HJK eteni jatkoon

HJK matkasi Färsaarille Mestarien liigan ensimmäisen karsintakierroksen toiseen osaotteluun. Helsingissä selvästi kaatunut Tórshavn tarjosi lopulta kovan vastuksen, mutta Riku Riskin johdolla Klubi selvitti tiensä jatkoon.

HB vs HJK 2-2

Viikko sitten avausottelusta saatu 3-0 tulos takasi Klubille hyvät lähtökohdat toiseen kamppailuun, mikä näkyi myös rotaationa kokoonpanossa. Puolustuslinja pysyi liki samana, kun ainoastaan Henri Toivomäki korvasi pelikieltoa kärsivän Faith Obilorin. Hyökkäyspäässä Erfan Zeneli pääsi ensimmäistä kertaa avaukseen kuluvalla kaudella, Kevin KouassiviBenissan aloitti laitahyökkääjänä, ja Eetu Vertainen nousi niin ikään jälleen aloittavaan kokoonpanoon.

Jos Helsingissä Tórshavn oli ensimmäisen jakson vaikeuksissa ja keskittyi vain purkamaan palloa pois omalta alueeltaan, oli färsaarelaisilla kotikentällään täysin erilainen startti otteluun.

Isännät loivat vain vajaan viiden minuutin pelin jälkeen vapaapotkusta vaarallisen tilanteen Maksim Rudakovin vartioimalle maalille, mutta Klubin puolustus onnistui purkamaan tilanteen rajaheitoksi. Pitkästä heitosta syntyi uusi suma HJK:n alueelle, mutta helsinkiläiset kestivät. Tórshavnin rynnistys jatkui ja HJK:lla oli vaikeuksia käynnistää omaa hyökkäyspeliään.

Käynnissä oli 17. peliminuutti, kun isännät onnistuivat iskemään ensimmäisen maalinsa otteluparissa. Sebastian Pingel sai oivaltavan syötön boksin reunalle, ja vapaaseen paikkaan päässyt hyökkääjä sijoitti pallon millintarkasti tolpan kautta sisään ohi voimattoman Rudakovin.

Takaiskun jälkeen Klubi pääsi paremmin peliin mukaan ja syötöt alkoivat hyökkäyspäässäkin löytämään omia pelaajia. Tórshavn kuitenkin puolusti tarkasti, eikä HJK:lla ollut asiaa paraatipaikoille.

Avausjakson viimeinen vartti oli sekavaa peliä puolin ja toisin. Molemmat pääsivät palloon, mutta hyökkäykset tökkäsivät jatkuvasti ennen aikojaan, eikä ensimmäisellä nelivitosella nähty enempää maaleja.

Muutama minuutti ennen taukoa HJK:lla oli sen jakson ainoa tekopaikka, kun Zeneli pääsi Tórshavn-vahti Teitur Gestssonin kanssa nokikkain. Laiturin ratkaisu jätti kuitenkin toivomisen varaa. Isännät puolestaan saivat viimeisellä minuutilla kaksikin kulmapotkua, jotka Klubi onnistui kuitenkin puolustamaan ansiokkaasti.

Toni Koskela reagoi tauolla nihkeään peliesitykseen ja suoritti tuplavaihdon. Kentälle tulivat avausottelussa tahtipuikkoa heiluttaneet Riku Riski ja Lassi Lappalainen, vaihtoon puolestaan jäivät Zeneli ja Kouassivi-Benissan.

Klubi aloittikin jakson vahvasti, mutta ensimmäisenä torjuntatöihin joutui Rudakov, joka venyi upeasti boksin ulkopuolelta tulleen kaukolaukauksen tielle.

Toista jaksoa oli takana reilu kymmenen minuuttia, kun Tórshavn sai kulmapotkun. Pallo tuli korkeana boksin taka-alueelle, josta Simun Samuelsen jatkoi sen maalinedustalle. Isäntien Lasse Andersen oli tilanteessa terävin ja puski pallon pelaajamassan läpi Klubin maalin, tuoden Tórshavnin vain maalin päähän yhteistuloksessa.

Klubi ei hätkähtänyt toisesta takaiskusta, vaan tunnin kohdalla Riski iski kaivatun vierasosuman. Evans Mensah taisteli keskityspallon haltuunsa boksissa ja jakoi pallon näppärällä kantapääsyötöllä sivuun täysin vapaana olleelle Riskille, joka viimeisteli rajulla vedolla etuyläkulmaan ohi hölmistyneen Gestssonin.

HJK:n vierasmaali tarkoitti sitä, että Tórshavnin täytyisi tehdä kolme maalia, jotta haave jatkopaikasta voisi toteutua. Isännät nostivatkin pakkaansa rohkeasti ylös ja hakivat kohdepelaajia pitkillä palloilla.

Tórshavnin kiri ei kuitenkaan enää purrut. 77. minuutilla Lappalainen sai pallon laitaan, ja avausottelussa kahdella maalilla färsaarelaisia kurittanut laituri lähetti tarkan keskityksen isäntien linjan taakse spurtanneelle Riskille. Riski kesytti pallon ja nosti sen hallitusti vastaantulleen Gestssonin yli verkon perukoille.

Pian maalin jälkeen nähtiin Klubin viimeinen vaihto, kun Sebastian Dahlström korvasi keskikentällä Kaan Kairisen.

Viimeinen kymppi oli lähinnä HJK:n hallintaa, eikä Tórshavn kyennyt enää luomaan uhkaa helsinkiläisten alueelle. Kun enempää maaleja ei Färsaarilla nähty päättyi ottelu 2-2 lukemin, mikä tarkoittaa HJK:n etenemistä seuraavalle karsintakierrokselle tuloksella 5-2.

Kamppailu oli kokonaisuudessaan HJK:lle haastava, ja Tórshavn pelasi selkeästi paremmin ja aloitteellisemmin kuin Helsingissä. Riskin helpottavan ensimmäisen osuman jälkeen tilanne oli kuitenkin jo selkeästi Klubin hallinnassa.

HJK eteni Champions Leaguen karsinnoissa toiselle kierrokselle. Vastaan tulee serbialainen FK Crvena Zvezda, joka voitti oman otteluparinsa liettualaista FK Sūduvaa vastaan. Ensimmäinen osaottelu pelataan Belgradissa keskiviikona24.7. ja toinen Helsingissa Telia 5G Arenalla keskiviikkona 31.7.2019.

HJK:n kokoonpano: Rudakov – O’Shaughnessy, Rafinha, Toivomäki, Alho – Vertainen, Kairinen (81. Dahlström), Väänänen – Zeneli (Lappalainen), Mensah, Kouassivi-Benissan (46. Riski)

HJK pelaa seuraavan kerran lauantaina 20.7., kun Klubi matkaa Ilveksen vieraaksi Tampereelle Veikkausliigan kamppailuun. Ottelu alkaa kello 17:00.