Historiaa: HJK – APOEL FC

 HJK europeleissä

HJK EUROPELEISSÄ:

38 – 15 – 60

KOTIKENTÄLLÄ:

28 – 10 – 19

VIERASKENTÄLLÄ:

10 – 5 – 41

MAALIERO:

132 – 212

Thrylos:

HJK:n vastustaja Mestarien liigan kolmannella karsintakierroksella on Kyproksen suurin ja suosituin seura. APOEL FC on voittanut kotimaansa mestaruuden yhteensä huikeat 23 kertaa ja on ylivoimaisesti menestynein saaren seuroista myös Euroopan kentillä, ansaiten lempinimen ”Thrylos”, legenda. Suurimmat sankaritekonsa joukkue on tehnyt viime vuosina. Kausilla 2009-10 ja 2011-12 APOEL osallistui Mestarien liigan lohkovaiheeseen, ja jälkimmäisellä kerralla raivasi tiensä unohtumattomasti aina kilpailun puolivälieriin saakka, jossa Real Madrid osoittautui kuitenkin liian vahvaksi. Viime kauden päätteeksi APOEL saavutti historiallisen triplan nappaamalla nimiinsä Kyproksen kaikki kolme kotimaista kilpailua.

Vanha tuttu:

Kyproksen jalkapallo on ottanut valtavia harppauksia eteenpäin viimeisten vuosikymmenten aikana ja maan suurseurat kamppailevat nykyään tasaväkisesti Euroopan suurimpien seurojen kanssa. Toisin oli viime vuosituhannella. Vielä 90-luvulle asti suurin osa joukkueista ei koostunut ammattipelaajista ja kyproslaiset toimivat Euroopan seurakilpailuissa lähinnä heittopusseina.

APOELia pidettiinkin hyvänä arpana, kun HJK sai sen vastaan Euroopan Cupissa vuonna 1986. Pohjoisirlantilaisen Tommy Cassidyn valmentama joukkue osoittautui kuitenkin vaikeaksi palaksi purtavaa. APOEL otti kotikentällään 1-0 -voiton kiistanalaisella rangaistuspotkulla ja siirsi ratkaisun Helsinkiin. Pallo pomppi Olympiastadionilla epäonnekkaasti ja Klubin hurja kiri ei auttanut. 3-2 -voitto oli yhtä tyhjän kanssa, sillä kyproslaiset jatkoivat vierasmaalisäännöllä. Myöhemmin APOELin valmentaja ja joukkueessa pelanneet britit ovat väittäneet tuomarin olleen ensimmäisessä osaottelussa lahjottu.

80-luvulla tulos oli Suomen mestarille valtava pettymys. Nyt asetelmat ovat tavallaan kääntyneet päälaelleen ja lähivuosina Euroopan kentillä mainetta niittänyt APOEL lähtee pariin ennakkosuosikkina. Toivoa sopii, että altavastaajan asema sopii myös Klubille.

Manduca:

APOELin joukkueen riveistä pilkottaa tuttu kasvo. Brasilialainen hyökkääjä Gustavo Manduca edusti 18-vuotiaana kloppina Klubia vuosina 1998-99, edellisen Mestarien liigan visiitin aikaan. Nuori mies ei silloin kuulunut joukkueen avainpelaajiin, vaikka lahjakkuus paistoikin brassista. Kun peliaikaa ei irronnut Helsingissä, lähti Manduca etsimään onneaan Portugaliin. Ura urkenikin komeasti ja maalinsylkijä päätyi Portugalin ja Kreikan kautta lopulta APOELin paitaan vuonna 2010. Hän on noussut vuosien varrella kyproslaisten avainpelaajaksi ja edessä onkin iloisen jälleennäkemisen lisäksi myös vaativa haaste.

Vaativa, vaan ei mahdoton:

Ensimmäisen osaottelun tasatuloksen jälkeen APOELia pidetään suosikkina jatkamaan otteluparista monien silmissä kotietunsa vuoksi. 37 voitostaan europeleissä HJK on napannut ainoastaan 10 vieraissa. Yhteensä 56 vieraspelissä vastustaja on juhlinut ottelun päätteeksi murheelliset 41 kertaa. Kotonaan HJK taas on kyennyt voittoihin Euroopan suurseurojakin vastaan. Esimerkiksi Liverpool, Schalke ja Porto ovat joutuneet nöyrtymään Helsingissä.

Liikaa tilastoihin ei kuitenkaan kannata tuijottaa. Klubin viimeksi edetessä Mestarien liigan lohkovaiheeseen vuonna 1998 tapahtui ratkaisu Metziä vastaan nimenomaan vieraskentällä. APOEL tunnetaan vahvana kotijoukkueena, mutta toivoa antaa myös kyproslaisten saldo viime vuosilta. Viime vuonna slovenialainen Maribor pudotti APOELin Nikosiassa vierasmaalisäännöllä ja belgialainen Zulte Waregem haki 2-1 -voiton GSP Stadiumilta Eurooppa liigan playoff-vaihessa. Toissa vuonna APOELin tie Eurooppa liigassa taas pysähtyi 1-3 -tappioon kotikentällä azerbaidzhanilaista Neftchi Bakua vastaan.

Talismaanit:

Kaksi pelaajaa on ylitse muiden HJK:n euromaaleja laskettaessa. Kuusi osumaa Klubin paidassa europeleissä ovat viimeistelleet nykyinen päävalmentaja Mika Lehkosuo ja Mika Kottila. Joukkueen tämänhetkisistä pelaajista maaleja ovat paukuttaneet Rasmus Schüller (3), Demba Savage (3), Sebastian Sorsa (2), Mika Väyrynen, Valtteri Moren ja Robin Lod. Ei sovi unohtaa myöskään joukkueenjohtaja Markku Peltoniemeä, jolla on tilillään kaksi euro-osumaa.

Mukana ei ole vuoden 1995 Intertoto Cupin maalintekijöitä. 

 

APOEL FC – HJK keskiviikkona 6.8. kello 19.30 GSP Stadiumilla Nikosiassa, Kyproksella.