HJK Insight: Hiilineutraali HJK

Klubin hiilineutraalit ottelut yhteistyössä Loiste Energian kanssa saavat jatkoa kaudella 2020.

Urheiluseuroilla on vastuu, ja HJK haluaa kantaa vastuunsa. Urheiluseuroilla on merkittävä rooli ja hieno mahdollisuus edistää vastuullista elämäntapaa. HJK:lla on ollut jo viime vuonna käynnistä vastuullisuusohjelma, jossa on monia osateemoja, kuten sosiaalinen vastuu, taloudellinen vastuu ja ympäristövastuu. 

Ympärisövastuuohjelma on viety konkreettiselle tasolle yhteistyössä Loiste Energian kanssa toteuttamalla hiilineutraali jalkapallo-ottelu viime syksynä. Ottelutapahtuman aiheuttamat hiilidioksidipäästöt laskettiin ja kompensoitiin EU:n päästökaupan kautta. 

Hiilineutraali jalkapallo-ottelusta HJK sai paljon positiivista palautetta eri sidosryhmiltä ja se herätti suurta mielenkiintoa myös niissä piireissä, joissa HJK:ta tai jalkapalloa ei välttämättä aktiivisesti seurata. Ottelun ympärillä tapahtunut viestintä tavoitti arviolta yli miljoona ihmistä.

Positiivisen palautteen määrä vakuutti HJK:n siitä, että ohjelmaa kannattaa jatkaa. Kaudella 2020 kaikki HJK:n miesten edustusjoukkueen ottelut ovat hiilineutraaleja.

Vuoden 2020 aikana on jo tehty merkittäviä toimenpiteitä, joiden ansiosta hiilijalanjälkeä on saatu pienennettyä, kuten sähkösopimuksen vaihtaminen puhtaaseen vihreään sähköön. Puhtaasti uusiutuvilla luonnonvaroilla tuotettu sähkö Bolt Arenalla sekä kaikilla muilla HJK:n kentillä pienensi hiilidioksidipäästöjä noin 300 tonnia, mikä vastaa 30 jalkapallo-ottelun aiheuttamaa kuormaa.

HJK:n tavoitteena on myös päästä Bolt Arenan tapahtumissa eroon muovituopeista ja muovipinnoitteisista kupeista ja mukeista. Yhteistyössä Kotkamillsin kanssa muoviset kertakäyttöastiat korvataan täysin kierrätettävästä elintarvikekartongista valmistetuilla astioilla. 

Ympäristöohjelma näkyy myös pelikentällä. HJK:n miesten ja naisten edustusjoukkueiden uudet Adidas-vieraspelipaidat valmistetaan valtameristä kerätystä Parlay Ocean Plastic® -kierrätysmuovista. 

Keskusteluja ympäristövastuuohjelman laajentamiseksi on käynnissä muun muassa stadionin jätteiden kierrätyksen, kasvisruokavaihtoehtojen lisäämisen ja hulevesien talteenoton osalta. 

HJK:n tavoitteena on pienentää hiilijalanjälkeä 20 % vuoden 2020 aikana. Loput päästöistä hyvitetään päästökaupan kautta. Tavoitteena on täysin hiilineutraalit edustusjoukkueet vuoteen 2025 mennessä.

Lisää HJK:n ympäristövastuuohjelmasta otsikkokuvan videolla. Katso HJK Insight!