Historiaa: HJK – SK Rapid Wien HJK europeleissä

HJK EUROPELEISSÄ:
39 – 15 – 61
KOTIKENTÄLLÄ:
29 – 10 – 19
VIERASKENTÄLLÄ:
10 – 5 – 42
MAALIERO:
134 – 215

Rapidgeist:

HJK:n vastustaja Eurooppa liigan play-off -kierroksella on yksi maanosan harvoista Klubia enemmän kotimaansa mestaruuksia kahmineista joukkueista. Vuonna 1899 perustettu, huikeat 32 Itävallan mestaruutta (ja yhden Saksan mestaruuden vuonna 1941) voittanut SK Rapid Wien tunnetaan taistelevasta luonteestaan ja periksiantamattomasta asenteestaan, ”Rapidgeistista”. Joukkueen kannattajat ovat jo sadan vuoden ajan aloittaneet tilanteesta riippumatta ottelun viimeisen vartin alkaessa myrskyisän taputuksen, joka kertoo ”Rapidviertelstunden” alkamisesta. Valkovihreän ryhmän uskotaankin olevan erityisen lahjakas kääntämään toivottomilta näyttäneet tilanteet päälaelleen ”Rapid-varttinsa” aikana.

Viimeiset vuosikymmenet Rapid Wien on roikkunut Itävallan kärkikahinoissa, mutta kirkkaimpiin mitaleihin se on päässyt kiinni vain muutaman kerran. Edellisen kerran perinteikäs seura juhli mestaruutta kaudella 2007-2008. Kulunut kausi päättyi toiseen sijaan maan jalkapallokenttiä viime vuosina hallinneen Red Bull Salzburgin takana.

Rutinoitunut:

Menestystä Rapid Wien on niittänyt myös Euroopan kentillä. Kahdesti joukkue on raivannut itsensä Cup voittajien Cupin finaaliin (1985, 1996), mutta molemmilla kerroilla vastustaja (Everton ja Paris Saint-Germain) on vienyt pidemmän korren. Edellinen visiitti Mestarien liigassa ajoittuu vuodelle 2005-2006, jolloin jatkopaikkaa alkulohkosta ei heltynyt. Parhaimmillaan Rapid on käynyt silloisen Euroopan Cupin välierissä asti.

Nyt Rapid hakee kolmatta peräkkäistä paikkaansa Eurooppa liigan lohkovaiheessa. Kahtena edellisenä vuotena joukkue on selvittänyt tiensä play-off -vaiheen läpi. Viime vuonna matkalla kaatuivat kreikkalainen Asteras Tripoli ja georgialainen Dila Gori. Lohkovaiheesta jatkopaikkaa ei ole vielä irronnut neljästä yrityksestä huolimatta.

”Mika”:

Pienen edun HJK:lle torstain ottelussa tuo, että puolustuksen lukko Markus Heikkinen tuntee wieniläisseuran kuin omat taskunsa. Kuuden vuoden ajan joukkueessa pelannut ”Mako” on rakastettu hahmo Rapidissa, olihan hän avainroolissa seuran edellisessä taipaleessa mestaruuteen vuosina 2007-2008. Itävallassa Heikkinen tunnetaan tosin lempinimellä ”Mika”, formulakuski Häkkisen mukaan.

Heikkinen palasi täksi kaudeksi Klubiin yli kymmenen vuoden poissaolon jälkeen. Odotettavissa onkin riemukas jälleennäkeminen, ainakin kunnes Heikkinen ensimmäisen kerran taklaa pallon pois wieniläisiltä.

Talismaanit:

Kaksi pelaajaa on ylitse muiden HJK:n euromaaleja laskettaessa. Kuusi osumaa Klubin paidassa europeleissä ovat viimeistelleet nykyinen päävalmentaja Mika Lehkosuo ja Mika Kottila. Joukkueen tämänhetkisistä pelaajista maaleja ovat paukuttaneet Rasmus Schüller (3), Demba Savage (3), Sebastian Sorsa (2), Mika Väyrynen (2), Robin Lod (2) ja Valtteri Moren. Ei sovi unohtaa myöskään joukkueenjohtaja Markku Peltoniemeä, jolla on tilillään kaksi euro-osumaa.

Mukana ei ole vuoden 1995 Intertoto Cupin maalintekijöitä. 

 

Eurooppa liigan play-off -kierroksen toinen osaottelu SK Rapid Wien – HJK torstaina 28.8. kello 21.30 (Suomen aikaa) Ernst Happel -stadionilla Wienissä. Ottelun voit katsoa suorana lähetyksenä YLE TV2:lta.