Häviö Vaasassa pudotti HJK Klubi 04:n Ykkösen viimeiseksi

HJK Klubi 04 kärsi keskiviikkona kolmannen peräkkäisen tappionsa, kun joukkue joutui tunnustamaan Vaasan Hietalahden stadionilla paikallisen palloseuran paremmaksi maalein 2-3. Nollanelosen molemmat maalit viimeisteli Kai Meriluoto.

MIka Väyrynen - HJK Klubi 04. Photo: © MIra Lönnqvist
MIka Väyrynen

Ykkösessä pelattiin keskiviikkona täysi arkikierros. HJK Klubi 04 valahti häviönsä ansiosta sarjan jumbosijalle, kun runkosarjaa on jäljellä yksi kierros. Viimeisenä ennen keskiviikkoa ollut MuSa pelasi 1–1 tasapelin MP:n kanssa ja nousi pykälää ylemmäksi. VPS puolestaan pysyi voittonsa ansiosta mukana kärkikahinoissa. Kun sekä RoPS että TPS voittivat omat kamppailunsa, Ykkösen nousutaistelu näyttää käytävän kolmen eri puolelta Suomea tulevan palloseuran välillä.

Vaasan Hietalahden stadionilla 892 katsojan edessä käyty kamppailu oli vaihteleva. Avausjaksolla vierasjoukkue pysyi Kai Meriluodon tekemän aikaisen johtomaalin jälkeen hyvin mukana pelissä kotijoukkueen tasoituksesta huolimatta. Toinen puoliaika oli heikompi. Tunnin kieppeillä VPS:llä oli raju painostusjakso nollanelosen kenttäpäädyssä. Kesken miltei paniikin nollanelonen pääsi johtoon Meriluodon toisella osumalla. Kotijoukkue ei kuitenkaan lannistunut vaan tasoitti pian ja meni vielä johtoonkin. Lopussa nollanelonen sai muutaman vaarallisen tilanteen, mutta pisteet jäivät Hietalahteen.

HJK Klubi 04:n kokoonpano oli tuttu. Maalissa avasi Elmo Henriksson. Puolustuslinjan muodostivat vasemmalta Juho Lehtiranta, toppariparina Patrik Raitanen ja Baba Mensah, oikeana puolustajana Kalle Wallius. Keskikentän kolmikon muodostivat Didí, kapteeni Saku Heiskanen ja Johannes Yli-Kokko. Vasenta laitaa miehitti tuttuun tapaan joukkueen kauden paras maalintekijä Samuel Anini Jr., oikealla aloitti Agon Sadiku sekä kärjessä Kai Meriluoto.

Nollanelonen sai otteluun unelma-alun; heti ensimmäisellä minuutilla VPS-toppari Marcus Moses menetti huolimattomasti pelivälineen keskiympyrän tienoilla prässänneelle Kai Meriluodolle. Tämä pääsi puolesta kentästä puolittain läpi. Toinen toppari Samuel Lindeman epäröi hiukan, ja näin Meriluoto pääsi etenemään vapaasti boksin sisälle. Kotijoukkueen maalivahti Teppo Marttinen tuli hiukan vastaan mutta oli aika huonosti sijoittunut. Näin oikeaan takakulmaan jäi paljon tilaa. Sinne Meriluoto myös sijoitti pallon varmasti vasurillaan; 0-1.

VPS ei kuitenkaan lannistunut synkästä alusta, vaan joukkue pääsi aika nopeasti peliin kiinni. Kolmannella minuutilla nollanelosen toppari Baba Mensah kävi omassa päädyssä tiukkaa taistelua kotijoukkueen jamaikalaiskärjen Steven Morriseyn kanssa. Ottelun päätuomari Jani Laaksonen katsoi Mensahin käyttäneen vääriä otteita varoituksen veroisesti. 8. minuutilla ex-HJK:n pelaaja Joonas Vahtera ohjasi vaarallisesta paikasta ohi Samba Sillahin hyvästä keskityksestä. Vajaan parinkymmenen minuutin kohdalla Morrisey eteni vaarallisesti nollanelosen boksin sisään, mutta nollanelosen toppari Patrik Raitanen esti häntä niin hyvin, että jamaikalaisen vasemman jalan laukaus jäi vaarattomaksi. Hiukan myöhemmin Ykkösen kaikkien aikojen paras maalintekijä Kalle Multanen pääsi puskemaan läheltä maalia Sebastian Strandvallin hyvästä keskityksestä mutta päin HJK-vahti Elmo Henrikssonia.

Reilun puolen tunnin kohdalla kotijoukkueen ote kiihtyi; ensiksi Morrisey laukoi terävästi boksin rajalta, mutta veto suuntautui kohti Henrikssonia, joka torjui varmasti. Seuraavaksi Aleksi Pahkasalo koetti yllättää HJK-vahdin komealla volleyllä reilusta 20 metristä. Viuhuva ”putoava lehti” ylitti nollanelosen onneksi yläriman niukasti. Heti perään kotijoukkue tuli tasoihin. Kalle Walliuksen syöttö taaksepäin oikealla laidalla Patrik Raitaselle jäi lyhyeksi. Joonas Vahteraehti väliin, kuljetti boksin sisälle ja antoi kovan, matalan keskityksen HJK-maalille. Elmo Henriksson sai ahdistettuna jalkansa väliin, mutta paluupallo kimposi suoraan Samba Sillahille, joka pisti pallon verkkoon ohi maassa maanneen Henrikssonin.

Avausjakson viime hetket VPS piti palloa enemmän. HJK Klubi 04:n ainoa puolittainen tilanne tuli 41. minuutilla, kun Samuel Anini Jr. yritti sijoitusta boksin rajan tuntumasta kohti takakulmaa. Veto suuntautui kuitenkin reilusti ohi ja yli. Loppuminuuttien ainoaksi tilastotapahtumaksi jäi Marcus Mosesin varoitus Meriluodon kaatamisesta pari minuuttia ennen varsinaisen peliajan päättymistä. Näin tauolle mentiin tasalukemissa.

Tauolla nollanelosen päävalmentaja Mika Väyrynen vaihtoi Agon Sadikun tilalle Robbie Azodon. Avausmaalin tekijä Kai Meriluoto pääsi taas heti ensimmäisellä minuutilla hyvään vetopaikkaan reilusta 16 metristä. Tällä kertaa vasemman jalan laukaus kuitenkin meni reilusti ohi. Pari minuuttia myöhemmin HJK-kärjellä oli vielä parempi tilaisuus; hän pääsi murtautumaan vasemmalta puolittain läpi rangaistusalueen sisälle. Meriluoto harhautti hienosti Miika Niemen ja sai oikean jalkansa vapaaksi. VPS:n maalivahti Teppo Marttinen tuli kuitenkin oivasti vastaan ja torjui Meriluodon sijoitusyrityksen.

Muuten toisen puoliajan ensimmäinen vartti mentiin hiukan kotijoukkueen merkeissä. Toki nollanelosellakin oli puolittaiset paikkansa; Samuel Aninin veto 53. minuutilla ja Saku Heiskasen yritys pienestä kulmasta viisi minuuttia myöhemmin. Reilun tunnin kohdalla VPS:n paine Klubin päädyssä kuitenkin kiristyi. Ajoittain nollanelosen puolustuksella oli jopa pientä paniikkia. Ensiksi 59. minuutilla Kalle Multasella oli hyvä paikka Samba Sillahin pitkästä keskityksestä, mutta ohjaus meni hiukan takatolpasta ohi. Seuraavaksi Aleksi Pahkasalo tulitti keskeltä reilusta 20 metristä. Veto suuntautui kohti Henrikssonia mutta oli niin kova, että tällä oli vaikeuksia saada peliväline hyppysiinsä. Heti perään Kalle Multanen pääsi vapauttamaan Morriseyn nollanelosen epäonnistuneen maalipotkun jälkeen läpiajoon; Henrikssonin hyvä vastaantulo esti kuitenkin kotijoukkueen johto-osuman. Lopuksi tasoitusmaalin tekijä Samba Sillah pääsi vielä yrittämään illan toista osumaa, mutta jälleen Henriksson torjui.

Kotijoukkueen maali roikkui kliseenmukaisesti ilmassa. Maali myös tuli, mutta se tehtiin vastakkaiseen päätyyn. Kesken VPS:n painostuksen Johannes Yli-Kokko purki painetta pitkällä syötöllä vasempaan laitaan. Samuel Anini Jr. ehti pelivälineeseen ensimmäisenä ja pääsi läpiajoon puolesta kentästä. Samba Sillah ja alas jäänyt Steven Morrisey saivat Aninin kiinni tämän päästessä boksin sisälle. Anini kuitenkin ”puikotti” ryntäävän Sillahin ja pääsi laukaisuetäisyydelle. Silloin Morrisey työnsi Aninia selästä. Päätuomari Jani Laaksonen oli hyvällä näköetäisyydellä ja tuomitsi tilanteesta rangaistuspotkun. Pallon asetti pilkulle avausmaalin tehnyt Kai Meriluoto; napakka sijoitus vasempaan alanurkkaan. Vaikka maalivahti Teppo Marttinen oli vedossa aika hyvin mukana, se oli niin voimakas, että Marttinen ei ehtinyt saada raajojaan väliin. Osuma oli Meriluodon kauden viides maali Ykkösessä.

Heti maalin jälkeen Mika Väyrynen vaihtoi Tommi Jäntin keskikentälle Johannes Yli-Kokon tilalle. Kotijoukkue ei lamaantunut nollanelosen johdosta vaan lähti määrätietoisesti hakemaan tasoitusta; paine siirtyi vahvasti HJK-päätyyn. 72. minuutilla Morrisey sai pelivälineen täysin vapaana HJK:n puolustuslinjan edessä. Jamaikalaishyökkääjä antoi maukkaan syötön HJK:n boksin sisään nollanelosen puolustuslinjan selustaan juosseelle Vahteralle, joka jatkoi päädystä takaviistoon keskelle Aleksi Pahkasalolle. Tämä viimeisteli varmasti viidestä metristä. Koulumaali.

Kotijoukkue ei tyytynyt tähän. 10 minuuttia ennen varsinaisen peliajan päättymistä syntyi kamppailun voitto-osuma. Vaasalaisilla oli pitkä pallonhallintajakso. Nyt oli Pahkasalon vuoro toimia maaliin johtaneen hyökkäyksen käynnistäjänä. Hän sai keskellä pallon haltuunsa 25 metriä nollanelosen maalista ja löysi kauniilla ”roikkupallolla” maalivahdin alueen vasemman reunan tienoilla täysin vapaana olleen Sillahin. Tämä puolestaan lähetti pallon hyvän haltuunoton jälkeen maalivahdinalueen vastakkaiselle puolelle, jossa Sebastian Strandvall oli täysin vapaana. VPS-legendalla puolestaan oli aikaa ottaa peliväline haltuun ja laukoa se voimalla HJK-maalin etualakulmaan. Toinen koulumaali.

Väyrynen yritti herättää joukkuettaan viimeisellä vaihdolla; 84. minuutilla Daniel Rökman tuli kentälle Kalle Walliuksen tilalle. Aivan pelin lopussa HJK Klubi 04 sai aikaiseksi pienen takaa-ajon. Lisäajalla ylös noussut maalivahti Elmo Henriksson pääsi kokeilemaan Aninin hyvästä keskityksestä päällään takatolpan alueelta, mutta tällä kertaa pusku suuntautui hiukan ohi. Näin peli päättyi kotijoukkueen ansaittuun maalin voittoon.

Nollanelosen päävalmentaja Mika Väyrynen ei selitellyt pelin jälkeen.

– Iso pettymys. Yksi kauden heikoimmista esityksistämme. Täysin ansaittu tappio. Totesin pelin jälkeen kollega Nuorelalle, että tasapelikin olisi ollut ryöstö.

– Meille tuli paljon teknisiä virheitä ihan perussuorituksissakin. Nämä johtivat huonoihin ratkaisuihin esimerkiksi, kun avasimme peliä. Kun vastustaja sai lisäksi varsinkin toisella jaksolla painettua pelin meidän päähämme, olimme suurissa vaikeuksissa, Väyrynen analysoi.

HJK Klubi 04:n seuraava peli on sunnuntaina 19.9. klo 16.00 Bolt Arenalla Turun Palloseuraa vastaan.

VPS vs HJK Klubi 04 3-2 (1-1)

1′ Kai Meriluoto 0-1
37′ Samba Sillah 1-1
68′ Kai Meriluoto 1-2 rp.
72′ Aleksi Pahkasalo 2-2
80′ Sebastian Strandvall 3–2

HJK Klubi 04:n kokoonpano: Henriksson – Lehtiranta, Mensah, Raitanen, Wallius (84. Rökman) – Heiskanen (k.), Didí, Yli-Kokko (69. Jäntti) – Anini Jr., Sadiku (46. Azodo), Meriluoto