HJK haki tärkeät pisteet Valkeakoskelta

Sarjan jaetulle piikkipaikalle noussut Klubi ratkaisi ottelun käytännössä jo ensimmäisen jakson maaleillaan.

Anthony Olusanya - HJK Helsinki. Photo: © Juha Tamminen
Anthony Olusanya. Photo: © Juha Tamminen

FC Haka vs HJK 0–3

HJK nousi tärkeän voiton myötä takaisin Veikkausliigan piikkipaikalle, tasapisteisiin Kuopion Palloseuran kanssa. Haka aloitti ottelun vahvasti ja sai tehokkaasti häirittyä Klubin pelaamista ensimmäisen puolituntisen. Sen jälkeen kotijoukkueen energia vaikutti loppuvan, ja HJK iski peräti kolme maalia seitsemään minuuttiin.

Toisella jaksolla HJK pelasi järkevästi eikä antanut Hakalle pienintäkään mahdollisuutta kirivaihteen käynnistämiseen. Klubin puolustus pimensi hienosti Hakan tehokkaan hyökkäystrion, eikä neljännen nollapelinsä putkeen pelannut Conor Hazard joutunut venymään huipputorjuntoihin.

– Alussa menetimme helposti muutamia palloja, joista Haka pääsi vastaiskuihin. Juomatauon jälkeen saimme parannettua peruspelaamistamme ja liikuttelimme palloa paremmin. Teimme ensimmäisen jakson lopulla hienot maalit ja kontrolloimme peliä. Kokonaisuudessaan tärkeät kolme pinnaa hyvällä esityksellä, kommentoi HJK:n päävalmentaja Toni Koskela.

Katso Klassikon kooste.

Haka aloitti ottelun vahvasti. Kotijoukkue oli selvästi tehnyt kotiläksynsä, eikä HJK päässyt rakentelemaan peliään Hakan ärhäkän prässin vuoksi. Ensimmäinen vetopaikka pelattiin boksiin Logan Rogersonille, jonka laukauksen Matti Peltola peitti.

HJK:lla oli vaikeuksia päästä Hakan tukkiman keskialueen yli hallitusti, eikä joukkueella ollut ensimmäisen kympin aikana edes puolittaisia tilanteita. Klubin ensimmäinen laukaus lähti Nassim Boujellabin jalasta, mutta Jude Arthur oli tiellä.

Kotijoukkue pääsi vartin kohdalla hyökkäämään vaarallisen oloisesti vastaan Lucas Lingmanin heikon syötön jälkeen. Tino Purme kuskasi palloa liian kauan, eikä tilanteesta syntynyt lopulta vaaraa Conor Hazardin vartioimalle maalille.

Hetkeä myöhemmin Lingman pääsi ampumaan vastapalloon rangaistusalueen kaarella, mutta kierteinen laukaus karkasi reilusti yli. Toisessa päässä maalintekoa yritti Haka-kippari Niklas Friberg, jonka kovan kudin Hazard liimasi eleettömästi.

HJK hallitsi enemmän palloa läpi puoliajan, mutta Hakan keskialueen tehokas riistopeli toimi mainiosti ensimmäisen puolituntisen. Isännät pääsivät hyökkäämään vauhdilla vastaan Klubin kulman jälkeen, mutta erinomaisesti pelannut Peltola vei Stavros Zarokostasia kuin kuoriämpäriä.

HJK oli lähellä maalintekoa hieman ennen puolen tunnin täyttymistä. Perparim Hetemaj hankki vapaapotkun aivan kuudentoista alueen rajalta, ja Lingman laukoi erikoistilanteen vasemman sisätolpan kautta päätyrajan yli.

Muutamaa minuuttia myöhemmin Haka oli siirtyä johtoon. Veikkausliigan maalipörssiä johtavan Lee Erwinin kukkupallo tippui Klubin linjan taakse rynnineelle Purmeelle, jonka laukauksen Hazard onnistui Peltolan avustuksella selvittämään.

Haka vaikutti väsähtävän puolen tunnin jälkeen, ja HJK:lla oli koko ajan enemmän ja enemmän tilaa. Klubin näyttävä hyökkäys päättyi Boujellabin levityksen jälkeen Casper Terholle, jonka vanhan liiton kärkkärin Aatu Hakala torjui kulmaksi.

Seuraavasta tilanteesta Haka ei enää selvinnyt. HJK purki maltilla Hakan prässin, ja pallo pelattiin nopeasti oikean laidan kautta Hetemaj’lle. ”Perpa” löysi nappikeskityksellään Anthony Olusanyan, jolla oli helppo työ puskea pallo muutamasta metristä maaliin.

Klubi kasvatti johtoaan 42. minuutilla vastahyökkäyksen päätteeksi, kun peliväline siirreltiin jälleen muutamalla syötöllä oikealle laidalle Terholle. Näppärä laitahyökkääjä veivasi Elias Collinin ulos tilanteesta ja tarjoili takaviistoon Bojan Radulovicille, joka sijoitti sisäsyrjällään pallon vasempaan alanurkkaan.

3–0 oli enemmän kuin lähellä jo seuraavalla minuutilla Haka-puolustuksen hölmöilyn päätteeksi. Radulovic vapautti Boujellabin avopaikkaan, mutta Hakala venyi upeaan jalkatorjuntaan.

Haka ei kuitenkaan selvinnyt tauolle saakka ilman kolmatta takaiskua, vaan HJK iski lisäajalla kulmapotkusta. Terhon erinomainen keskitys tippui vitosen alueelle, josta paluun HJK-paitaan tehnyt Aapo Halme nikkasi pallon maan kautta maalin kattoon.

Haka-HJK 21.8.2022. Photo: © Juha Tamminen

HJK suoritti tauon aikana tuplavaihdon: Santeri Väänänen korvasi Lingmanin keskialueella, ja Murilo nappasi David Brownen paikan vasemmalla kaistalla.

Toinen jakso alkoi selvästi ensimmäistä puolikasta verkkaisemmin, ja peli pyöri keskialueella. Haka loi ensimmäisen tilanteensa kuin varkain, kun Erwin kesytti aikaisen keskityksen Klubin boksissa. Halme onnistui häiritsemään skottikärkeä sen verran, että tämän laukaus karkasi lähietäisyydeltä ohi.

Haka sai hieman painetta HJK:n puolustusalueelle, mutta Klubi puolusti rangaistusaluettaan tarkasti. Erwin yritti maalintekoa kauempaa, mutta Hazard koppasi helposti Haka-kärjen vasemman jalan laukauksen.

HJK:n päävalmentaja Toni Koskela teki toisen tuplavaihdon 59. minuutilla, kun Johannes Yli-Kokko ja Jukka Raitala astelivat kentälle. Boujellab sekä maalinteossa onnistunut Halme puolestaan jättivät kentän.

Reilun tunnin kohdalla Väänänen onnistui hyökkäysalueen riistossa, ja pallo pelattiin Radulovicin kautta Terholle. ”Cassu” haki hanakasti tilaa vasemmalle jalalleen, mutta Haka-puolustus ei antanut nuorelle HJK-hyökkääjälle tilaa.

Muutamaa minuuttia myöhemmin HJK-taustainen Haka-pakki Seth Saarinen murtautui oikealta laidalta HJK:n boksiin. Peliväline päätyi kimmokkeen kautta Elias Mastokankaalle, joka ampui pallon voimalla sivuverkkoon.

HJK teki viidennen ja viimeisen vaihtonsa aikaisin, kun Santeri Hostikka tuli Hetemaj’n tilalle 72. peliminuutilla. Klubi loi hyvän maalipaikan välittömästi vaihtonsa jälkeen, kun Murilo tavoitti keskityksellään Radulovicin. Serbihyökkääjän louhikkoinen kosketus oli vesittää tilanteen, mutta mies taisteli pallon takaisin itselleen ja latasi päin Henri Malundamaa.

Hetkeä myöhemmin Hostikan keskitys päätyi kuin varkain Luiyi de Lucasin jalan alta pilkun tuntumaan Radulovicille. HJK-hyökkääjä yllättyi de Lucasin virheestä selvästi itsekin, ja äkillinen jatko karkasi liian korkealle.

HJK tylsytti Hakan pelaamisen järkevällä pallonhallintapelillään eikä päästänyt kotijoukkuetta hyökkäämään käytännössä ollenkaan. Ottelun viimeinen tilanne siunaantui Rogersonin oivan keskityksen jälkeen de Lucasille, joka ohjasi pallon takatolpalta metrin verran yli.

FC Haka vs HJK 0–3 (0–3)
38’ Anthony Olusanya 0–1
42’ Bojan Radulovic 0–2
45+1’ Aapo Halme 0–3

HJK:n kokoonpano: Conor Hazard – Arttu Hoskonen, Aapo Halme (59’ Jukka Raitala), Matti Peltola – Casper Terho, Nassim Boujellab (59’ Johannes Yli-Kokko), Lucas Lingman (46’ Santeri Väänänen), Perparim Hetemaj (72’ Santeri Hostikka), David Browne (46’ Murilo) – Anthony Olusanya, Bojan Radulovic