HJK haastaa torstaina Konferenssiliigassa lohkon ennakkosuosikin

Saksalainen Eintracht Frankfurt isännöi Klubia, joka saa Saksaan tuekseen lähes 400 kannattajaa.

Bojan Radulovic on onnistunut maalinteossa molemmissa lohkovaiheen otteluissa.

Eintracht Frankfurt vs HJK
To 26.10.2023 klo 22:00
UEFA Conference League – Deutsche Bank Park, Saksa

HJK:n tie tämän syksyn Konferenssiliigassa vie seuraavaksi läntiseen Saksaan, Frankfurtiin. Klubi saa torstai-iltana vastaansa Eintracht Frankfurtin, jota voi pitää ennakkoon yhtenä koko kilpailun suurimmista voittajasuosikeista. HJK:n joukkue matkusti Saksaan tiistaina, ja lähes 400 kannattajaa saapuu perästä tukemaan omiaan.

Torstain Frankfurt-matsi näkyy myös Bolt Arenalla, Pääkatsomon ravintolassa, jossa tuttuun tapaan Viaplayn kisakatsomo.

– Varmasti aika vauhdikas ottelu luvassa. Saksan Bundesliigan tempo on hieman erilainen kuin meidän kotoisen Veikkausliigan. Toisaalta tämä ottelu tulee siinä mielessä hyvään väliin, että jos jokin on meitä tähän valmistanut, niin viime lauantain KuPSin all out -hyökkäyspelaaminen, naurahtaa HJK:n päävalmentaja Toni Korkeakunnas viitaten kuopiolaisten täydet 90 minuuttia kestäneeseen aggressiiviseen takaa-ajoon.

Matti Peltolan kommentit lehdistötilaisuudessa

Frankfurtin alku Konferenssiliigassa on ollut suosikin asemasta huolimatta yskähtelevä. Saksalaisjoukkue on G-lohkossa toisena, Klubi puolestaan kahden pisteen päässä kolmantena. Frankfurt voitti ensimmäisessä ottelussaan Aberdeenin vain vaivoin, ja edellisellä kierroksella joukkue hävisi vieraskentällä PAOKille, jolle myös HJK hävisi niukasti. Lisäksi Klubi on pelannut lohkovaiheen aikana tasapelin Aberdeenin vieraana.

HJK taisteli tasurin Aberdeenissä.

Frankfurt on aloittanut kautensa myös Saksan Bundesliigassa hieman tahmeasti. Tasapelit värittivät alkukautta, ja ensimmäisten kuuden ottelun saldoksi kertyi seitsemän pistettä. Nyt Frankfurt on kuitenkin kahden ottelun voittoputkessa, kun joukkue voitti sekä sarjanousijan Heidenheimin (2–0) että viimeisimpänä Hoffenheimin (3–1).

Vaikka Frankfurtin tulokset eivät ole olleet alkukaudella erityisen hyviä, yksi asia on varmaa: kotonaan joukkue on äärimmäisen hankalasti voitettavissa. Frankfurt on hävinnyt reilun vuoden sisällä kotonaan vain kahdesti: helmikuussa Napolille (0–2) ja viime vuoden lokakuussa Borussia Dortmundille (1–2).

Korkeakunnas lupaa kuitenkin, ettei Klubi lähde kunnioittamaan isäntäänsä liikaa. Hyvät pelilliset hetket sekä PAOK- että Aberdeen-otteluista antavat joukkueelle luottoa.

– Kyllähän me ajattelemme niin, että lähdemme pelaamaan rohkeasti omaa peliämme. Mihinkään niin sanottuun bussiasetelmaan emme ainakaan suosiolla mene. Jos Frankfurt ajoittain meidät siihen pakottaa, niin sitten puolustamme kärsivällisesti ja iskemme terävästi vastaan.

Frankfurt ei ole tunnettu mitenkään poikkeuksellisen vahvana pallonhallintajoukkueena, mutta esimerkiksi Aberdeenia vastaan pallonhallinta kirjattiin saksalaisille lukemin 70–30. Vaikka huominen vastustaja on laadukas, myös Klubi haluaa pystyä pitämään palloa.

– Pystyimme pelaamaan pallollisesti laadukkaasti PAOKia – joka voitti Frankfurtin – vastaan noin tunnin verran, ja Aberdeenissakin toisen jakson alku aina johtomaaliimme saakka oli meiltä hyvää peliä. Meillä on osaamista pelata pallollisesti riittävän laadukkaasti, mutta meidän täytyy pystyä tekemään sitä pitkäjänteisemmin kuin aiemmin. Olemme osoittaneet kykymme, mutta parannettavaa löytyy vielä, sanoo Korkeakunnas.

Frankfurtin upouusi nurmi on ”melkein yhtä hyvä” kuin Mikkelin Urheilupuistossa, tuumaa Topi Keskinen. Katso video!

HJK:n hyökkäyspelaaminen on ollut lohkovaiheessa toistaiseksi tehokkaampaa kuin aiempina vuosina, joskin otanta on vielä pieni. Viime vuonna Klubi iski Eurooppa-liigan kuudessa pelissä vain kaksi maalia, ja vuotta aiemmin maaleja syntyi Konferenssiliigassa viisi, joista kaikki armenialaisen Alashkertin verkkoon. Nyt Klubi on osunut kolmesti: kahdesti PAOKia ja kerran Aberdeenia vastaan. Espanjalaiskärki Bojan Radulovic on viimeistellyt maalin molemmissa peleissä.

– Etenkin vieraspeleissä puolustuspelin merkitys korostuu. Laadukkaalla puolustamisella ansaitaan lupa hyökätä. Olemme hioneet hyökkäyspelimme rakenteita sellaisiksi, että ne toimivat mitä tahansa vastustajaa vastaan, mutta totta kai yksittäisissä peleissä löytyy tiettyjä tiloja, joiden kautta kannattaa hyökätä. Olemme analysoineet Frankfurtia, ja suunnitelma on olemassa.

Korkeakunnas muistuttaa lopuksi, että viime viikonloppuna Suomen mestaruutta juhlineen HJK:n on henkisesti helppo lähteä haastamaan Frankfurtia selvänä altavastaajana.

– Olemme vähän samankaltaisessa asemassa kuin KuPS meitä vastaan viikonloppuna. Ulkopuolisen silmin meillä ei ole huomenna mitään hävittävää, ja paineet ovat siinä mielessä Frankfurtilla. Moni ei varmaan ajattele meidän voittavan, mutta eihän meidän kannata lähteä Saksaan saakka pariksi yöksi vain nukkumaan ja pelkäämään. Olemme rohkeita ja pyrimme olemaan paras versio itsestämme – katsotaan, mihin se riittää.

Joukkueen loukkaantumistilanne on ennallaan, eli pitkäaikaispotilaita lukuun ottamatta kaikki ovat kunnossa – myös maalivahti Niki Mäenpää matkasi joukkueen mukana Saksaan.

Hassane Bandé ei kuitenkaan harmillisesta syystä ole matkassa mukana – ainakaan vielä. Bandé liittyi joukkueeseen elokuussa, jolloin hänelle haettiin välittömästi oleskelulupaa.

Jo ennen Konferenssiliigan arvontoja HJK haki hyökkääjälle varmuuden vuoksi Ison-Britannian viisumin, jolle olikin tarvetta Aberdeenin osuttua samaan lohkoon.

Maahanmuuttovirasto on ilmoittanut, että “suuresta hakemusmäärästä johtuen käsittelyajat ovat pidentyneet”. Virastolta kestikin yli kaksi kuukautta tehdä myönteinen oleskelulupapäätös, joka saapui viimein maanantaina. Vie kuitenkin vielä oman aikansa ennen kuin Bandé saa matkustamiseen vaadittavan Suomen oleskelulupakortin.

Ilman fyysistä oleskelulupakorttia matkustaminen Saksaan ja palaaminen Suomeen olisi ollut laitonta. Mikäli oleskelupakortti saapuisi ennen ottelua ajoissa, HJK:lla on vielä valmius lennättää Bandé Frankfurtiin.

Oleskeluluvan viipymisen vuoksi Bandé ei voinut osallistua myöskään Burkina Fason harjoitusotteluihin maaottelutauolla.

HJK:n ryhmä Saksassa: Niki Mäenpää, Alex Ramula, Jesse Öst, Kristopher Da Graca, Aapo Halme, Perparim Hetemaj, Santeri Hostikka, Niko Hämäläinen, Georgios Kanellopoulos, Topi Keskinen, Kevin Kouassivi-Benissan, Lucas Lingman, Tuomas Ollila, Anthony Olusanya, Aleksi Paananen, Matti Peltola, Bojan Radulovic, Jukka Raitala, Filip Rogić, Roope Riski, Pyry Soiri, Atom, Miro Tenho ja Joona Toivio.