HJK Hall Of Fame: Juha Dahllund

Keskikenttäpelaaja Juha ”Dalla” Dahllund on yksi Klubin kaikkien aikojen persoonista. Helsingissä syntynyt ja kasvanut Dahllund nousi HJK:n mestaruussarjajoukkueeseen 18-vuotiaana kaudeksi 1972. Keskikentän maestro operoi nuoresta iästään huolimatta suurella itseluottamuksella niin kentällä kuin pukukopissakin.

Vuonna 1975 HJK:hon siirtynyt kolme vuotta Dahllundia nuorempi Atik Ismail muistelee HJK:n historiikissa (Tähtien Tarina), kuinka ”Iso-D” opasti hänet nuorena tulokkaana talon tavoille: missä istutaan pukukopissa, kuka hakee harjoituksissa Dallan ohi ampumat pallot, kuka hankkii tupakat ja kuinka Dahllund lupasi hinata niin Atikin kuin Jyrki Niemisen huipulle – ”vaikka se raskasta olikin”.

Kaudella 1977 mestaruussarjassa pelannut paikallisvastustaja Kiffen onnistui nappaamaan Dahllundin ja Ismailin HJK:lta. Kaverukset saivat temmeltää mielihalujensa mukaan ja tehoja syntyi. Dahllund-Ismail-duolla oli aina erityinen yhteys: Dalla itse veistelee tehneensä Atikista pelaajan ja syöttäneensä kaikki tämän maalit. Klubin onneksi Atik ja Dalla palasivat HJK:hon heti seuraavalla kaudella.

Maajoukkueeseen Dahllund nousi vuonna 1976 ja pelasi 22 A-maaottelua vuoteen 1984 päättyneellä maajoukkueurallaan. Dalla edusti Suomea myös Moskovan 1980 olympiakisoissa, jotka ovat toistaiseksi viimeiset olympialaiset, joihin Suomen jalkapallomaajoukkue on osallistunut. Suomi sijoittui alkulohkossaan kolmannekseksi ja jäi ulos pudotuspeleistä, mutta Dahllundin hyvät otteet eivät jääneet huomaamatta, sillä Urheilutoimittajain liitto valitsi hänet vuoden suomalaisjalkapalloilijaksi 1981.

Moskavan olympiakisojen tunnelmiin palattiin 2013 Atik Ismailin Mestaruussarjan Maestrot 1960–1989 -kirjan julkistamistilaisuudessa. Kun Atik mainitsi tilaisuudessa Jouko Soinin tehneen Suomen toistaiseksi viimeisen maalin olympialaisissa, huumorimies Dahllund kysyi heti, kuka syötti – oikea vastaus oli tietty hän itse.

Maalintekijä Soinia Dahllund kutsuu nimellä Moukarihäkki-Soini, koska Dahllundin mukaan laitapakki Soini päätti nousunsa keskittämällä tai laukomalla Olympiastadionin moukarihäkkiin. Soini kiistää ja kertoo osuneensa moukarihäkkiin vain kerran.

Suuresta suustaan huolimatta Dahllund pystyi lähes aina perustelemaan puheensa esityksillään pelikentillä. Dalla oli HJK:n kantava voima ja todellinen isähahmo vuosikausia. Hän voitti HJK:ssa Suomen mestaruuden 1973, 1978, 1981 ja 1985 sekä Suomen Cupin vuosina 1981 ja 1984. Kaikkiaan hän pelasi HJK:n ja Kiffenin joukkueissa 259 SM-sarjaottelua vuosina 1972–1985 ja teki niissä 22 maalia. 

Ennemmin pelinrakentajana tunnettu Dahllund pelasi viimeisen kautensa HJK:ssa 1985. Tuolla kaudella HJK:n valmentajana aloitti aiemmin Palloliitossa alle 21-vuotiaita valmentanut Jyrki ”Jyrä” Heliskoski, joka siirsi ensitöikseen laitahyökkääjänä pelanneen Markku ”Rive” Kanervan keskikentälle maestro Dahllundin viereen. Dalla ilmoitti varsin nopeasti Rivelle, että ”jos saat pallon, teet pelin itsellesi ja muille helpommaksi antamalla sen minulle”.

Heliskosken tavoitteena oli muuntaa HJK:n toimintaa amatööriajoista kohti ammattilaisuutta. Jyrä näytti heti valmentajaksi tultuaan, mikä hän on miehiään, kun kaikki sakot pantiin täytäntöön myös kokeneimmille kavereille. Kova kurinpito oli kova paikka vanhoille runkopelaajille – Dallakin joutui myöntämään, ettei ollut ”koskaan niin kallista viinaa juonut” kuin Heliskosken aikakaudella. Suurin osa ymmärsi kurin merkityksen, mutta Dahllund päätti HJK-uransa tuohon kauteen, osittain koska ei halunnut Heliskosken määräävän elämästään.

Sanavalmis Dalla ei muutenkaan ollut valmentajille helppo pala purtavaksi: hän tykkäsi haastaa valmentajan ja tietää, miksi toimittiin niin kuin toimittiin. Vahva keskikenttä pelaaja siirtyi seuraavaksi kaudeksi VanPaan (Vantaan Pallo-70), jossa lopetti aktiiviuransa vuonna 1992.

Syntynyt 20.3.1954

HJK-kaudet: 1972–1976, 1978–1985 (13)
Suomen mestaruudet: 1973, 1978, 1981, 1985 (4)                                                                                          Suomen cupin voitot: 1981, 1984 (2)
Pääsarjaottelut: 259 (HJK:ssa 237)
    Maalit: 22 (HJK:ssa 18)
 A-maaottelut: 22

Muut saavutukset:
HJK:n Hall of Fame -pelaaja numero 12.

Urheilutoimittajain liiton vuoden jalkapalloilija 1981