HJK haluaa säilyttää tuoreen sarjajohtonsa

Kauden toinen Stadin Derby pelataan sunnuntaina 18.10.2020 kello 16:00 Bolt Arenalla. Klubin ja HIFK:n välinen kamppailu on joukkueiden 13. keskinäinen liigapeli kaudesta 2015 lähtien.

Atom, Nikolai Alho, Rasmus Schüller - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Atom Tanaka, Nikolai Alho, Rasmus Schüller

HJK lähtee peliin otollisesta tilanteesta: torstain 2-1 vierasvoitto ja KuPSin 0-2 tappio FC Interille merkitsivät sitä, että HJK nousi maalieron turvin sarjan kärkipaikalle ennen kuopiolaisia. HJK haluaa luonnollisesti pitää sijoituksensa kauden loppuun asti. 

Runkosarjaa on nyt jäljellä kolme kierrosta. Klubilla on paikalliskamppailun lisäksi pelit IFK Mariehamnia vastaan vieraissa sekä runkosarjan päättävä peli kotona FC Interiä vastaan. HIFK puolestaan hävisi eilen kotonaan Ilvekselle 1-2.Tappion myötä tähtirinnat putosivat samalla ylimmän loppusarjan alapuolelle, seitsemännelle sijalle. 

Joukkueet kohtasivat edellisen kerran syyskuun 10. päivä kamppailussa, jota klubilaiset eivät mielellään muistele. Silloin HJK nousi kahden maalin tappioasemasta 3-3 tasatilanteeseen Tim Väyrysenrangaistuspotkumaalilla 10 minuuttia ennen loppua. Eero-Matti Auvinen kuitenkin puski HIFK:n voittomaalin varsinaisen peliajan viimeisellä minuutilla.

Vuodesta 2015 on pelattu 12 derbyä, joista HJK on voittanut neljä ja kuusi kertaa on päädytty pistejakoon. HIFK:n kahdesta voitosta uusin tuli viime syyskuulta. Tätä edeltävä täysi pistesaalis oli kaudelta 2016. 

Pelit ovat muutenkin olleet tasaisia. Suurin Klubin voitto on tullut kahden maalin erolla kahdesti: viime vuonna ja kaudella 2017, molemmilla kerroilla maalein 2–0. Stadin Derbyt ovat olleet suosittuja, ja käytännössä kaikki pelit ovat olleet loppuunmyytyjä. Näin on myös ensi sunnuntaina, tosin koronarajoitusten mukaisesti.

Miro Tenho, Mika Väyrynen - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Miro Tenho, Mika Väyrynen

Teemu Kankkusen valmentama HIFK on tällä hetkellä siis sarjassa seitsemäntenä. Paikallisottelun lisäksi joukkue kohtaa vielä RoPSin kotona ja FC Lahden vieraissa. Punapaitojen kautta on leimannut tietty epätasaisuus. HIFK:lla oli heinä-elokuun otteluruuhkassa hyvä vaihe, jossa joukkue pelasi viisi peräkkäistä tappiotonta ottelua, joista neljä oli voittoja.

Tällä hetkellä joukkue on kauden pisimmässä, kuuden kamppailun pituisessa voitottomien otteluiden putkessa. HIFK hävisi myös Ilves-kamppailua edeltävän pelin KuPSille 2-3. Joukkueen paras maalintekijä viidellä osumallaan on ollut Sakari Tukiainen.

Päävalmentaja Toni Koskela oli tyytyväinen joukkueensa esitykseen torstaina Seinäjoella.

– Kamppailu SJK:ta vastaan oli meiltä vahva esitys. Se näytti kärkijoukkueen pelaamiselta, minkä paikan me torstain pelien perusteella sitten otimmekin.

Ferhan Hasani - HJK Helsinki. Photo: © Mika Alavesa / SJK
Ferhan Hasani

Julkisuudessa on jonkin verran spekuloitu koronatilanteen vaikutuksia eri pallosarjoihin. Koskela ei halua lähteä tähän.

– Itse orientoidun niin, että meillä on kahdeksan peliä jäljellä. Ei tässä kannata vielä puhua edes siitä, että mestaruus olisi kahden kauppa. FC Inter on varmasti vielä eilisen voiton myötä mukana taistelussa kirkkaimmista mitaleista.

Yksi asia on kuitenkin varma. Maaottelut ja toisaalta HIFK:n pelikieltotilanne laittavat molemmat valmentajat miettimään kokoonpanojaan normaalia enemmän.

– Meillä on ollut sen verran pelaajia maaotteluedustuksissa, että tietenkin meidän otettava pelaajien rasitustasot huomioon. HIFK:n tilanne on kuitenkin ehkä hankalampi, koska heillä on niin monta pelaajaa pelikiellossa, mm. MeroPatronen ja Mattila. Pelin luonne on todennäköisesti aika samanlainen kuin viimeksi. Meidän on vain oltava paljon terävämpiä puolustuspelissämme niissä tilanteissa, kun HIFK pääsee iskemään vastaan, Koskela päättää.

Katso Stadin Derby suorana lähetyksenä Ruudusta »