Haka jäi HJK:n jyrän alle – Martic ja Boujellab avasivat maalitilinsä

Toni Koskela: ”Boujellab toi pelaamiseemme paljon lisää.”

Manuel Marticin komea vapaapotku sinetöi Klubille 4–1-voiton.

HJK vs FC Haka 4–1

HJK jatkoi hyvää virettään ottamalla komean 4–1-kotivoiton FC Hakasta. Ottelun rakenne oli tältä kaudelta hyvinkin tuttu: Klubin hyökkäyspelaaminen käynnistyi hieman yskähdellen, ja vastustaja iski ottelun avausmaalin. HJK paransi kuitenkin peliään hetki hetkeltä ja suorastaan tyrmäsi vierailijansa toisella jaksolla.

Markku Peltoniemi - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
HJK:n pitkäaikainen, legendaarinen joukkueenjohtaja Markku Peltoniemi nimitettiin suomalaisen jalkapallon Hall of Fameen.

HJK:n alkukauden vaiva, maalinteko, oli sunnuntai-iltana muisto vain, kun Hakan verkkoa pöllytettiin neljä kertaa. Manuel Martic sekä Nassim Boujellab iskivät uransa avausmaalit Veikkausliiga-viheriöillä, ja David Browne viimeisteli kuluvan kauden ensimmäisen täysosumansa.

– Ottelun alku ei meiltä välttämättä niin huono ollut, mutta aina, kun Haka sai pallon, siitä syntyi käytännössä jotain vaarallista. Meillä oli isoja vaikeuksia sen suhteen pelin alussa. Hakan johtomaalissa meillä oli riittävästi aikaa organisoida toimintamme paremmin ja puolustaa erittäin vikkelän [Logan] Rogersonin juoksu pois siitä, kommentoi HJK:n päävalmentaja Toni Koskela hankalaa ottelun alkua.

– Haka puolusti alusta asti eri tavalla kuin monessa muussa pelissä ja vaihtoi loukkaantumisen myötä neljän linjaan. Meillä meni hetki huomata, miten heitä vastaan kannattaa hyökätä, ja mielestäni pääsimme jo ensimmäisen jakson aikana yksiin sen suhteen.

– Toisen jakson alku oli erinomainen. Boujellab toi erilaisen pelaajaprofiilin ja selkeän keskikenttäpelaajan toteuttamaan sitä ajatusta kentän täyttämisestä, joka meillä oli. Hän toi pelaamiseemme paljon lisää, ja myös tasapainomme parani. Meillä oli toisella jaksolla muutamakin paikka kaunistella lukemia.

Perparim Hetemaj - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Perparim Hetemaj

Ensimmäinen puoliaika

Vierasjoukkue Haka tuli otteluun vahvasti hyödyntämällä taitavia laitureitaan, Stavros Zarokostasia sekä Logan Rogersonia. Ensiksi mainittu pääsi laukomaan vastahyökkäyksen päätteeksi täysin vapaasti rangaistusalueen kaarelta, mutta köykäiseksi jäänyt kuti oli helppo torjuttava Conor Hazardille.

Seuraavasta tilanteesta Haka rankaisi: pallo pelattiin vastahyökkäyksessä vielä viime kaudella HJK:n organisaatiota edustaneelle Rogersonille, jonka nappisyöttö tavoitti Lee Erwinin maalin edustalta. Skottihyökkääjä ohjasi pallon tyhjään maaliin ottelun viidennellä minuutilla.

HJK ei saanut omaa hyökkäyspeliään toimimaan alkuunkaan, ja pelin ensimmäinen puolituntinen noudatti samankaltaista kaavaa. Klubi ei onnistunut hätyyttelemään pitkillä hyökkäyksillään Aatu Hakalan vartioimaa Haka-maalia, ja vierasjoukkue hyökkäsi kärkkäästi vastaan.

Klubin parhaasta paikasta vastasi Miro Tenho, joka nikkasi Santeri Hostikan antaman kulmapotkun noin viidestä metristä hieman ohi maalin.

Haka oli lähellä siirtyä johtoon 36. minuutilla, kun korkea keskitys tavoitti taka-alueelta Zarokostasin. Kreikkalaishyökkääjä jatkoi pallon vaikeasta asennosta kohti maalia, mutta Klubin onneksi pallo osui ainoastaan ylärimaan.

Bojan Radulovic, Miro Tenho - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Bojan Radulovic onnittelee Miro Tenhoa Klubin tasoitusmaalista.

HJK hyödynsi seuraavan tilanteensa, kun kotijoukkue sai noin kolmestakymmenestä metristä vapaapotkun. Murilo lähetti erinomaisen pallon Hakan linjan selustaan, ja Klubi-kapteeni Tenho kuittasi aiemmin hukatun paikkansa tuomalla kotijoukkueen tasoihin tarkalla puskullaan.

Muutamaa minuuttia myöhemmin Haka-vahti Hakala katkaisi päällään Klubin pystysyötön, ja peliväline päätyi Casper Terholle vasemmalle kaistalle. Terho haistoi tilaisuutensa ja laukoi kaukaa kohti tyhjää Haka-maalia, mutta Hakala ehti juuri ja juuri torjumaan laukauksen.

Arttu Hoskonen - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Arttu Hoskonen

Toinen puoliaika

HJK:n päävalmentaja Toni Koskela käytti tauon aikana ensimmäisen vaihtonsa, kun Nassim Boujellab tuli Terhon tilalle kymppipaikalle. Klubi tuli jälleen kerran toiselle jaksolle kuin uudestisyntyneenä ja käänsi ottelun nopeasti.

Klubin tasoitus nähtiin 50. minuutilla: väkevän ottelun pelannut Murilo punnersi kulmalipun tuntumassa väkisin vasemman jalkansa vapaaksi kahden Haka-pelaajan estelyistä huolimatta, ja brasilialaisen korkea keskitys tippui David Brownelle. Papuauusiguinealainen otti pallon kauniisti haltuun ja siirsi pallon vasempaan alakulmaan.

Kotijoukkueen kolmas maali syntyi jo seuraavalla minuutilla, kun Boujellab syötti Bojan Radulovicin hyvään vetopaikkaan boksissa. Hakala torjui serbialaisen laukauksen, ja Hakan puolustus peitti Jair Silvan laukoman paluupallon. Peliväline tippui kuitenkin Boujellabin ulottuville, ja marokkolainen puski pallon lähietäisyydeltä maaliin.

Nassim Boujellab, Santeri Hostikka - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Nassim Boujellab ja Santeri Hostikka fiilistelevät Boujellabin ensimmäistä Veikkausliiga-maalia.

57. peliminuutilla Hostikka sai tilaa noin kahdessakymmenessä metrissä, ja laitahyökkääjä päätti kokeilla maalintekoa hieman kauempaa. Hostikan laukaus oli hyvä, mutta tolppa pelasti Hakan ja Hakalan seuraavalta takaiskulta.

Kymmenisen minuuttia myöhemmin Klubi hyökkäsi nopeasti vastaan. Murilo ja Radulovic pelasivat nopeilla syötöillään Brownen puolittaiseen läpiajoon, mutta Hakala selvitti tilanteen oikea-aikaisella vastaantulollaan.

HJK suoritti triplavaihdon 72. minuutilla: Hostikka, Radulovic sekä Perparim Hetemaj jättivät kentän, ja Fabian Serrarens, Anthony Olusanya sekä Atom tulivat heidän tilalleen. Noin kymmenen minuuttia myöhemmin Koskela käytti vielä viimeisenkin vaihtonsa, kun Manuel Martic tuli puolustuslinjaan Arttu Hoskosen tilalle.

Klubi löi viimeisen naulan Hakan arkkuun 88. minuutilla: kotijoukkue sai vapaapotkun noin kolmestakymmenestä metristä, ja Martic asteli pallon taakse. Itävaltalaisen painava, matala laukaus ohitti koko pelaajamassan ja upposi vastustamattomasti aivan vasempaan alakulmaan.

Jair Silva - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Jair Silva ja koko muu joukkue kiittämässä kannattajia.
Miro Tenho - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Miro Tenho poseerasi nuorten klubilaisten kanssa ottelun päätteeksi.

HJK vs FC Haka 4–1 (1–1)
5’ Lee Erwin 0–1
39’ Miro Tenho 1–1
50’ David Browne 2–1
51’ Nassim Boujellab 3–1
88’ Manuel Martic 4–1

HJK:n kokoonpano: Conor Hazard – Arttu Hoskonen (82’ Manuel Martic), Miro Tenho, Jukka Raitala – David Browne, Perparim Hetemaj (72’ Atom), Jair Silva, Murilo – Casper Terho (46’ Nassim Boujellab), Santeri Hostikka (72’ Fabian Serrarens), Bojan Radulovic (72’ Anthony Olusanya)

Kapteeni Miro Tenho oli HJK TV:n haastattelussa heti tuoreeltaan ottelun jälkeen.