Harjoitusmannekiinien avulla lisäpotkua

NMC Termonova Oy:n toimitusjohtajan Peter Hammarbergin johdolla kehittämät mannekiinit ovat olleet Klubin harjoittelussa mukana parin kuukauden ajan. Monipuolisia harjoitusukkoja on hyödynnetty harjoituksissa eri tavoin.

– Hyökkäyskolmanneksen murtautumisessa vastustajan puolustuslinjana, vapaapotkuharjotteissa muurina, maalivahtien harjotteissa kaikenlaisina esteinä ja kaikkea muuta mitä ikinä keksimmekään, luettelee HJK:n päävalmentaja Mika Lehkosuo mannekiinien käyttötarkoituksia.

– Tekonurmelle on markkinoilla todella huonosti tarjolla tällaisiä mannekiinejä, varsinkin sellaisia mitkä pysyvät tuulessa pystyssä. Nyt meillä on käynnissä pieni tuotekehittely, kun kehitämme yhdessä Peterin kanssa tekonurmialustalle sopivaa mannekiinia. Ukkojen on oltava erittäin nopeasti liikuteltavia, mutta tarpeeksi painavia pysyäkseen pystyssä ja se on aiheuttanut vähän ongelmaa, mutta kyllä näistä on meille paljon hyötyä ollut harjoittelussamme, Lehkosuo jatkaa.

Käsipallossa vastaavanlaisia mannekiineja on ollut käytössä viimeisen vuoden aikana monella huippuseuralla, kuten viime vuonna Mestarien liigan voittaneen SG Flensburg-Handewittin akatemiassa. Ne ovat tuttuja myös Suomen maajoukkueelle.

– Idea lähti aikanaan käsipallon kautta, jonne teimme ensimmäiset prototyypit. Lähtökohtaisena ideana oli helpottaa etenkin juniorien harjoittelua ja lopulta sen kautta ukkoja tehtiin käsipalloon kolmea kokoa, eli lapsille, nuorille ja aikuisille. Käsipallon kautta saimme sitten idean lähteä työstämään harjoitusukkoa myös jalkapalloon, Hammarberg kertoo.

Jalkapalloilussa etenkin tekonurmialustalla harjoitusmannekiineille löytyy kysyntää. Luonnonnurmella esim. vapaapotkujen harjoittelu onnistuu helposti nurmeen upotettavien mannekiinien avulla. Koska tekonurmeen ei muureja voi upottaa, ovat solumuoviset harjoitusukot täydellinen ratkaisu HJK:lle, joka harjoittelee pääsääntöisesti nimenomaan tekonurmialustalla.

– Jalkapallossa ollaan vielä ihan kehittelyasteella ja HJK on ensimmäinen seura, jossa mannekiinit ovat testissä. Hyvää palautetta on tullut valmennukselta, oikeastaan ainoat ongelmat ovat olleet toistaiseksi tuulen kanssa, jonka mukaan kevyet mannekiinit meinaavat välillä lähteä, Hammarberg jatkaa.

Tuulen varuille mannekiinien painoa onkin pyritty nostamaan erilaisten painojen avulla. Tuulen kannalta haastavalla Sonera Stadiumilla ukkojen painon lisäämiselle onkin tarvetta ja hienosäätöä suoritettiin voitollisen KTP-pelin jälkeen vapun aattona.