Historiaa: HJK – IFK MariehamnHJK – IFK Mariehamn

OTTELUT VEIKKAUSLIIGASSA: 

14 – 7 – 2
HJK:N KOTIKENTÄLLÄ:
8 – 4 – 0
IFK:N KOTIKENTÄLLÄ:
6 – 3 – 2
TEHDYT MAALIT: 44 – 14

Pitkä tie pääsarjaan:

IFK Mariehamn perustettiin vuonna 1919 ja sen jalkapallojaosto aloitti toimintansa 30-luvun puolivälissä. Suomalaisiin jalkapallosarjoihin seura osallistui ensimmäistä kertaa vuonna 1945 ja pelasi kolmannessa ja neljännessä divisioonassa 70-luvulle asti, jolloin se aloitti kapuamisen kohti pääsarjaa. 

Kauden 2004 päätteeksi IFK Mariehamn sijoittui toiseksi Ykkösessä ja pääsi kamppailemaan noususta Veikkausliigaan karsintaotteluissa FC Jazzia vastaan. HJK:ssakin lainalla pelannut David Carlsson upotti porilaiset kahdella osumalla vierasottelussa ja vuodesta 2005 eteenpäin IFK Mariehamn on pelannut Veikkausliigaa.

Kotitaika:

Maarianhaminalaisten noustua pääsarjaan ensimmäistä kertaa kaudeksi 2005 HJK ja IFK Mariehamn ovat kohdanneet yhteensä 22 kertaa Veikkausliigassa. Vain kaksi otteluista on päättynyt saarelaisten voittoon ja Sonera Stadiumilla IFK Mariehamn ei ole juhlinut vielä kertaakaan. Kolme ensimmäistä taistelua Helsingissä päättyi pisteiden tasaamiseen, mutta sen jälkeen HJK on napannut voiton kahdeksan kertaa kahdeksasta ottelusta.

Ainoat voittonsa Klubista IFK onkin napannut Maarianhaminassa vuosina 2011 ja 2012. Viime vuonna HJK ei saarella horjunut, vaan lähti kotimatkalle 5-0 -voitto taskussaan.

Pohjanpalo:

Lähelle voittoa Helsingissä IFK pääsi vuoden 2012 avauskamppailussa. Vielä 20 minuuttia ennen ottelun loppua vieraat johtivat peliä 1-0, mutta sitten esiin astui Joel Pohjanpalo. Pohjanpalo puski ensin liigauransa ensimmäisellä osumalla tasoituksen, sitten heti perään johtomaalin vasemmalla jalallaan ja lopulta viimeisteli vielä hattutempun oikeallaan.

Pohjanpalo toisti tempun viime kaudella iskemällä kolme maalia Maarianhaminassa Klubin tuodessa pisteet Helsinkiin 5-0 -voitolla.

Maalitykit:

Pohjanpalon lisäksi HJK:sta hattutempussa IFK Mariehamnia vastaan on onnistunut Paulus Roiha, joka paukutti kolme maalia kauden 2008 4-0 -voitosssa. Eniten kertoja Klubista verkkoja IFK:ta vastaan on kuitenkin heiluttanut Juho Mäkelä, jonka tilille on kirjattu peräti kahdeksan onnistumista. 

IFK Mariehamnilla onnistumisia on vähemmän. Pallo on uponnut Klubin verkkoon vain 12 kertaa joukkueen Veikkausliigataipaleen aikana. Eniten maaleja Klubia vastaan on iskenyt nigerialainen Echiabhi Okodugha (3), muita onnistujia ovat olleet Aleksei Kangaskolkka (2) ja David Carlsson (2). 

HJK – IFK Mariehamn sunnuntaina 21.9. kello 18.30 Sonera Stadiumilla. OSTA LIPUT ENNAKKOON tai katso suora lähetys HJK TV:stä.