Historiaa: HJK – KuPS

HJK – KuPS

Ottelut Veikkausliigassa:
26 – 8 – 4
HJK:n kotikentällä:
13 – 4 – 3
KuPS:n kotikentällä:
13 – 4 – 1
Tehdyt maalit:  86 – 26

 

Pitkä naatinto: 

Vastakkain perjantaina ovat yhdet perinteikkäimmistä suomalaisseuroista. Vuonna 1923 perustettu Kuopion Palloseura käytti alunperin itsestään lyhennettä KPS, joka kuitenkin vaihdettiin vuonna 1935 jotta vältettäisiin sekaannuksia muiden samoin lyhennettyjen seurojen kanssa. Samalla vaihtuivat pelipaidat mustavihreistä raitapaidoista nykyisiksi keltaisen värisiksi.
KuPS piti hallussaan pisimpään pääsarjatasolla pelanneen joukkueen (44 kautta, 1949-1992) ennätystä vuoteen 2008 asti, jolloin Klubi tuli ohi. Tänä vuonna HJK aloitti jo 51. peräkkäisen kautensa pääsarjatasolla.

Kulttuurikaupunki:

Kuopion ensimmäinen pääsarjaseura oli vuonna 1937 Mestaruussarjaan noussut Kuopion Pallo-Toverit (myöhemmin Koparit), joka oli 30-luvun alussa erkaantunut silloisesta KPS:stä sisäisten ristiriitojen vuoksi. Sotien jälkeen KuPS nappasi Savon jalkapallovaltikan haltuunsa, eikä ole siitä sen koommin juurikaan luopunut. 
Kuopiolainen jalkapallo on vuosien saatossa tullut tunnetuksi tyylikkäästä pelitavastaan ja ”Elä laakase, naatitaan” -asenteestaan. Se on Helsingin lisäksi ainoa kaupunki, josta on yhtä aikaa tullut kolme pääsarjaseuraa (KuPS, Koparit ja Elo vuonna 1982).

Sudeettisavolaiset:

Helsinki on vaikea paikka vieraille, mutta KuPS:lla on Stadista myös hyviä muistoja. Se on voittanut Suomen mestaruuden historiassaan viidesti (1956, 1958, 1966, 1974, 1976), ja peräti kolme mestaruuksista on ratkennut Olympiastadionilla. Kaksi ensimmäistä mestaruuttaan KuPS ratkaisi kaatamalla HPS:n Helsingissä, vuonna 1974 Klubi kärsi mestaruuden ratkaisseessa pelissä kirvelevän 2-4 -tappion kotikentällään. Myös molemmat Suomen Cupin voittonsa kuopiolaiset ovat saavuttaneet Helsingissä.

Aulis:

Huhtikuussa menehtynyt Aulis Rytkönen on yksi molempien seurojen suurista sankareista. KuPSissa uransa aloittanut Rytkönen oli mukana nostamassa kuopiolaisia ensimmäistä kertaa pääsarjaan vuonna 1947 ja vei maaleillaan seuran aina hopealle asti ennen siirtoaan ensimmäiseksi suomalaiseksi jalkapalloammattilaiseksi Toulouseen. 
Ranskasta ”Monsieur Magic” saapui Helsinkiin HJK:n pelaajavalmentajaksi vuonna 1960 ja nosti vuonna 1964 Klubin Suomen mestariksi ensimmäistä kertaa lähes 30 vuoteen.

Ispi ja Mäksä:

HJK:n paidassa eniten Veikkausliigamaaleja kuopiolaisten verkkoon on mättänyt tuttu tehokaksikko Ismo Lius ja Juho Mäkelä, joilla molemmilla on nimissään kuusi osumaa. Hattutempuilla KuPS:ia ovat kurittaneet Lius (1992), Akseli Pelvas (2012) ja viime vuoden viimeisessä ottelussa kolmesti osunut Mikael Forssell. KuPS:n paidassa parhaiten Klubia vastaan Veikkausliigassa on osunut Jukka Turunen viidellä maalilla. 

Poimintoja molempia joukkueita edustaneista pelaajista:

Aulis Rytkönen, Pertti Nissinen, Medo, Markku Hyvärinen, Dawda Bah, Berat Sadik.
 
KuPS – HJK perjantaina 12.9. kello 18.30 Sonera Stadiumilla. Ottelun lipputulot lyhentämättöminä Aulis Rytkönen -rahastoon. OSTA LIPUT ENNAKKOON.
Suora lähetys ottelusta: HJK TV Live