Historiaa: HJK – FC Lahti

 HJK – FC Lahti

OTTELUT VEIKKAUSLIIGASSA: 

18 – 9 – 8
HJK:N KOTIKENTÄLLÄ:
8 – 6 – 4
FC LAHDEN KOTIKENTÄLLÄ:
10 – 3 – 4
TEHDYT MAALIT: 46 – 28

Perinteet velvoittavat:

HJK ja FC Lahti ovat olleet viimeiset vuosikymmenet pääsarjan hurjimpia kiistakumppaneita. Seurojen kannattajien välillä ei juurikaan rakkautta ole, eikä kyseessä suinkaan ole sattuma. Helsinkiläisen ja lahtelaisen jalkapallon tulikivenkatkuisen suhteen juuret ovat syvällä.

FC Lahti perustettiin vuonna 1996 kahden lahtelaisen jalkapallon suuren, FC Kuuysin ja Lahden Reippaan, fuusiossa. Molemmat ovat Klubille vanhoja tuttuja. Reippaan kanssa HJK taisteli usein kirkkaimmista mitaleista 60- ja 70- luvulla. Kuusysiä vastaan Klubi taas kävi veristä taistelua Suomen jalkapallovaltikasta voittaen mestaruuden vuorotellen vuodesta 1984 vuoteen 1992.

Kauniita muistoja ja karvasta kalkkia:

Kauden 2012 päätteeksi HJK pääsi juhlimaan käytännössä varmistunutta Suomen mestaruutta Antti Muurisen viimeisessä kotiottelussa Klubin päävalmentaja juurikin FC Lahtea vastaan. Berat Sadikin ja Demba Savagen maalit veivät HJK:n 2-0 -voittoon ja kannattajat jättivät haikeat hyvästit Muuriselle ”Sexy Football” -huutojen kaikuessa Töölön illassa. Hyviä muistoja on myös Lahdesta. Vuonna 2002 HJK tempaisi ratkaisevan tuntuiselle karkumatkalle sarjassa murskaamalla vieraskentällä FC Lahden 5-0 -lukemin kahden hujopin, Toni Kallion ja Mika Kottilan, osuessa kahdesti.

Vähemmän riemukkaissa tunnelmissa päätettiin kausi 2008. Klubilla oli kamppailussa pronssimitaleista kahden pisteen etumatka Lahteen, joka saapui Helsinkiin sarjan viimeisellä kierroksella. Tasapeli olisi riittänyt HJK:lle, mutta Lahti käänsi ottelun toisella puoliajalla saatuaan Jari Litmasen kentälle. Drilon Shalan maali upotti lopulta Klubin ja lahtelaiset pääsivät juhlimaan seuran ensimmäistä mitalisijaa Sonera Stadiumilla.

Maalirohmut:

Kaksi miestä on onnistunut tekemään maalin molempien joukkueiden paidassa toista vastaan. Legendaariset maalitykit Rafael ja Mika Kottila ovat molemmat osuneet kummankin joukkueen riveissä, ja Rafael on kärjessä keskinäisten otteluiden maalitilastossa kuudella osumallaan. 

Mika Väyrysellä on keskiviikkona mahdollisuus liittyä joukkoon. ”Väykkä” ratkaisi kaudella 2000 joukkueiden keskinäisen kohtaamisen iskemällä Lahden paidassa 1-0 -voittomaalin Klubin verkkoon.

Poimintoja molemmissa joukkueissa pelanneista:

Jari Litmanen, Rafael, Mika Kottila, Mika Väyrynen, Berat Sadik, Pyry Kärkkäinen, Mikko Hauhia, Ismo Lius, Ville Taulo, Timo Marjamaa.

Antti Muurinen on valmentanut molempia joukkueita. 

 

FC Lahti – HJK torstaina 25.9. kello 18.30 alkaen Lahden Kisapuistossa.