasapainon on oltava kunnossa läpi kamppailun, ja luonnollisesti syöttöpelimme on oltava laadukkaampaa kuin mitä näimme eilen, Väyrynen kiteytti.

HJK Klubi 04 kohtaa seuravaksi KTP:n lauantaina 13. maaliskuuta Kotkassa.

HJK Klubi 04–IF Gnistan 0-5 (0-3)

6. Rony Huhtala 0-1
15. Rony Huhtala 0-2
41. Omar Jama 0-3
61. Lucas Morais 0-4
90+3 Akseli Lehtojuuri 0-5

HJK Klubi 04:n kokoonpano: Ahlblad – Lehtiranta (79. Bhandari), Mäkinen, Kytilä, Finnäs (74. Silverio) – James, Jäntti, Sadiku (67. Azodo) – Rökman (67. Haapiainen), Anini Jr, (74. Salomaa), Meriluoto