HJK aloittaa kesän eurokarsintojen viimeisen otteluparin huomenna Romaniassa

Romanian hallitseva mestari FCV Farul Constanţa isännöi Klubia Mustanmeren rannikolla. Otteluparin ratkaiseva osaottelu pelataan ensi viikon torstaina Boltilla.

Klubin vierasotteluiden maalintekijät: Anthony Olusanya osui Qarabağia vastaan, Tuomas Ollila puolestaan Larnea vastaan.

FCV Farul Constanţa vs HJK
To 24.8.2023 klo 20:00
UEFA Conference League – Hagi Academy Stadium, Romania

Arpa on vienyt HJK:n Pohjois-Irlannin, Norjan ja Azerbaidžanin kautta Romaniaan, jossa Klubi aloittaa torstaina kuluvan kesän viimeisen karsintakierroksensa. Vastassa on Mustanmeren rantakaupungin Constanţan ylpeys Farul, joka on hallitseva Romanian mestari.

Panokset ovat kovat – ja harvinaisen selkeät. Voittaja etenee syksyn aikana pelattavaan Konferenssiliigan lohkovaiheeseen, joka takaa vähintään kuusi euro-ottelua lisää. Häviäjän kansainväliset pelit ovat puolestaan pelatut.

HJK TV näyttää ottelun suorana ja suomeksi selostettuna hintaan 9,99e. Lähetys näytetään myös Bolt Arenan ravintolassa, joten tervetuloa viettämään euroiltaa Boltille! Lue lisää täältä.

Niki Mäenpää.

Klubi on päätynyt tähän pisteeseen kahden Mestarien liigan sekä yhden Eurooppa-liigan karsintakierroksen kautta. Ensin Pohjois-Irlannin mestari Larne FC kaatui Mestarien liigassa niukasti 3–2, mutta sen jälkeen norjalainen Molde osoittautui liian vahvaksi, ja Klubi putosi 1–2-yhteistuloksen myötä Eurooppa-liigan puolelle. Siellä vastustajaksi osui azerbaidžanilaisjätti Qarabağ, joka voitti otteluparin maalein 4–2.

Nyt Klubilla on edessään historiansa ensimmäinen Konferenssiliigan karsintaottelu. Kahdella edelliskaudella HJK on päässyt Eurooppa-liigan viimeiselle karsintakierrokselle, josta tie on vienyt kerran Eurooppa-liigan lohkoon ja kerran Konferenssiliigan lohkoon. Myös matkakohde on historiallinen: HJK ei ole kertaakaan aiemmin kohdannut romanialaista joukkuetta europeleissä.

Romanian viime kauden yllätysmestari Farul aloitti urakkansa niin ikään Mestarien liigan karsinnoissa, mutta tie nousi pystyyn heti kättelyssä moldovalaisen Sheriff Tiraspolin voitettua ”Merimiehet” yhteismaalein 3–1. Farul putosi suoraan Konferenssiliigan karsintoihin, joissa armenialainen Urartu kaatui maalijuhlien päätteeksi numeroin 6–4.

Viimeisimpänä Farul pelasi virolaista FC Floraa vastaan, ja romanialaiset etenivät Klubin vastustajaksi Konferenssiliigan playoff-kierrokselle selvin 5–0-lukemin.

Perparim Hetemaj.

Sekä HJK että Farul pelasivat viikonloppuna kotimaidensa pääsarjaa. Joukkueiden kenraaliharjoitukset olivat täysin päinvastaiset: Klubi haki Turusta 3–1-voiton Bojan Radulovicin hattutempun myötä, kun taas Farul hävisi samoin numeroin Rapid Bukarestille. Farulin alkukausi Romanian pääsarjassa on muutenkin ollut mollivoittoinen, ja kolmen ottelun tappioputkeen ajautunut joukkue löytyykin viiden ottelukierroksen jälkeen vasta sarjataulukon kymmenenneltä sijalta.

Tutustu tarkemmin legendaarisen Gheorghe Hagin valmentamaan joukkueeseen ja sen historiaan täältä!

Farul muistuttaa pelityyliltään ainakin jossain määrin Klubin edelliskierroksen vastustajaa Qarabağia, mutta romanialaisjoukkueesta löytyy huomattavasti enemmän kokoa: Farulin edellisen euro-ottelun avauskokoonpanon keskipituus oli peräti 187 senttimetriä.

Toinen suuri ero tulee olosuhteiden puolesta: vaikka Romaniaankin on luvattu torstai-illaksi hellelukemia, ei Farulin 4500-paikkaista stadionia voi pitää samanlaisena hornankattilana kuin azereiden 25000-päistä kotiyleisöä.

– Farul on hyvin aktiivinen ja hyökkäysorientoitunut joukkue, joka prässää aggressiivisesti ja haluaa voittaa palloja ylhäällä. Joukkueessa on kokoa, vauhtia ja taitoa. He puolustavat kuitenkin suurella riskillä, ja siihen pyrimme iskemään, kuvailee HJK:n päävalmentaja Toni Korkeakunnas.

– Meille iso perusedellytys näissä peleissä on se, että oma puolustuspelaamisemme on riittävän hyvää. Se mahdollistaa myös hyvän hyökkäämisen. Olemme skoutanneet vastustajan hyvin ja tehneet pieniä viilauksia peliimme sen pohjalta. Laadukas vastustaja, mutta tiedämme, mitä sieltä on tulossa.

Toni Korkeakunnas.

HJK matkusti Mustanmeren rantakaupunkiin 20 pelaajan kokoonpanolla. Inter-pelissä viikonloppuna kokoonpanossa olleista puuttuu kolme nimeä: sairaana oleva Jukka Raitala, Turussa pallon voimalla päähänsä saanut Filip Rogić sekä Lucas Lingman, joka on sivussa henkilökohtaisista syistä. Lisäksi Kevin Kouassivi-Benissan on pelikiellossa.

Loukkaantumisesta toipunut Aleksi Paananen palasi tiistaina joukkueharjoituksiin, mutta torstain peli tuli ”Diegolle” vielä liian nopeasti.

Aleksi ”Diego” Paananen on jälleen Klubin harjoitusvahvuudessa.

HJK:n ryhmä Romaniassa: Niki Mäenpää, Alex Ramula, Jesse Öst, Hassane Bandé, Kristopher Da Graca, Aapo Halme, Perparim Hetemaj, Santeri Hostikka, Niko Hämäläinen, Georgios Kanellopoulos, Topi Keskinen, Tuomas Ollila, Anthony Olusanya, Matti Peltola, Bojan Radulovic, Roope Riski, Pyry Soiri, Atom, Miro Tenho ja Joona Toivio.