HJK ja Pol Deulonder syventävät Ekkono-yhteistyötään

Ekkono-valmentaja Pol Deulonder työskentelee marraskuusta lähtien puolet ajastaan HJK:ssa.

Pol Deulonder - HJK Helsinki. Photo: © HJK Media

Eerikkilän urheiluopiston ja Sami Hyypiä Akatemian leireillä nuoria pelaajia opastanut 30-vuotias katalonialainen Pol Deulonder on kouluttanut pelaajia ja valmentajia Suomessa vuodesta 2016 lähtien.

– Osallistun Klubissa sekä pelaajien että valmentajien kehittämiseen ja kouluttamiseen. Pyrimme myös luomaan kehitysohjelman valmentajille, jotta seura kykenee paremmin yhtenäistämään kriteerinsä.

HJK on organisaationa jo ennestään tuttu. Deulonder on jo kolmen kauden ajan työskennellyt Klubin pelaajien parissa kerran viikossa vedetyissä harjoituksissa.

Suomeen Deulonder tutustui ensi kerran vuonna 2014.

– Vuonna 2014 asuessani Tokiossa Ekkono Academy aloitti yhteistyön Eerikkilän Urheiluopiston ja Sami Hyypiä Akatemian kanssa. Tammikuussa 2016 minut nimettiin Ekkonon Suomen toimintojen päätoimiseksi valmentajaksi.

Reilut 10 vuotta Ekkono-metodin oppeihin perehtynyt Deulonder on suorittanut Barcelonan yliopistossa Sports Sciences -tutkinnon lisäksi UEFA:n A ja B valmentajatutkintoja vastaavat kurssit Espanjassa.

– Ekkono on jalkapallon valmennusmenetelmä, jonka kehittivät Carles Romagosa ja David Hernandez-Ligero. He valmensivat Espanjassa joukkueita, jotka järjestään voittivat useimmat ottelunsa, ja halusivat ottaa selvää mihin paremmuus perustuu. He totesivat, että voittavilla joukkueilla on yleensä myös parhaat pelaajat.

Havaintonsa perusteella kaksikko päätti ruveta tutkimaan tarkemmin, kuinka eri osa-alueita voisi kehittää entisestään opetusopillisesti ja pedagogisesti. He analysoivat pelaajien tärkeimpiä ominaisuuksia ja kiersivät maailmaa oppiakseen parhailta. Tätä kautta syntyi myös Ekkonon slogan ”winning is not enough”, pelkkä voittaminen ei riitä.

– Olemme kaikki erilaisia, ja niin ovat jalkapallo-organisaatiotkin. Saadaksemme parhaan lopputuloksen, pyrimme sopeuttamaan sisällön ja opetustavat päämäärään perustuen. Moni valmentaja esimerkiksi saattaa katsoa viikonloppuna ammattilaisten jalkapalloa, ja yrittävät sitten tuoda niissä nähtyjä liikkeitä ja kuvioita juniorijoukkueen harjoituksiin sellaisenaan. Ekkonon näkökulmasta se on iso virhe, sillä harjoitteet pitäisi aina sopeuttaa harjoittelevaan ryhmään.

Deulonder tutustui Ekkonoon valmentaessaan CF Can Vidaletissa. Seura oli juuri aloittamassa yhteistyön Soccer Services Barcelonan kanssa, jossa hän sai mahdollisuuden ryhtyä ammattivalmentajaksi.

– Valmentaminen on kiinnostanut aina. Aloitin jalkapalloilun hyvin nuorena, ja pelasin Barcelonan alueella kolmessa eri seurassa. Oma peliura loppui loukkaantumisiin. Tiesin jo varhain, että haluan valmentaa vähintään harrastuksena tai osa-aikaisena, ja lopulta aloin valmentamaan ollessani 16.

Monien taidokkaiden nuorten ja ammattilaispelaajien, kuten Takefusa Kubon (Real Madrid), Vero Boqueten (Utah Royals FC) ja Kays Ruizin (Paris Saint Germain) kanssa työskennelleen Deulonderin avulla pelaajille opetetaan tiimityötä, tekemään asiat itseluottamuksella ja antamaan kaikkensa.

– Olen onnekas saadessani työskennellä jalkapallon parissa auttaen seuroja, valmentajia ja pelaajia. Hienoja onnistumisen hetkiä ovat, kun tapaan entisiä pelaajia tai valmentajia, jotka tulevat hymy huulilla juttelemaan ja kertomaan kuinka he ovat kehittyneet jalkapallossa.