Hetemaj kentällä HJK:n kotipelissä perjantaina!

HJK:n perjantaisessa kotipelissä IFK Mariehamnia vastaan kentällä nähdään yhden Suomen kuuluisimmista jalkapalloperheistä vesa. Kauppatieteitä Suomessa, Ruotsissa ja Englannissa opiskellut Fatbardhe Hetemaj tulee lukemaan julistuksen syrjintää vastaan ja nostamaan yhdessä pelaajien kanssa punaisen kortin rasismille. Hetemajn perhe saapui Suomeen vuonna 1992 pakoon Kosovon albaaneja vastaan kohdistunutta sortoa. Fartbardhen veljet Mehmet ja Perparim ovat ammattilaisjalkapalloilijoita, jotka ovat pelanneet myös HJK:n paidassa.

Suomen monikulttuurinen liikuntaliitto Fimu käynnisti syrjinnänvastaisen Punainen kortti rasismille -kampanjan jalkapallokentillä Suomessa 10 vuotta sitten. Kampanjan tavoitteena on edistää syrjinnän- ja rasisminvastaista viestiä liikunnassa ja urheilussa erityisesti jalkapallokentillä. Tällä kaudella tärkein yhteistyön muoto on ollut rasisminvastaiset ottelutapahtumat Veikkausliiga-peleissä.

Punainen kortti rasismille -kampanja Suomessa on osa Euroopan-laajuista Show Racism the Red Card -kampanjaa, jota paikalliset liikunta- ja suvaitsevaisuusjärjestöt toteuttavat erityisesti koulutuksen keinoin useissa Euroopan maissa. Show Racism the Red Card -kampanja alkoi Englannissa 1996 vastalauseena rasistisille tapahtumille jalkapallokentillä. Sittemmin myös Euroopan Jalkapalloliitto UEFA on ajanut kampanjaa Euroopassa.

Fimu on rekisteröinyt Punainen kortti rasismille -kampanjan tavaramerkikseen Suomessa. Vuodesta 2013 alkaen Fimu kehittää kampanjassa uusia toiminnan muotoja yhteistyökumppaneiden kanssa. Tavoitteena on saada rasisminvastainen toiminta kaikkiin urheilu- ja liikuntalajeihin.