Historiallinen temppu! HJK:n nuoret tähdet jyräsivät Malmön UEFA Youth Leaguessa

Tulos petasi Klubille loistavat saumat historialliseen UEFA Youth Leaguen jatkopaikkaan. Otteluparin voittaja ratkaistaan Bolt Arenalla keskiviikkona 25. lokakuuta.

David Ezeh laukoi kaksi maalia.

Malmö FF Youth vs HJK Youth 1–4 (0–3)
2’ David Ezeh 0–1
40’ Liam Möller 0–2
43’ David Ezeh 0–3 rp
47’ Ville Vuorinen 0–4
90+5’ Daly Tempelaar 1–4

HJK:n nuoret nappasivat todella tukevan otteen UEFA Youth Leaguen jatkopaikasta, kun joukkue kaatoi Ruotsin suurimpiin seuroihin kuuluvan Malmö FF:n alle 19-vuotiaiden joukkueen vieraskentällä maalein 4–1. Pelkkä voitto itsessään oli historiallinen, sillä yksikään suomalaisjoukkue ei ole aiemmin voittanut UEFA Youth leaguen ottelua. Lisäksi HJK:lla on erinomainen mahdollisuus edetä ensimmäiseltä kierrokselta jatkoon – niin ikään historian ensimmäisenä suomalaisjoukkueena.

Otteluparin ratkaiseva toinen osaottelu pelataan Bolt Arenalla keskiviikkona 25. lokakuuta. Otteluparin voittaja kohtaa Youth Leaguen toisella kierroksella voittajan parista Lech Poznán (Puola) – FC Nantes (Ranska). Häviävän osapuolen pelit Youth Leaguessa ovat puolestaan pelatut.

HJK:n voitokas ryhmä taustoineen.

HJK lähti otteluun Kakkosen peleistä tutulla 4–1–4–1-formaatiolla, jossa Matias Ritari pelasi keskikentän pohjalla suojaten kahta topparia, jotka olivat tänään Kaius Simojoki sekä B-junioreista nostettu Jere Kari. Loput pelaajat olivatkin Nollanelosesta tuttuja, kun laitapakkeina pelasivat Santeri Silander sekä William Grönblom, ja Ritarin yläpuolella urakoivat Aaro Toivonen sekä Liam Möller. Yksinäisenä kärkenä viiletti David Ezeh, joka sai tulitukea laidoilla pelanneilta Kaius Hardénilta sekä Ville Vuoriselta.

Klubi aloitti ottelun räväkästi. Peliä ei ollut takana vielä minuuttiakaan, kun joukkuetta kipparoinut Vuorinen pääsi vasemmalla ohi vartijastaan, joka joutui rikkomaan. Sivuvapaapotku tuotti tulokseksi kulman, jonka Möller toimitti erinomaisesti boksiin. Malmö teki suuren virheen unohtaessaan Ezehin vapaaksi erikoistilanteessa, ja tällä kaudella 17 maalia Kakkosessa paukuttanut Ezeh vei Klubin johtoon jo toisella minuutilla.

Malmöllä oli vähintäänkin kohtalaisen hyvä sauma tasoittaa peli käytännössä välittömästi, kun Klubi pelasi huolimattomasti omassa päässään, ja Kari joutui rikkomaan boksissa Malmö-pelaajaa. Irlantilaistuomari Rob Hennessy näytti rangaistuspotkua, jonka Malmö-hyökkääjä Zakariya Enow ampui kuitenkin tolppaan. Klubin maalivahti Joel Tynkkynen oli laukauksessa erinomaisesti mukana.

Malmö oli alussa hyvin aggressiivinen eikä antanut HJK-pelaajille tilaa tai aikaa ollenkaan. Klubilla oli suuria vaikeuksia päästä pois omalta kenttäpuoliskoltaan, mutta toisaalta Malmökään ei saanut juuri mitään aikaiseksi. HJK:n pelaaminen oli alussa hermostuneen oloista, kun helpot syötöt karkailivat ja palloa roiskittiin välillä turhaan.

Aina kun Klubi pääsi pois ruotsalaisten prässin alta, tilaa löytyi valtavasti. Jatkuvasti hankaluuksia Malmö-puolustukselle aiheuttanut Vuorinen tarjoili oivallisen pallon boksiin Klubin vastahyökkäyksen päätteeksi, mutta Ezeh ei aivan onnistunut venyttämään jalkaansa väliin. Vuorinen järjesteli hetkeä myöhemmin toisenkin tilanteen Ezehille, mutta tällä kertaa Malmö-vahti Marcus Pettersson torjui etunurkasta.

Malmö hyökkäsi pääosin laitojen kautta, ja pitkät pallot viuhuivat etenkin kohti vasemmalla laidalla pinkonutta Enowia. Malmö hallitsi tässä vaiheessa peliä selvästi, mutta Klubi puolusti omaa boksiaan todella tiiviisti, eikä ruotsalaisilla ollut sinne asiaa. Zakaria Loukili kokeili pari kertaa kauempaa, mutta tuloksetta.

Aaro Toivonen raatoi keskialueella.

20 minuutin jälkeen peli tasoittui vähäksi aikaa, ja Klubinkin nuoret saivat oikeastaan ensimmäistä kertaa luotua pidempiä syöttöketjuja sekä omalla että vastustajan kenttäpuoliskolla. Hyvä hetki kesti noin kymmenen minuuttia, ja puoliajan viimeinen vartti oli jälleen pelin painopisteen kannalta Malmön hallussa.

Malmön kymppipaitaa kantanut Wille Persson toimi moneen otteeseen joukkueensa kapellimestarina ja yritti puhkoa Klubin tiivistä puolustusmuotoa. Parhaat maalipaikat syntyivät topparin tontilta useaan tilanteeseen nousseelle Elison Makollille, mutta Tynkkynen torjui maalillaan varmasti.

Puoliajan viimeinen viisiminuuttinen oli HJK:n näytöstä. Ensin kotijoukkueen naiivisti pelattu sivuvaparin jälkitilanne satoi suoraan Klubin laariin, kun Grönblom katkoi helposti Malmö-pelaajan epätoivoisen noston boksin rajalla. Klubi pääsi tästä iskemään vastaan, ja Vuorinen pelasi Möllerin karkumatkalle puolesta kentästä. Möller voitti juoksukilpailussa ruotsalaispuolustajan ja nosti pallon kauniisti yli vastaan tulleen Petterssonin.

Liam Möller tuulettaa maaliaan.

Seuraavaksi Klubi hyökkäsi oikealta, josta Möller ajoi röyhkeästi boksiin. Häneen iski kiinni aiemmin rankkarin mokannut Enow, joka kaatoi Möllerin selän puolelta, ja pallo vietiin toista kertaa ottelun aikana pilkulle. Loistavana rankkarinvetäjänä tunnettu Ezeh tarkkaili hetken Petterssonin liikkeitä ja sijoitti sitten pallon kylmänviileästi oikeaan alanurkkaan.

Näin syntyi Ezehin illan toinen.

Malmöllä oli varmasti ajatuksenaan tulla toiselle jaksolle aivan uudenlaisella draivilla, mutta toisin kävi. Klubi yllätti ruotsalaisisännät housut kintuissa jo toisella minuutilla, kun Hardén luki Malmö-vahtia Petterssonia kuin avointa kirjaa ja katkoi tämän syötön. Hardén eteni boksiin ja tarjoili takatolpalle Vuoriselle, jolla oli helppo työ siirtää pallo tyhjään maaliin.

Klubin nopea maali vaikutti lannistavan kotijoukkueen lopullisesti. Malmöllä ei ollut hyökkäämisessään enää samanlaista määrätietoisuutta, ja nuoret ruotsalaispelaajat kunnostautuivat ainoastaan turhautuneiden keltaisten korttien keräämisessä.

Pelin tempo laski selvästi tunnin jälkeen, ja ottelu sai hieman pallottelun makua. Molemmat joukkueet pitivät palloa vuorotellen puolen kentän tietämillä, eikä vaarallisia maalipaikkoja nähty kummassakaan päässä. Tynkkynen torjui pienestä kulmasta lähteneen Alexander Hughesin laukauksen, ja toisella maalilla Pettersson nollasi vaihdosta kentälle tulleen Otto Hannulan.

Ottelu eteni kohti päätösvihellystä hyvin rikkonaisissa merkeissä, kun puhtaat riistot olivat harvassa. Joukkueiden pallonhallintajaksot päättyivät jatkuvasti joko harhasyöttöön tai rikkeeseen vaarattomalla alueella. Rikkeeltä haiskahti myös Malmön toisen jakson toistaiseksi paras maalipaikka, kun ruotsalaiset kävivät kaapimassa pallon usean miehen voimin Ritarin jaloista. Loukili pääsi etenemään boksiin ja laukoi matalan kudin kohti HJK-maalia, mutta Tynkkynen torjui jälleen eleettömästi.

Varsinaisen peliajan viimeisellä kympillä ei pelillisiä ihmeitä nähty. Sen sijaan nähtiin kaksi HJK-”debytanttia”, kun laitapakki Mustafa Abdulmuttaleb Abdulrasoul sekä keskikenttäpelaaja Pyry Mentu vaihdettiin kentälle viisi minuuttia ennen loppua. Kaksikko on pelannut tällä kaudella ainoastaan B-junioreiden SM-sarjassa, kuten myös aiemmin toisella puoliajalla Ezehin korvannut Emil Ingman.

Malmö onnistui iskemään harmillisen kavennusmaalin lisäajan viimeisillä sekunneilla. Pitkä pallo pelattiin oikealle laidalle Daly Tempelaarille, joka ei saanut hyökkäykseen minkäänlaista tukea joukkuetovereiltaan. Tempelaarin ilmeisesti keskitykseksi tarkoitettu pallo yllätti muuten erinomaisesti torjuneen Tynkkysen ja painui Klubin maalin etuylänurkkaan.

Katso ottelun maalit!

HJK Youthin kokoonpano: Joel Tynkkynen – Santeri Silander, Jere Kari, Kaius Simojoki, William Grönblom (85’ Mustafa Abdulmuttaleb Abdulrasoul) – Liam Möller (58’ Otto Hannula), Matias Ritari, Aaro Toivonen (85’ Pyry Mentu) – Kaius Hardén, David Ezeh (58’ Emil Ingman), Ville Vuorinen (70’ Stanislav Baranov)